Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Εκτός τόπου και χρόνου

Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα  κείμενο με τίτλο ‘Διαφωνώ με την κα Διακίδη» στην ιστοσελίδα της Τηλεόρασης ΚΟΣΜΟΣ,

σαν σχόλιο σε άρθρο μου στην εφημερίδα "Δημοκρατική", όπως άλλωστε και στο προσωπικό μου blog (www.diakidirena.blogspot.com) με τον τίτλο " Διαδίκτυο και blogs – Η δαιμονοποίηση του μη ελεγχόμενου χώρου".

Λυπάμαι πολύ που, όπως διαπιστώνω, ελάχιστοι τελικά κάνουν τον κόπο να διαβάσουν ένα ολόκληρο κείμενο, αρπάζονται από κάποιες λέξεις και σ' αυτές μένουν.

Ο συγκεκριμένος αναγνώστης δεν κατάλαβε ότι το κείμενο υποστήριζε τη λειτουργία των blogs, ακόμη και των ανώνυμων, ακόμη και των αμφιλεγόμενων όπως το troktiko. Αν ήταν λίγο πιο προσεκτικός, θα διαπίστωνε ότι οι χαρακτηρισμοί περί άθλιου και βρωμερού διαδικτυακού μορφώματος δεν απηχούσαν σε καμία περίπτωση τη δική μου άποψη. Τις λέξεις τις έγραψα σε εισαγωγικά, ακριβώς για  να δείξω ότι είναι οι χαρακτηρισμοί που δόθηκαν από πολλούς στο troktiko, με αφορμή τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια και αυτοί οι χαρακτηρισμοί ήταν που με παρακίνησαν να ασχοληθώ με το θέμα και να διαφωνήσω μαζί τους, υποστηρίζοντας τη λειτουργία των blogs αλλά και γενικά του διαδικτύου, που δίνουν γροθιά στο σύστημα και  αλλάζουν τα δεδομένα στο πολιτικό κατεστημένο και στο κατεστημένο των ΜΜΕ. Το γιατί, το εξηγώ στο κείμενό μου, επιχειρώντας έστω και ακροθιγώς μια κοινωνικοπολιτική προσέγγιση στο θέμα.
Με ξαφνιάζει δυσάρεστα  το σχόλιο του «αναγνώστη», διότι  από πουθενά στο κείμενο δεν προκύπτουν οι ισχυρισμοί και τα συμπεράσματα του, αντιθέτως, διαστρεβλώνουν πλήρως το νόημά του.

Λυπάμαι για την ελαφρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία διατυπώνονται σχόλια που στην ουσία είναι εκτός θέματος. Εκτός  κι αν αγνοούν ορισμένοι τη στοιχειώδη χρήση των σημείων στίξεως, ή έχουν αδυναμία κατανόησης αυτών που διαβάζουν.
Θα πρότεινα λοιπόν στον "αναγνώστη" να ξαναδιαβάσει προσεκτικά το κείμενό μου και να επανορθώσει....


Διαφωνώ με την κυρία Διακίδη

Με λύπη μου διάβασα την κα. Διακίδη να χαρακτηρίζει το blog "troktiko" ως άθλιο και βρωμερό διαδικτυακό μόρφωμα. Το μπλόγκ αυτό κοντεύει να αγγίξει τα 1,5 δις "χτυπήματα" σε επισκεψημότητα. Θα συμφωνήσω μαζί της στο σημείο ότι τα μπλόγκ γενικά χρησιμοποιούνται από κάποιους για ύβρεις και κατηγορίες που πολλές φορές είναι ψέματα. Και αυτό όμως αντιμετωπίζεται. Όχι όμως με  φίμωση και  φασιστική συμπεριφορά. Τα μπλόγκ έγιναν ο νέος τρόπος ελεύθερης έκφρασης ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. Στο κάτω κάτω Δημοκρατία έχουμε. Ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε; Αυτό πολλές φορές γίνεται "όπλο" σε επιτήδιους που το εκμεταλεύονται με τον χειρότερο τρόπο.

