Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Εδώ τα καλά φιλέτα! Να τρώει ο επενδυτής και να γλύφει τα δάχτυλά του!

Εδώ τα καλά φιλέτα! Να τρώει ο επενδυτής και να γλύφει τα δάχτυλά του!
Πίσω από την ΚΕΔΕ κρύβεται ο Στάθης Κουσουρνάς και περιμένει από τους άλλους δημάρχους να αποφασίσουν αν θα πρέπει να ξεπουληθεί το λιμάνι της Ρόδου.
 Η Ρόδος και η Κως αποδεικνύονται  τελικά  πρώτης τάξεως “φιλέτα”! Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα  του γκολφ Αφάντου, των αεροδρομίων και των λιμανιών - μαρινών.
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που θριαμβολογούν τα εκδοτικά συγκροτήματα για το επικείμενο φαγοπότι.


“Στην αξιοποίηση 23 περιφερειακών λιμανιών της χώρας, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, προχωρά άμεσα η κυβέρνηση στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στοχεύει αφενός στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αφετέρου στην ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος” γράφει το ΕΘΝΟΣ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την λίστα του ΤΑΙΠΕΔ που αποκάλυψε το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής  πριν από λίγες εβδομάδες, το σύνολο των εσόδων που αναμένει η κυβέρνηση – σύμφωνα με τον “τιμοκατάλογο” που συντάχθηκε για  τη δημόσια περιουσία, είναι μόλις 100.000 ευρώ από το σύνολο των περιφερειακών λιμανιών και μαρινών. “Συγκλονιστικό” ποσό μπροστά στο συνολικό χρέος της χώρας!
Στα 400 εκατ. έχουν τιμολογηθεί δε τα περιφερειακά αεροδρόμια (έγραψε χθες η στήλη).

Ο Δήμος της Κω αντέδρασε άμεσα και διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι το ξεπούλημα του λιμανιού αποτελεί αιτία πολέμου. “Είναι αδιανόητο το ότι με το πρόσχημα της εξεύρεσης πόρων, ξεπουλιέται ο Δημόσιος πλούτος έναντι πολλές φορές, «πινακίου φακής».
Είναι τουλάχιστον ύποπτο, καίριου χαρακτήρα τοπικές υποδομές, όπως είναι τα λιμάνια μας να περνούν στα χέρια ιδιωτών, θέτοντας ουσιαστικά σε καθεστώς «ομηρίας και εξάρτησης» τις τοπικές κοινωνίες” αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Στη Ρόδο, αντίθετα, η βουβαμάρα των τοπικών φορέων είναι παροιμιώδης, ενώ για πολλούς εξ αυτών, η σιωπή μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί ως συνενοχή στο έγκλημα του ξεπουλήματος δομών στρατηγικής σημασίας. Δεν κινείται φύλλο...  Ή μήπως φταίει η αποχαύνωση  που φέρνει η αυγουστιάτικη ραστώνη;
Για τα προσχήματα και μόνο, ο δήμαρχος της Ρόδου, αντί οποιασδήποτε άλλης αντίδρασης, πέταξε το μπαλάκι στην ΚΕΔΕ για ... διαβούλευση. Με άλλα λόγια, κρύφτηκε πίσω από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και περιμένει να χαράξουν οι άλλοι δήμαρχοι γραμμή και να αποφανθούν αν πρέπει ή όχι να ξεπουληθεί το λιμάνι της Ρόδου!  Έστειλε μια ολιγόλογη, χλιαρή  επιστολή στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη και ζητά από την ΚΕΔΕ να διαβουλευθεί, για να υπάρξει κοινή στάση απέναντι στο ζήτημα! Χωρίς την παραμικρή αναφορά που θα μπορούσε να φανερώσει τη θέση του ιδίου του δημάρχου και του δήμου γενικότερα σ' αυτό το μείζονος σημασίας θέμα, η επιστολή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα δειλής, άτολμης στάσης, μνημείο υπεκφυγής, προφανώς για να μη δυσαρεστηθούν οι κυβερνώντες.  

Ρένα Παυλάκη - Διακίδη
ΠΡΟΟΔΟΣ Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012


Παλιά υλικά στο χωνευτήρι του τοπικού κατεστημένου

Παλιά υλικά στο χωνευτήρι του τοπικού κατεστημένου
Στη Ρόδο,  αυγουστιάτικα, οι προύχοντες έχουν μια τάση να υποβαθμίζουν τα πάντα. “Με τις καντίνες θα ασχολούμαστε τώρα;” επέκριναν υποτιμητικά τη μείζονα μειοψηφία που είχε καταγγείλει το απίστευτο αλαλούμ και τη διαπλοκή που ανέδειξε το συγκεκριμένο “ανάξιο λόγου” συμβάν. “Λεπτομέρεια” κατά τους ίδιους και η υπόθεση των πάρτι στις Κάτω Πέτρες. Η υποβάθμιση του διαγωνισμού για την καθαριότητα τους δυσκόλεψε κομμάτι, η αλήθεια να λέγεται... Πως να υποβαθμίσεις 2 εκατ. ευρώ;
Τελικώς, αναρωτιέται κανείς τι συνιστά “σοβαρό θέμα” για τους ασκούντες (τρόπος του λέγειν) τοπική εξουσία;
Εδώ ξεπουλιέται το σύμπαν και δεν ψέλλισαν μια λέξη, ούτε καν για την τιμή των όπλων.
Κι όμως υπάρχει κάτι που τους ενδιαφέρει μέσα σε όλα αυτά τα ασήμαντα και ποταπά. Η επόμενη θέση εξουσίας που θα καταλάβουν. Κι ας απέχουμε δυο χρόνια από τις αυτοδιοικητικές – κατ' ευφημισμόν – κάλπες.  Έτσι, τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι δηλώσεις επίδοξων σωτήρων, που ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν μια θέση στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και που τυγχάνει να είναι οι παλιοί και δοκιμασμένοι “σωτήρες”.
Τώρα, πώς να το χαρακτηρίσει κανείς αυτό; Θράσος να το πει; Άγνοια κινδύνου να το πει; Δεν ξέρω ... Το θέμα είναι ότι κανένα ίχνος ανανέωσης δεν φαίνεται στον ορίζοντα και ότι οι παλιοί γνώριμοι επιχειρούν και πάλι να ανακυκλωθούν στο χωνευτήρι του τοπικού κατεστημένου.
Κοπιάστε...

