Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

"L' INSTANT DECISIF"(Η αποφασιστική στιγμή) του Ηenri Cartier-Bresson και 50 πορτρέτα (φωτό)



 Albert Camus 1951

 Ο σπουδαίος Γάλλος φωτογράφος είχε φωτογραφίσει το δημιουργικό dream team του αιώνα του Πηγή: www.lifo.gr

Ο Henri Cartier Bresson γεννιέται τον Αύγουστο του 1908 στο Chanteloup-en-Brie, κοντά στο Παρίσι. Η οικογένεια του ανήκει στη μεγαλοαστική τάξη και αυτό του δίνει την ευκαιρία να φοιτήσει στα καλύτερα σχολεία και να να σπουδάσει ζωγραφική. Μαθητεύει δίπλα στον κυβιστή ζωγράφο Andre Lhote και τον Jacques Εmile Blanche. Μέσα από τους καλλιτεχνικούς του κύκλους γνωρίζει τις φωτογραφίες του Eugene Atget και εντυπωσιάζεται. Επηρεασμένος, δοκιμάζει να φωτογραφίσει με μια μηχανή μεγάλου φορμά, αλλά γρήγορα καταλαβαίνει ότι δεν του ταιριάζει. "Πατέρες" του θεωρεί τον Andre Kertesz και τον Walker Evans. Στα 24 του, έχοντας εγκαταλείψει τις σπουδές του στη ζωγραφική και μετά από ένα μεγάλο ταξίδι στην Αφρική πέφτει στα χέρια του μία από τις πρώτες Leica.

«Στο σφυρί» η... Καζαμπλάνκα


«Στο σφυρί» η... Καζαμπλάνκα

 Το πιάνο-έμβλημα μιας κλασικής ταινίας, όπως είναι η «Καζαμπλάνκα» του Μάικλ Κέρτιζ, δημοπρατείται τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη με απώτερο στόχο να πιάσει τιμή πώλησης πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.
Το κλασικό όργανο θα είναι ένα από τα 30 και πλέον αντικείμενα του φιλμ τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη δημοπρασία του οίκου Bonham's μαζί μεταξύ άλλων με τις περίφημες πόρτες του «Rick's cafe Americain», την τελική παρουσίαση του σεναρίου, φωτογραφίες με τις υπογραφές των ηθοποιών του καστ και τα διαβατήρια που δημιουργήθηκαν για τους ήρωες του φιλμ. ...

ΒΙΒΛΙΟ: «Hollywood in Kodachrome»: Οταν μια ολόκληρη βιομηχανία πέταξε από πάνω της το ασπρόμαυρο (φωτό)

Ξαφνικά, στα τέλη του 1930 και τη δεκαετία του 1940, το κοινό της Αμερικής πέρασε από τη σκέψη του Χόλιγουντ σε μαύρο και άσπρο, στην εμπειρία του εκπληκτικού, πλούσιου χρώματος. Στο βιβλίο, Hollywwod in Kodachrome,  o David Wills συγκεντρώνει μερικές από τις πιο φωτεινές εικόνες των σταρ του Χόλιγουντ του 1940, συμπεριλαμβανομένων των  Fred Astaire, Lucille Ball, Marlene Dietrich, και Frank Sinatra.

To Kodachrome, το πιο διάσημο έγχρωμο φιλμ της Kodak, κυκλοφόρησε το 1935 και βγήκε εκτός αγοράς το 2010. Μέσα σε αυτά τα χρόνια υπήρξε ένα από τα πιο επιτυχημένα μέσα για τον κινηματογράφο και τη φωτογραφία, ενώ μέχρι και το 1954 στην τιμή του για την Αμερική συμπεριλαμβανόταν και η πολύπλοκη επεξεργασίας της εμφάνισής του που γινόταν μόνο από τα εργαστήρια της Kodak.
H επανάσταση που έφερε στα τέλη της δεκαετίας του '30 δεν ήταν μόνο η δυνατότητα του για μαζική παραγωγή, αλλά και οι προβλέψεις της εταιρείας που τελικά επαληθεύτηκαν, αφού μέχρι και τη διακοπή της παραγωγής του το 2010 θεωρούνταν το πιο ανθεκτικό μέσο καταγραφής κινούμενης και ακίνητης εικόνας.
Η συλλογή «Hollywood in Kodachrome» που κυκλοφόρησε στις αρχές του Νοεμβρίου 2013 από τις εκδόσεις It Books, σε επιμέλεια του συλλέκτη Ντέιβιντ Γουίλς και του designer Στίβεν Σμιντ, περιλαμβάνει σπάνια πορτρέτα των μεγαλύτερων σταρ της δεκαετίας του '40 φωτογραφημένους σε απαστράπτον Kodachrome, σε νέες αναπαραγωγές των φωτογραφιών της εποχής.

2
Ρίτα Χέιγουορθ