Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014

Herb Ritts: το χρυσό αγόρι του φακού


Έφερε την επανάσταση στις φωτογραφήσεις μόδας, έδωσε νέα πνοή στο γυμνό και μεταμόρφωσε τις διασημότητες σε σύμβολα.
O Herb Ritts (Αμερική, 1952–2002) κατάφερε κατά τη διάρκεια της ζωής του να επιτύχει διεθνή αναγνώριση για τις μοναδικές του φωτογραφήσεις κινηματογραφικών αστέρων και διάσημων μοντέλων.
Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 έως τον πρόωρο θάνατό το 2002, ο Ritts δημιούργησε φωτογραφίες που γεφύρωναν με επιτυχία την τέχνη με την αγορά, αποτελούν απόδειξη της άρτιας τεχνικής και της αχαλίνωτης φαντασίας του ίδιου, αλλά σηματοδότησαν επίσης και την έναρξη της συνέργειας ανάμεσα στην τέχνη, την pop κουλτούρα και το εμπόριο.Έκανε 13 μουσικά βίντεο (Madonna, Janet Jackson, Britney Spears),περισσότερα από 50 διαφημιστικά σποτ στη τηλεόραση (Chanel, Calvin Klein, Estée Lauder), εκατοντάδες φωτογραφήσεις για περιοδικά και 8 προσωπικά βιβλία.Μόδα, ομορφιά, διασημότητα: Το τρίπτυχο των ενδιαφερόντων του Χερμπ Ριτς, όπως διαφαίνεται μέσα από χιλιάδες φωτογραφίες που σώζονται στο αρχείο του Herb Ritts Foundation.


Andreas Feininger (1906 -1999) - Ο φωτογράφος - αρχιτέκτονας
Ο Γαλλοαμερικανός Andreas Feininger (1906 -1999) φωτογράφος αλλά και συγγραφέας βιβλίων τεχνικής της φωτογραφίας, γεννήθηκε στο Παρίσι, σπούδασε αρχιτεκτονική στη Γερμανία και στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στην Αμερική όπου άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του ελεύθερου φωτογράφου. Εργάστηκε για το περιοδικό Life, και έγινε πολύ γνωστός για τις φωτογραφίες του της Νέας Υόρκης. Η επιστήμη και η φύση, ήταν από τα αγαπημένα του θέματα επίσης, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του με κοχύλια, φυτά, οστά διαφόρων ζώων και ορυκτά, αλλά και τα γυμνά του που συχνά τα  παραποιούσε χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές σκοτεινού θαλάμου όπως η solarization. Σήμερα δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν οι φωτογραφίες του Feininger παραπέμπουν σε επιστήμονα που φωτογραφίζει τα πειράματά και τα ευρήματά του ή σε φωτογράφο που ανακαλύπτει πως φαίνεται ο κόσμος φωτογραφημένος.Τα πορτραίτα του Albert Watson