Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Όταν το θράσος περισσεύεΙ


ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗσ ΡΟΔΟΥ - ΤΡΙΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
Οι μεγαλόσχημοι του τοπικού ΠΑΣΟΚ – υποτιθέμενοι θεματοφύλακες της κομματικής νομιμότητας (η κομματική νομιμοφροσύνη εξαντλείται στις δημόσιες δηλώσεις ενώ άλλα τεκταίνονται στο παρασκήνιο και στα …καφέ της πόλης) – έχουν   στ’ αλήθεια πολύ θράσος! Κατηγορούν το Γιάννη Παρασκευά για εκβιασμό του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν προβληματίστηκαν ούτε στιγμή, ούτε είπαν μια λέξη αυτοκριτικής για το διαφαινόμενο εξ αρχής φιάσκο, που οδήγησε στην αυτονόμησή του. Ξεχνούν σκοπίμως ότι δεν είναι μόνο ο Γιάννης Παρασκευάς. Προηγήθηκε ο Αλέξανδρος Παπουράς. Ακολούθησε ο Φώτης Κωστόπουλος. Και οι δύο κατήγγειλαν τις διαδικασίες και αποχώρησαν. Σοβαρότατες επιφυλάξεις για τις διαδικασίες διατύπωσε κατ’ επανάληψη και ο Βασίλης Παπανικόλας και μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Από τους 6 υποψηφίους, μόνο οι δύο τις αποδέχονται. Ο Σάββας Διακοσταματίου και ο Φώτης Χατζηδιάκος, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας.  Ούτε λέξη για όλα αυτά από τους στρουθοκαμηλίζοντες κομματικούς παράγοντες και παραγοντίσκους. Εν τέλει, επειδή πολλοί αναμασούν την καραμέλα του «εκβιασμού», αν  κάποιος εκβιάστηκε και υπονομεύτηκε παντίοις τρόποις για να μείνει εκτός διαδικασίας επιλογής, αυτός ήταν τελικά ο Γιάννης Παρασκευάς.

Η υποψηφιότητα Παρασκευά και το ψευτοδίλημμα του ΠΑΣΟΚ.


 ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ -ΤΡΙΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010



Ο Γιάννης Παρασκευάς ανακοίνωσε τελικώς χθες  την κάθοδό του στις εκλογές του Νοεμβρίου, για τον ενιαίο δήμο της Ρόδου. Εξέλιξη αναμενόμενη την οποία είχε ουσιαστικά προαναγγείλει μέσω της συνέντευξής του στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ την Κυριακή. Αναπόφευκτη εξέλιξη για το ΠΑΣΟΚ, μετά το φιάσκο των διαδικασιών επιλογής, που είχε ήδη ως αποτέλεσμα την αποχώρηση άλλων δύο υποψηφίων. Του Αλέξανδρου Παπουρά και του Φώτη Κωστόπουλου.
«Θα διεκδικήσω το Δήμο της Ρόδου, ότι ζητώ τη στήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι επιθυμώ την ενιαία έκφραση του πολιτικού φορέα και χώρου και ότι η απόφαση της επιτροπής θα πρέπει να στηρίζεται σε πολιτικά κριτήρια αξιοπιστίας, δυνατοτήτων, ικανοτήτων και προοπτικής θετικής εξυπηρέτησης του νέου θεσμού και όχι σε κριτήρια αποκλεισμών» είχε δηλώσει στο κυριακάτικο φύλλο της «δ», εξαλείφοντας και την τελευταία υπόνοια περί του αντιθέτου.
Με αυτήν την κατ’ εξοχήν πολιτική κίνησή του – μια κίνηση ματ -  ο Γιάννης Παρασκευάς δεν προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όπως πολλοί βιάστηκαν να πουν. Αντιθέτως. Δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ και επαναφέρει το ζήτημα της επιλογής υποψηφίου σε πολιτική βάση, αντί της παραπολιτικής των παρασκηνίων , όπως είχε εκφυλιστεί . Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν λοιπόν! Τι προτιμά άραγε η Ιπποκράτους; Να υποκύψει στον υποτιθέμενο «εκβιασμό»  του Γιάννη Παρασκευά ή να ηττηθεί; Ελπίζω  να μην υποκύψει σ’ αυτό το ψευδοδίλλημα που τίθεται εκ του πονηρού. Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ  θα είναι καθοριστική αλλά και ταυτόχρονα αποκαλυπτική. Τώρα θα αποδειχθεί αν πραγματικά ενδιαφέρονται να κερδίσουν το Δήμο της Ρόδου ή αν από την αρχή τον είχαν ξεπουλήσει.

