Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΒΙΒΛΙΟ: "Europeans" του Henri Cartier - Bresson



Μια ενδιαφέρουσα συλλογή φωτογραφιών του Henri Cartier - Bresson, ενός από τους σπουδαιότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα, που αποτυπώνει στιγμιότυπα από τη ζωή των Ευρωπαίων  από το 1920, έως το τέλος της δεκαετίας του '90. Εικόνες ασπρόμαυρες, ατμοσφαιρικές και γοητευτικές, με πρωταγωνιστές τους κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου, από την Ελλάδα και την Βρετανία, μέχρι την Ουγγαρία και την Πορτογαλία.

Εκδόσεις Thames & Hudson

European street photography: Henri Cartier-Bresson

“In photography, the smallest thing can be a great subject.” – Henri Cartier-Bresson




Ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν (Henri Cartier-Bresson, 22 Αυγούστου 1908 - 3 Αυγούστου 2004) ήταν Γάλλος φωτογράφος. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα και ειδικότερα ένας από τους «πατέρες» της φωτοδημοσιογραφίας. Το έργο του έχει κερδίσει καθολική αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Μπρεσόν ανήκε σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γαλλίας. Σπούδασε ζωγραφική την δεκαετία του 1920 και ασχολήθηκε με τη φωτογραφία την δεκαετία του 1930. Επισκέφθηκε την Ισπανία το 1937 κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην χώρα και το 1940 συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε για 3 χρόνια. Δραπετεύει το 1943, φθάνει στη Γαλλία και μπαίνει στην αντίσταση, όπου συμμετέχει σε φωτογραφικά επιτελεία και καθοδηγεί την κινηματογράφηση και φωτογράφηση της κατοχής και της απελευθέρωσης του Παρισιού. Παράλληλα, κάνει τα φωτογραφικά πορτραίτα διαφόρων καλλιτεχνών. Το 1946 ο Μπρεσόν επέστρεψε στις Η.Π.Α για να πραγματοποιήσει έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art). Το 1947 υπήρξε συνιδρυτής με τους Ρόμπερτ Κάπα και Ντέιβιντ Σέιμουρ, στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Μάγκνουμ (Magnum), στο οποίο παρέμεινε μέλος του ως το 1966.
Πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι σε ηλικία 96 ετών.

 (From Wikipedia)


Η Ελλάδα μέσα από τον φακό του θρύλου της φωτογραφίας Ηenri Cartier Bresson




Ο διάσημος Γάλλος φωτογράφος, πατέρας του φωτορεπορτάζ, επισκέφθηκε την Ελλάδα τη δεκαετία του '50 και του '60, αποτυπώνοντας εικόνες από μια χώρα που δεν υπάρχει πια, αλλά και μεγάλους Έλληνες της Τέχνης και των Γραμμάτων.

Ο Henri Cartier-Bresson απαθανάτισε στο φακό του μεγάλες στιγμές της Γαλλικής Aντίστασης, την κηδεία του Μαχάτμα Γκάντι, τον Κινεζικό Eμφύλιο Πόλεμο, αλλά και μεγάλους εικαστικούς για χάρη της αμερικανικής «Vogue». Για πολλούς είναι ο πατέρας του φωτορεπορτάζ. Ο φωτογράφος επισκέφθηκε την Ελλάδα δύο φορές στις δεκαετίες του '50 και του '60. Οι εικόνες του από την επαρχία δείχνουν μια χώρα που στα μέσα του 20ού αιώνα δεν είχε αλλάξει και τόσο από το 19ο: Παραδοσιακές φορεσιές και εργασίες, κοπάδια από ζώα, παρθένα φύση. Αλλά και το αστικό τοπίο και οι άνθρωποί του έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα, με τα αγόρια που χορεύουν ζεϊμπέκικο να θυμίζουν πίνακες του Τσαρούχη. Ο Bresson απαθανάτισε άλλωστε και τον μεγάλο ζωγράφο στο σπίτι του στο Μαρούσι, αλλά και στην Επίδαυρο. Ο Τσαρούχης δεν ήταν ο μόνος μεγάλος Έλληνας που φωτογράφισε ο Bresson. Ο Χατζηκυριάκος Γκίκας και ο Οδυσσέας Ελύτης, μεταξύ άλλων, επίσης πέρασαν από το φακό του.