Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τα δύο πρόσωπα μιας χώρας. Ποιο είναι το αληθινό;

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Τα δύο πρόσωπα των Ελλήνων, της Ελλάδας, μέσα από δύο άρθρα πουδημοσιεύτηκαν σχεδόν την ίδια περίοδο. Ποιοί πραγματικά είμαστε; Ποιοι θέλουμε να είμαστε; Μήπως είμαστε και τα δύο; Ικανοί την ίδια στιγμή για  το χειρότερο αλλά και για το καλύτερο;

Αποσπάσματα από άρθρο Του Χρήστου Γιανναρά στην Καθημερινή:
  
Οι Έλληνες σήμερα είμαστε ένας λαός που μοιάζει να μην πιστεύει σε τίποτα, ούτε στην ιστορία του, στη γλώσσα του, στον άλλοτε πολιτισμό του, ούτε στο κράτος του,στους κοινωνικούς θεσμούς, στη συλλογική αξιοπρέπεια. Λαός με ανήκεστα κατεστραμμένη τη γλώσσα του και τη γη του, με δραματικά χαμηλό επίπεδο κατά κεφαλήν καλλιέργειας, στερημένος λογική και κρίση, παραδομένος σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, σε κτηνώδη εγωκεντρικά ορμέμφυτα, στονπρωτογονισμό της ζούγκλας των διεκδικήσεων δίχως την παραμικρή αίσθηση σχέσεων κοινωνίας.
Γι' αυτό και δεν μπορούμε να καταλάβουμε, ούτε οι ελλαδικοί ούτε της διασποράς οι Ελληνες,τι ακριβώς συμβαίνει στην πατρίδα μας τους τελευταίους εννέα μήνες. Αυτή τηφορά πρόκειται για συντελεσμένη καταστροφή. Για απώλεια της σύνολης εθνικής κυριαρχίας, πρόκειται για διακυβέρνηση της χώρας από ξένους ελεγκτές και επιτρόπους. Μπορεί η κηδεμονία να μας προσφέρθηκε σαν σωτήρια λύση, λίγο πριν ηκυβέρνηση κηρύξει «στάση πληρωμών» και αρχίσουμε να σφαζόμαστε στους δρόμουςγια λίγα τρόφιμα. Αλλά δεν παύει να συνιστά συντελεσμένη καταστροφή.