Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

«Στο σφυρί» η... Καζαμπλάνκα


«Στο σφυρί» η... Καζαμπλάνκα

 Το πιάνο-έμβλημα μιας κλασικής ταινίας, όπως είναι η «Καζαμπλάνκα» του Μάικλ Κέρτιζ, δημοπρατείται τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη με απώτερο στόχο να πιάσει τιμή πώλησης πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.
Το κλασικό όργανο θα είναι ένα από τα 30 και πλέον αντικείμενα του φιλμ τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη δημοπρασία του οίκου Bonham's μαζί μεταξύ άλλων με τις περίφημες πόρτες του «Rick's cafe Americain», την τελική παρουσίαση του σεναρίου, φωτογραφίες με τις υπογραφές των ηθοποιών του καστ και τα διαβατήρια που δημιουργήθηκαν για τους ήρωες του φιλμ. ...


Ολα ανήκουν στη συλλογή ανώνυμου ιδιώτη η οποία περιλαμβάνει και αντικείμενα από άλλες ταινίες, όπως, για παράδειγμα, ένα δοκιμαστικό φόρεμα της Τζούντι Γκάρλαντ για τον «Μάγο του Οζ».
Το πιάνο αναμένεται να μαγνητίσει το ενδιαφέρον των αγοραστών καθώς είναι αυτό στο οποίο ο Ντούλεϊ Γουίλσον τραγουδάει το «As time goes by» σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας ανάμεσα στον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Ινγκριντ Μπέργκμαν. Είναι η σκηνή που ο Ρικ, ιδιοκτήτης του μαροκινού νάιτ κλαμπ, ζητάει από τον Σαμ να μην ξαναπαίξει ποτέ αυτό το τραγούδι, για να μείνει αμέσως στήλη άλατος βλέποντας την πρώην αγαπημένη του Ιλσα στο μπαρ με τον φυγάδα σύζυγό της.
Πριν από δύο χρόνια, ένα διαφορετικό πιάνο από άλλη σκηνή της Μπέργκμαν και του Μπόγκαρτ, στο Παρίσι, δημοπρατήθηκε από τον ίδιο οίκο για 602.500 δολάρια, πολύ χαμηλότερα από την αρχική εκτιμώμενη τιμή. Φέτος, πριν από τη δημοπρασία, τα προς πώληση αντικείμενα θα εκτεθούν στο Λος Αντζελες από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου και στη Νέα Υόρκη από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου.
«Στο σφυρί» η... Καζαμπλάνκα
Βραβευμένη το 1943 με τρία Οσκαρ -καλύτερης ταινίας, σεναρίου και σκηνοθεσίας- το ρομαντικό δράμα του Κέρτιζ, βασισμένο στο έργο «Everybody comes to Rick's» των Μάρεϊ Μπέρνετ και Τζόαν Αλισον που δεν ανέβηκε ποτέ στη θεατρική σκηνή, αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο του κλασικού Χόλιγουντ, με σταθερή θέση ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών για περισσότερα από 70 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου