Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Μαύρη γάτα και selfies



Οι μαύρες γάτες δεν είναι δημοφιλείς αυτές τις μέρες. Και όχι επειδή ξαφνικά οι προλήψεις ξύπνησαν φοβικά ένστικτα στους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων, αλλά επειδή πλέον υπάρχει ένας πολύ πιο σοβαρός λόγος. «Εκατοντάδες μαύρες γάτες εγκαταλείπονται γιατί δεν βγαίνουν καλές στις selfies». Ο τίτλος του άρθρου της «Daily Mail» διαβάζεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά η αλήθεια είναι μία: τα στατιστικά στοιχεία των φιλοζωικών σωματείων δείχνουν πως οι υιοθεσίες μαύρων γατών έχουν πέσει δραματικά, σε μια περίοδο που η ύπαρξη της γάτας στα social media θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας.

Οι «ειδικοί» υποστηρίζουν πως για να πετύχει το κόνσεπτ-εγγύηση δημοφιλίας για μια μαύρη γάτα απαιτούνται κατάλληλο φόντο, καλός φωτισμός, συγκεκριμένες γωνίες και το χέρι του Τεστίνο. Ακόμη και τότε, όμως, οι πιθανότητες να ξεπεράσει την «κατοστάρα» στα Like είναι λίγες. Ετσι, στην εποχή του smartphone αυτοί που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο βλέπουν πολλές φορές στα αθώα μάτια του τετραπόδου το μελλοντικό fail στο Instagram και αναζητούν πιο φωτογενή ζωάκια για συντροφιά. Πάντως, για όσους ταυτίζονται με το συγκεκριμένο σκεπτικό, η «έρευνα» της βρετανικής εφημερίδας κατέδειξε ότι οι τζίντζερ γάτες – αυτές δηλαδή που παραπέμπουν στον Γκάρφιλντ – παίρνουν τις καλύτερες πόζες. Για τους υπόλοιπους, η πρόκληση είναι μία. Selfie με μαύρη γάτα κάτω από μια σκάλα μπροστά σε έναν σπασμένο καθρέφτη. Και πού ξέρει κανείς; Ισως φτάσει και τα 13 Like!


Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014. Γι αυτό, κόντρα στις πάσης φύσεως προκαταλήψεις, ακολουθούν οι φωτογραφίες από τις δικές μου μαύρες γάτες. Και τα ονόματα αυτών, Lucinda και Osama.

 H Lucinda


«Lucy» - Η νέα ταινία του Λικ Μπεσόν με την Σκάρλετ Γιόχανσον - Kριτική από τον Γιώργο Ρούσσο (φωτό+video)




 

 Το 1997 ο Λικ Μπεσόν μας σύστησε μέσα από το φιλμ «Το Πέμπτο Στοιχείο» την Μίλα Γιόβοβιτς στον ρόλο της Leeloo. Δεκαέφτα χρόνια μετά, σε μία επίσης περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και σ' έναν ρόλο με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, η Σκάρλετ Γιόχανσον ως Lucy, ερμηνεύει τη νέα ηρωίδα του Μπεσόν, στην ομώνυμη ταινία του Γάλλου δημιουργού. Κι ενώ η αρχική ιδέα του φιλμ φαίνεται πρωτότυπη, με την Γιόχανσον να αναλαμβάνει από νωρίς τα ηνία σ' ένα πολυπολιτισμικό καστ, ωστόσο το ενδιαφέρον χάνεται σταδιακά. Δυστυχώς το υποτυπώδες σενάριο, που ως συνήθως υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, δεν αφήνει περιθώρια για κάτι καλύτερο, οδηγώντας τον θεατή με μαθηματική ακρίβεια σ' ένα φινάλε με πλούσια δράση αλλά φτωχό σε ουσία...
Ο δραστήριος σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν, έχοντας δημιουργήσει χαρακτήρες όπως η Νικίτα (La Femme Nikita - 1990) και με ταινίες στο ενεργητικό του, όπως "Léon: The Professional" (1994), αλλά και "Tο Πέμπτο Στοιχείο" (Τhe Fifth Element - 1997),  επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία, έχοντας αυτή τη φορά χρίσει πρωταγωνίστριά του την εντυπωσιακή Σκάρλετ Γιόχανσον.


Monica Bellucci by Dolce & Gabbana







Scarlett Johansson by Dolce & Gabbana





Dolce & Gabbana S/S 2013 photographed by Domenico Dolce & Stefano Gabbana


Dolce & Gabbana F/W 2013 photographed by Domenico Dolce


Dolce & Gabbana Men F/W 2010 by Steven Klein



Dolce & Gabbana S/S 2010 by Steven Klein