Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Το μήνυμα δεν ελήφθη

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΡΟΔΟΣ NEWS - ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Είναι κανόνας αδιαμφισβήτητος. Η αποχή από τις κάλπες ευνοεί το εκάστοτε πολιτικό κατεστημένο. Διότι, πολύ απλά, μόνο αυτό κινητοποιείται, επειδή ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της κυριαρχίας του. Με την έννοια αυτή, η  μεγάλη αποχή στις τελευταίες εκλογές που έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 40%,  έδωσε προστιθέμενη αξία στην ψήφο αυτών που προσήλθαν στις κάλπες και δεν ήταν άλλοι από τους σκληρούς κομματικούς. Κατά συνέπεια, η αποχή ως διαμαρτυρία, έφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

Διαφαίνεται ότι αυτή τη φορά η αποχή δεν ήταν απόρροια αδιαφορίας αλλά αντίδρασης απέναντι στο αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό πολιτικό σύστημα της χώρας, που είτε εκβιάζει με φοβικά διλήμματα, είτε αδυνατεί να αρθρώσει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Γι αυτό και όσοι απείχαν  της κάλπης υπεραμύνονται της απόφασής τους, ως μιας καθαρής πολιτικής και συνειδητοποιημένης πράξης.

Ωστόσο, ένα μήνυμα έχει αξία μόνο αν φτάσει στον αποδέκτη και μόνο εφ’ όσον εκείνος θελήσει να το ερμηνεύσει σωστά. Αν το αγνοήσει ή – ακόμη χειρότερα – το διαστρεβλώσει, τότε το μήνυμα δεν έχει καμία απολύτως αξία.  Δυστυχώς, το μήνυμα της αποχής σ’ αυτές τις εκλογές, δείχνει να πέφτει στο κενό, αφού κανένας δεν δείχνει διατεθειμένος να το αναλύσει στις πραγματικές του  διαστάσεις. Ερμηνεύεται κατά το δοκούν και όπως συμφέρει.

Έπεα πτερόεντα…

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΡΟΔΟΣ NEWS - ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ø  Χατζής Χατζηευθυμίου: «Κάποιοι δε με ήθελαν Δήμαρχο, ήταν ενοχλητική για αυτούς η παρουσία μου στο Δήμο Ροδίων. Χρησιμοποιήθηκε κάθε μέσο. Λάσπη, ίντριγκες και εκμαυλισμοί συνειδήσεων. Ένα αηδιαστικό, από κάθε πλευρά, παρασκήνιο».
Ποιός ήταν εκείνος ο δήμαρχος που είχε στηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά επέμενε να λέει ότι δεν χρωστάει τίποτα στο κόμμα του; Ποιος είχε χαρακτηρίσει  υπουργούς  της γαλάζιας κυβέρνησης «persona non grata»;  Σήμερα γιατί , αποχωρών,  διαμαρτύρεται;

Ø  Βασίλης Μπρακουμάτσος: «Με ενθουσίασε η απόφαση συνέχειας πολιτικής πορείας του Στάθη Κουσουρνά να προσπαθήσει για το καλύτερο μέλλον της Ρόδου  χωρίς σκέψη για τη βουλευτική του ιδιότητα, που άξια κατέκτησε».
Και την οποίαν ουδόλως διακινδύνευσε! Αν το είχε κάνει, ο ενθουσιασμός του κ. Περιφερειάρχη θα ήτο ακόμη μεγαλύτερος!

Ø  Χαράλαμπος Κόκκινος: «Στην ιστορία και στην πολιτική ζωή του τόπου καταγράφονται  τόσο οι «μαχητές» όσο και οι «προδότες» που απουσιάζουν από τη μάχη».
Φίλτατε Μπάμπη, την προδοσία πολλοί ηγάπησαν, τον προδότη ουδείς…

Ø  Γιώργος Χατζημάρκος : «Στις εκλογές κάνεις φίλους, κάνεις εχθρούς. Δεν νομίζω να κέρδισα περισσότερους εχθρούς, ήμουν ήδη στην κορυφή».
Αυτό είναι παρήγορο. Όταν έχεις  χτυπήσει κορυφή, πόσο πιο πάνω να φτάσεις; 

Ø  Δημήτρης Γάκης: «Η βαρκούλα της ελπίδας θα σκίσει τα τρικυμισμένα νερά της αυτοδιοίκησης. Η δημοτική αρχή «δεν θα περάσει καλά» αν δεν αλλάξει τη ρότα του δήμου».
Τέτοια τους λες αγαπητέ Δημήτρη και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην καθίσεις στο έδρανο του δημοτικού συμβουλίου.

Με την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Της ΡΕΝΑΣ ΔΑΙΚΙΔΗ  ΡΟΔΟΣ NEWS - ΔEYTEΡA 15  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ø  Τελικά, για τί ακριβώς ψηφίσαμε στον πρώτο γύρο των εκλογών; Ψηφίσαμε για την αυτοδιοίκηση; Ψηφίσαμε για την κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο; Για τί ακριβώς;

Ø  Όλοι είχαμε διαπιστώσει ότι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ έμειναν αποσβολωμένοι όταν άκουσαν τον πρωθυπουργό να πολιτικοποιεί απροκάλυπτα τις εκλογές. Δεν ήξεραν αν αυτό θα τους έβγαινε σε καλό ή σε κακό. Προσπαθούσαν λοιπόν να  πείσουν τους πολίτες ότι ψηφίζουν για το δήμο ή για την περιφέρεια, ότι εκλέγουν τους τοπικούς τους  άρχοντες και ότι η κυβερνητική πολιτική είναι άλλου …παπά ευαγγέλιο. Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι σε ένα βαθμό ο εκβιασμός του πρωθυπουργού έπιασε τόπο. Έπιασε στην κομματική βάση που συσπειρώθηκε, συσπειρώθηκε όμως σε ένα βαθμό και η βάση της Νέας Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα; Όλοι δηλώνουν κερδισμένοι. Κερδισμένοι όσοι υποψήφιοι των δύο κομμάτων κατάφεραν να εκλεγούν. Κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ, που διέγνωσε στην ψήφο του – έστω και κουτσουρεμένου λόγω αποχής -  εκλογικού σώματος, αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής και εμπιστοσύνη στους προσωπικούς πολιτικούς χειρισμούς του, κερδισμένη και η Νέα Δημοκρατία η οποία δεν διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη, όπως κάποιοι περίμεναν. Όλοι ευτυχείς!

Νίκησε η αποχή. Το 40% του εκλογικού σώματος γύρισε την πλάτη στο δίλημμα των εκλογών!

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΡΟΔΟΣ NEWS - ΔΕΥΤΕΡΑ  8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Σε πρωτοφανή ποσοστά για τα τοπικά δεδομένα, που δεν επιτρέπουν και δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς για τα τελικά αποτελέσματα, ανήλθε  η αποχή των εκλογέων από τις κάλπες, που άγγιξε το 40% τόσο στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο της Ρόδου, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  κατ’ αντιστοιχία με τα ποσοστά αποχής που σημειώθηκαν ανά την επικράτεια.
Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, παρότι ερμηνεύθηκε από τον πρωθυπουργό ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και επισφράγισμα της ανάγκης να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα σταθερότητας, εν τούτοις κατέδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών αρνήθηκαν δια της αποχής τους να ενδώσουν σε διλημματικές λογικές που συνέδεσαν τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών με το φόβο της χρεοκοπίας της χώρας και τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής με ένα νέο πακέτο μέτρων.