Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Προκριματικές τώρα!

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΤΡΙΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Την πρότασή του για τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του υποψηφίου δημάρχου Ρόδου, επαναφέρει ο Βασίλης Παπανικόλας, με αφορμή την κωμωδία των δημοσκοπήσεων. Ο μόνος εκ των υποψηφίων που από την αρχή επέμενε στην προσφυγή στην κομματική βάση αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, επανέρχεται με την ελπίδα ότι στο αδιέξοδο και στην πλήρη απαξίωση των υποψηφίων, στα παρασκήνια και στις μεθοδεύσεις, οι προκριματικές εκλογές είναι η μόνη λύση σωτηρίας, πριν από τον τελειωτικό εξευτελισμό. Υπό μια προϋπόθεση αγαπητέ κ. Παπανικόλα. Ότι το παιχνίδι δεν είναι ούτε στημένο, ούτε ξεπουλημένο…

Γι αυτό επισημαίνω την τελευταία παράγραφο της ανοιχτής επιστολής προς Νομαρχιακή και περιφερειακής Επιτροπής: «Σύντροφοι, πριν η θλίψη μετατραπεί σε αηδία και η αηδία σε οργή, στήσετε και στη Ρόδο τις κάλπες που προβλέπει η προκριματική διαδικασία! Μεταβιβάστε με τον τρόπο αυτό την ευθύνη της επιλογής στην ίδια την κοινωνία, γιατί μπορεί να δήλωσα ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, όπως και σε πάρα πολλούς άλλους, θα με πείσει κιόλας!!!»

Και ο νοών νοείτο…

«…κι από πριν ξεπουλημένο…»

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΤΡΙΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
Στο ΠΑΣΟΚ πάντως τη φημολογούμενη δημοσκόπηση της Ρηγίλλης, την πήραν στα σοβαρά. Ουδόλως τους ενδιαφέρει αν είναι υπαρκτή ή ανύπαρκτη, εκείνοι κόλλησαν σ’ ένα σημείο. Πρώτος από τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Παρασκευάς! Ούτε στο χειρότερό τους εφιάλτη δεν περίμεναν να δουν κάτι τέτοιο.
Αν και Αύγουστος, κατακαλόκαιρο και ζέστη, τους ανήκοντες στο παραδοσιακά λεγόμενο «αντιπαρασκευικό μπλοκ», τους έλουσε κρύος ιδρώτας. Έχει γούστο – λένε – να είναι πρώτος ο Παρασκευάς και να πάει στράφι η συνεπής προσπάθεια πριονίσματος της υποψηφιότητάς του εδώ και τόσο καιρό. Πώς να πείσεις το ΠΑΣΟΚ να επιλέξει κάποιον άλλο, υπό αυτές τις συνθήκες (βοά η τοπική κοινωνία ότι προωθείται συγκεκριμένος υποψήφιος, το ξέρουν κι οι πέτρες); Άρχισε λοιπόν η επιχείρηση αποτροπής, παντίοις τρόποις, του απευκταίου, γι αυτούς, σεναρίου.
Οι παρασκηνιακές κινήσεις τους δεν διέλαθαν της προσοχής του άμεσα ενδιαφερομένου. Απόδειξη αυτού η επιστολή που ο Γιάννης Παρασκευάς έστειλε χθες στο γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πόκκια και κοινοποίησε στα ΜΜΕ.
Αντιγράφω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Διαφαίνεται ως πολιτική σας επιλογή η προσφορά του «Δημαρχιακού θώκου» σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από κάποιον που εκφράζει σαφείς θέσεις και απόψεις για την Περιφερειακή αποκέντρωση τη Διοικητική αναδιάρθρωση και την επιτυχία του θεσμού του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
« Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες η ήττα δεν θα είναι ορφανή αλλά καθ ολοκληρία δική σας»
Την επόμενη των εκλογών ας μην τολμήσετε την μετακύληση ευθυνών.
Αρνούμαι να κατανοήσω και να αποδεχθώ πως δεν αντιλαμβάνεσθε ότι για όσα με ευθύνη σας έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αυτά που θα επισυμβούν αύριο δεν στέκουν σε καμιά πολιτική κριτική και ανάλυση αλλά χρήζουν αλλού είδους επιστημονικής αντιμετώπισης.
Απαξιώσατε όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Δήμο της Ρόδου και περιφέρατε «δίσκον επαιτείας» για την ανεύρεση διαχειρίσιμου σωτήρα από το ντόπιο νέο πολιτικό κατεστημένο και διακωμωδήσατε τις διαδικασίες επιλογών».


Με άλλα λόγια, το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο. Επιπλέον, το κείμενο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει όσα η στήλη έγραψε προ ημερών – υπό τη μορφή ενός υποθετικού, ενδεχομένως και ακραίου πολιτικού σεναρίου, με τον τίτλο «Οι εκλογές στο Δήμο Ρόδου και οι απόγονοι του Μακιαβέλι» (http://diakidirena.blogspot.com/2010/08/blog-post_06.html). Τελικά δεν χρειάστηκε να περιμένω μέχρι τις 8 Νοεμβρίου για να το επαναφέρω!

Κλαυσίγελως

 
ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ -
ΤΡΙΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Τελικά είμαστε για γέλια και για κλάματα μαζί! Κάθε μέρα που περνάει, το σήριαλ των υποψηφίων δημάρχων γίνεται όλο και πιο φαιδρό. Λες και δεν έφταναν οι αμφιλεγόμενες «διαδικασίες» που ήδη είχαν ευτελίσει και ευτελισθεί, ήλθαν και οι δημοσκοπήσεις να δώσουν τη χαριστική βολή. Εδώ και τρεις μέρες υποψήφιοι και κόμματα βράζουν στο ζουμί τους, έρμαιο φημών για δημοσκοπήσεις που κανένας μέχρι τώρα δεν έχει δει αλλά όλοι κάτι έχουν ακούσει. Εδώ και τρεις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα απίστευτο πανηγύρι παρασκηνίου, με φόντο τις φήμες περί πρώτων, δεύτερων, εσχάτων και αοράτων υποψηφίων, που κάποιοι τους μεταχειρίζονται σαν μαριονέτες, κουνώντας τα νήματα των «δημοσκοπήσεων». Δηλώσεις, αντιδηλώσεις, δυσαρέσκειες , παράπονα, καταγγελίες , αλληλοκαρφώματα και συντροφικά μαχαιρώματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, από εκείνους που θεωρούν ότι θίγονται από αυτές τις εξόφθαλμες προσπάθειες δημιουργίας κλίματος, γιατί όχι και τετελεσμένων.

Είναι αλήθεια ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν μέσο αποτύπωσης της κοινής γνώμης σε μια δεδομένη στιγμή. Από την υπερβολή αλλά και τις σκοπιμότητες που υπεισέρχονται, έχουν μεταλλαχθεί σε μέσο χειραγώγησής της. Κάθε φορά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πάντα ίδια κι απαράλλαχτη. Με βροχή αμφιλεγόμενων, στημένων – ως επί το πλείστον – δημοσκοπήσεων, που στόχο έχουν άλλους να αναδείξουν και άλλους να καταποντίσουν πολιτικά, πολύ πριν έλθει η ώρα της κάλπης και του «κυρίαρχου λαού». Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Τίποτα το διαφορετικό, τίποτα τα αναπάντεχο.