Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

« Να πάνε στα σπίτια τους οι δήμαρχοι»!

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

«Να πάνε στα σπίτια τους όλοι οι δήμαρχοι του νησιού» πρότεινε εν όψει καλλικράτειων εκλογών  ο γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πόκκιας, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής  του στην τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ, τονίζοντας πάντως ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις. Ο λόγος για το ξέσπασμα του γραμματέα ήταν η τελική διαπίστωση ότι τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν για να οδηγήσουν σε λύση μεγάλα προβλήματα τουνησιού της Ρόδου, ενώ ειδικά για τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στη διάρκεια της θητείας τους εγκατέλειψαν τη γραμμή του κόμματος και «έδρασαν ανεξέλεγκτα»! «Δεν λογοδοτούσαν πουθενά και δεν τους έλεγχε κανένας» είπε ο γραμματέας που φαίνεται ότι  επιστρέφει σε εποχές σκληρού κομματισμού, σε αυτό το πνεύμα δε ενέταξε και την καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιλογή του υποψηφίου δημάρχου Ρόδου, αφού αναζητείται ο καλύτερος, δηλαδή ο πιο συνεπής και πειθήνιος στις επιταγές του κόμματος.
Όσο αναχρονιστική και ξεπερασμένη κι αν ακούγεται η άποψη αυτή για την αυτοδιοίκηση (την οποία όλοι θεωρητικά την θέλουν κομματικά ακηδεμόνευτη), είναι κατανοητή όταν εκστομίζεται από ένα εκπρόσωπο του κόμματος, ο οποίος οφείλει να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας διαδικασιών αλλά κυρίως αρχών και θέσεων. Επί της ουσίας συμφωνώ με τον κ. Πόκκια, άλλωστε αυτή η στήλη έχει υποστηρίξει πολλέςφορές μέχρι σήμερα ότι τα προβλήματα του τόπου δεν έχουν χρώμα, οι λύσεις τους όμως και οι πολιτικές σαφώς έχουν και ότι δεν μπορεί να είναι όλοι ίδιοι στην πολιτική. Αλίμονο αν ήταν!

Ωστόσο,διερωτώμαι για ποιο λόγο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τα λέει όλα αυτά σήμερα, στην εκπνοή της θητείας όλων όσων επικρίνει; Μήπως για να κόψει τη φόρα σε ορισμένους να είναι εκ νέου υποψήφιοι στις εκλογές του Νοεμβρίου; Και ποιος εμπόδισε όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα να ασκήσει πολιτικό έλεγχο στους δημάρχους,νομάρχη κλπ κάθε φορά που οι πράξεις τους ήταν αντίθετες με τις αρχές και τις πολιτικές του κόμματος;  Είναι γνωστό τοις πάσι ότι στην πενταετή διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όλο το τοπικό ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο οι δήμαρχοι, είχε αλληθωρίσει για τα καλά προς τα δεξιά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Κι ήταν πολλοί πράσινοι που ... ευδοκίμησαν όλα αυτά τα χρόνια κινούμενοιστις παρυφές της γαλάζιας εξουσίας. Οι τόνοι κατά της ΝΔ άρχισαν να ανεβαίνουν από το τοπικό ΠΑΣΟΚ μόνο προς το τέλος της διακυβέρνησης, όταν η επικείμενη συντριβή της ήταν πλέον ορατή. Ποιος εμπόδισε τη ΝΕ του ΠΑΣΟΚ να επιπλήξει και επαναφέρει στην τάξη όσους έριχναν νερό στο μύλο των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οργανώνοντας φιέστες, μοιράζοντας πλακέτες, κλειδιά  κλπ, εγκαινιάζοντας μικροέργα εν χορδαίς και οργάνοις; Πού ήταν τότε ο κόμμα του ΠΑΣΟΚ για να τους μαζέψει; Που ήταν το ΠΑΣΟΚ για να μαζέψει μεγαλοστελέχη του, που διαπραγματεύτηκαν σε κάποια στιγμή της πολιτικής τους καριέρας τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για να κατέβουν στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, επειδή δεν τους άρεσαν οι επίσημες επιλογές του κόμματός τους;

Απότην άλλη πλευρά, έχει τα τελευταία χρόνια η ΝΕ το κύρος που απαιτείται – και που υπήρχε σε άλλες εποχές – έχει το ειδικό πολιτικό βάρος για να καλέσει σε«απολογία» ένα δήμαρχο, ένα νομάρχη, ακόμα και ένα βουλευτή; Προφανώς όχι.
Ας είναι λοιπόν ειλικρινείς στο ΠΑΣΟΚ για το τι πραγματικά συμβαίνει, για το τι συνειδητά ανέχθηκαν και για τα προηγούμενα που δημιούργησαν.
Σήμερα  εκ του ασφαλούς, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΝΕ προσπαθεί να επαναφέρει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Με τέτοια προϊστορία, κανένας, μα κανένας δεν πρόκειται να τον πάρει στα σοβαρά, ούτε φυσικά να δεχτεί να λογοδοτήσει ενώπιον κανενός πολιτικού οργάνου.
Αλήθεια,οι δύο εν ενεργεία δήμαρχοι που εκ νέου διεκδικούν υποψηφιότητα από το ΠΑΣΟΚ,οι κκ Παπουράς και Διακοσταματίου, τι λένε για όλα αυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου