Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

Σπάνιες έγχρωμες φωτό του Παρισιού τραβηγμένες έναν αιώνα πριν!

Παρίσι, η πιο ρομαντική πινελιά στον χάρτη της Ευρώπης. Μπορεί τον τελευταίο μήνα να είδαμε τρομακτικές εικόνες από την καρδιά του, δεν αλλάζει όμως την εικόνα που έχουμε αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια από την Πόλη του Φωτός.
Γυρνώντας για λίγο στο παρελθόν η γαλλική πρωτεύουσα μοιάζει πολύ διαφορετική σε σχέση με το σήμερα. Κι αυτό το γνωρίζουμε μόνο μέσω εικόνων εποχής που είναι κατά βάση ασπρόμαυρες.
Κουρασμένος, λοιπόν, από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ένας Γάλλος τραπεζίτης, ονόματι Αλμπέρ Καν, αποφάσισε να κάνει κάτι το ανατρεπτικό
Το 1909 προσέλαβε τέσσερις φωτογράφους να οπλίσουν τις μηχανές τους και να γυρνώντας τον κόσμο να αποτυπώσουν σε χρώμα ό,τι έβλεπαν, χρησιμοποιώντας το Autochrome Lumière.
Μία από αυτές τις πόλεις όπου ταξίδεψαν οι φωτογράφοι ήταν και το Παρίσι. Το 1914 οι Leon Gimpel, Stephane Passet, Georges Chevalier και Auguste πήραν τις φωτογραφικές τους μηχανές και ξεχύθηκαν στους δρόμους της Πόλης του Φωτός.
Τα μοναδικά «κλικ» τους μας ξεναγούν στην καθημερινότητα του Παρισιού με πολύ περισσότερο χρώμα από ό,τι φανταζόμασταν για 101 χρόνια πριν με προσόψεις βαμμένες κόκκινες ή τοίχους γεμάτους πολύχρωμες φωτογραφίες.

Πηγή φωτογραφιών: petapixel.com