Η αυτοδέσμευση της 9ης Ιουλίου


ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ - ΤΡΙΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010


Μέχρι και την ώρα που ο Γιάννης Παρασκευάς πατούσε το πλήκτρο του υπολογιστή για να φύγει προς τα ΜΜΕ το e-mail της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, επέμεναν οι φήμες ότι τα… μάζεψε και υποχώρησε στην απόφαση που είχε κάνει γνωστή σε ελάχιστα άτομα αργά το βράδυ της Κυριακής. Το πρωί της Δευτέρας το θέμα θα έκλεινε  με μια γραπτή δήλωση, την πρώτη που θα υπέγραφε  ως «Γιάννης Παρασκευάς – υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου».
Από την Παρασκευή 9 Ιουλίου, οπότε είχε δώσει εκείνη την περιβόητη συνέντευξη, με την σολομώντεια, όπως χαρακτηρίστηκε, φράση που χρησιμοποίησε για να ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος ,ανεξαρτήτως αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ, δεν περνούσε μέρα που να μην  υπήρχε μια ανάλογη φήμη. Υποχωρεί, κάνει πίσω, μπλοφάρει, τα μαζεύει κλπ κλπ.
Η «δημοκρατική» και η στήλη ειδικότερα, ουδέποτε υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη φημολογία. Για όσους γνωρίζουν τον Γιάννη Παρασκευά, η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Δεν μπλόφαρε, δεν τα μάζεψε, δεν υποχώρησε μπροστά στην υπονόμευση. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν παίζουν με την πολιτική, δεν μπλοφάρουν και το πιο σημαντικό, παίρνουν με θάρρος το ρίσκο των αποφάσεών τους, δεν το βάζουν στα πόδια, δεν φυγομαχούν, δεν βάζουν την ουρά στα σκέλια, κατά το κοινώς λεγόμενο. Με όποιο κόστος. Διό τι υπάρχει και μια έννοια αρκετά υποβαθμισμένη και κακοποιημένη στο στίβο της πολιτικής. Αξιοπρέπεια.
Για όλους αυτούς του λόγους, η στήλη, στο φύλλο του Σαββάτου 10 Ιουλίου , σε ένα άρθρο με τον τίτλο «Η αυτοδέσμευση του Γιάννη Παρασκευά» έγραφε μεταξύ άλλων:
«Όποιες και να είναι οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής, ό,τι κι αν αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ κεντρικά, ο (Γιάννης Παρασκευάς)  θα είναι υποψήφιος.
Στη βεβαιότητα ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι υποψήφιος συντείνει η όλη χθεσινή του εμφάνιση. Με τον τρόπο αυτό αυτοδεσμεύθηκε. Θα σημάνει το πολιτικό του τέλος, αν για τους όποιους λόγους κάνει πίσω. Έμπειρος πολιτικός και με καθαρή πολιτική σκέψη, δεν μπορεί να μην έχει αντιληφθεί ότι ο δρόμος που διάλεξε δεν έχει επιστροφή. Είτε τον στηρίξει το ΠΑΣΟΚ είτε όχι, ο ίδιος μόνο μπροστά μπορεί πλέον να προχωρήσει. Αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να υποχωρήσει κάτω από το βάρος πιέσεων ή άλλων παρεμβάσεων, δεν θα είχε δώσει ποτέ αυτή τη συνέντευξη. Θα είχε περιοριστεί ενδεχομένως σε παρασκηνιακές κινήσεις επηρεασμού των εκλογικών διαδικασιών και δεν θα είχε εκτεθεί ο ίδιος ενώπιον της κοινής γνώμης αλλά και του κομματικού του χώρου. Απλά θα περίμενε και θα αποφάσιζε εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς, αναλόγως των αποφάσεων του κόμματος».