Ρένα Παυλάκη - Διακίδη
ΠΡΟΟΔΟΣ Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

http://www.grafida.net/el/index.php?itemID=11&view=11&pageID=123408

Σ΄αυτή τη χώρα, κατά το δόγμα Πάγκαλου, αν δεν είσαι κλέφτης, είσαι σίγουρα ηλίθιος

Σ΄αυτή τη χώρα, κατά το δόγμα Πάγκαλου, αν δεν είσαι κλέφτης, είσαι σίγουρα ηλίθιοςΚι ενώ όλα δείχνουν ότι θα κληθούμε σε δύο χρόνια να εκλέξουμε – υποτίθεται - όλως δημοκρατικώς και χωρίς εκβιασμούς, διλήμματα και μονοδρόμους τους τοπικούς μας άρχοντες μέσα από την ίδια κι απαράλλακτη λίστα ,των κυβερνώντων τις τελευταίες δεκαετίες τον τόπο, έρχεται κι ο Πάγκαλος και μας ζητάει και τα ρέστα! Το σχόλιο του, στο νέο του συγγραφικό πόνημα μπορεί να αναφέρεται στους βουλευτές, ωστόσο έχει να κάνει με όλους όσοι εκλέγονται δια της ψήφου των πολιτών. Κι εμείς ψαχνόμαστε αυγουστιάτικα να ανακαλύψουμε, αν είμαστε κλέφτες, λωποδύτες ή ηλίθιοι, για να εκλέγουμε κάθε φορά τους ίδιους, αυτούς που βρίζουμε στη συνέχεια.
Φυσικά ο Πάγκαλος στο πόνημά του δεν υπεισέρχεται σε περιττές λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα τους τρόπους με τους οποίους οι κομματικοί μηχανισμοί ελέγχουν μέχρι στραγγαλισμού τη διαδικασία επιλογής των “εκλεκτών” τους, που στο τέλος θα φέρουν ενώπιον της “ελευθέρας βουλήσεως” των ψηφοφόρων. Ασημαντότητες... Τη Δευτέρα, λοιπόν, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Τα φάγαμε όλοι μαζί» του Θ. Πάγκαλου σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) στο οποίο περιγράφει το πόσα, πότε και ποιοι «τα φάγανε» και πώς κατανέμεται η ευθύνη από πάνω προς τα κάτω, στους πολιτικούς και στους πολίτες. Και μας “τη λέει” κανονικά! Γράφει μεταξύ άλλων:

“Δεν έχουν απαντήσει όμως οι πρωτεργάτες αυτής της εκστρατείας σε μια πολύ απλή ερώτηση. Οι βουλευτές, για να μείνουμε σε αυτή την περιορισμένη ερμηνεία του όρου “πολιτικοί”, πόθεν προέρχονται; Ποιος τους κάνει βουλευτές; Γιατί αυτοί είναι βουλευτές και μερικές χιλιάδες άλλοι που κατά καιρούς βάζουν υποψηφιότητα δεν γίνονται ποτέ; Η απάντηση είναι θανάσιμη για τον τρόπο του “σκέπτεσθαι” των εχθρών του κοινοβουλευτισμού, γιατί οι βουλευτές είναι το φυσικό και αβίαστο προϊόν της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος του πολίτη να εκλέγει τον αντιπρόσωπό του. Όταν λοιπόν μερικοί από αυτούς που εκλέγονται επί σειρά ετών, από δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατηγορούνται ως λωποδύτες, εχθροί του λαού, καθάρματα ή ό,τι άλλο, αυτό μπορεί να σημαίνει δύο τινά: ή ότι οι πολίτες που τους εκλέγουν είναι και αυτοί ανάλογοι, ή ότι οι πολίτες που τους εκλέγουν είναι ηλίθιοι...».


Εν πάση περιπτώσει, πολύ δύσκολα μπορώ να αντιπαρατεθώ με επιχειρήματα στον αφοπλιστικής απλότητας συλλογισμό του Πάγκαλου. Κι επειδή κλέφτρα δεν είμαι, κατέληξα στο ασφαλές συμπέρασμα ότι είμαι ηλίθια!
Κι επειδή δε γουστάρω να με αποστομώνει ο Πάγκαλος – και ο κάθε Πάγκαλος – είμαι δε σίγουρη ότι δεν γουστάρετε κι εσείς να σας “τη λέει” για να βγει λάδι ο ίδιος και οι όμοιοί του, την επόμενη φορά που θα πάμε στο ταμείο – στην κάλπη εννοώ – ας είμεθα προσεκτικοί. Διότι, με την απομάκρυνση από το Ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται... Άσε που στο τέλος θα σε πουν ή κλέφτη ή ηλίθιο...

Ρένα Παυλάκη - Διακίδη

ΠΡΟΟΔΟΣ Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

http://www.grafida.net/el/index.php?itemID=11&view=11&pageID=123405