Τα ΜΜΕ πολλές φορές, είναι  πιο αναξιόπιστα στην πληροφόρηση των πολιτών και είναι  καθοδηγούμενα ανάλογα με τις σκέψεις αυτών που τα διαχειρίζονται. Ο νέος κόσμος το γνωρίζει αυτό. Γιατί να μην λαμβάνω τις πληροφορίες που θέλω, όποιες και αν είναι αυτές απο τα μπλόγκ, απο τα ΜΜΕ και να κρατήσω εγώ αυτά που θέλω; Η επώνυμη δημοσίευση είναι και η εγκυρότερη ή είναι αυτή που θα μου διαμορφώσει την γνώμη μου γύρω από πράγματα χωρίς να την αμφισβητώ; Πού είναι οι δημοσιογράφοι με τα ονόματα, σε όλα αυτά τα τερατώδες σκάνδαλα να μιλήσουν;
Κρυμμένοι πίσω από το ίδιο τους το δάκτυλο ίσως..Αποσιωπούν όλοι σε αυτό που συμβαίνει γιατί ξέρουν τις συνέπειες...

Νομίζετε ότι αυτοί που γράφουν και δημοσιεύουν απόψεις σε μπλόγκ είναι μόνο άξεστοι, αγράμματοι,ακραίοι, ή νέοι που νομίζετε ότι δεν ξέρουν τί τους
γίνεται; Θα εκπλαγείτε νομίζω. Εκτός και αν θεωρείτε το μπλόγκ troktiko  άθλιο όπου ακόμα και ο Μίκης Θεοδωράκης έχει εκφράσει απόψεις μέσω αυτού. Οι
δημοσιογράφοι θα έπρεπε να αγκαλιάσουν πιο πολύ τα μπλόγκ, ίσως να κάνουν και δικά τους, γιατί εκεί επώνυμα ή ανώνυμα υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης χωρίς τον φόβο της απόλυσης και της τριβής με τα θέλω του ανωτέρου. Πολλοί συνάδελφοί σας έχουν αποδεχτεί τα μπλόγκ και καλό θα ήταν, αυτό που φοβόμαστε, καλύτερα να το εξερευνήσουμε και να μάθουμε για αυτό, πρίν το καταδικάσουμε.

Η επαφή με το διαδίκτυο, αφενός θέλει μεγάλη προσοχή και αφετέρου γνώση και συνεχές ψάξιμο για να γίνει καλύτερο. Διαβάστε και ασχοληθείτε λοιπόν λίγο
παραπάνω με τα μπλόγκ κα. Διακίδη και κάθε άλλος δημοσιογράφος. Μιλήστε και ελάτε σε επαφή με τους νέους ακόμα και μέσα από τα μπλόγκ. Δώστε μας βήμα να μιλήσουμε και μέσα από εσάς γιατί όχι;  Προσπαθήστε να μας καταλάβετε....Κάντε μία βόλτα γύρω απο την μπλογκόσφαιρα και αφουγκραστείτε την φωνή όλων αυτών που αναρτούν απόψεις σε μπλόγκ. Αποκλείεται να μην διαβάσετε κάτι που θα λέγατε "Έχει δίκιο.Μακάρι να μπορούσα να τα πω,γράψω και εγώ έτσι.."

Σας ευχαριστώ πολύ
Αναγνώστης

Το internet προάγει τη δημοκρατία και την ισότητα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ (Επίκουρου καθηγητή Πληροφορικής Παν. Αιγαίου) στη ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ


H δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια πριν από λίγες ημέρες, σε συνάρτηση με την επιβεβαίωση της μέχρι τότε «υποψίας» του ανθρώπου που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το αμφιλεγόμενο blog “troktiko”, άνοιξε για μια ακόμη φορά τη συζήτηση για τη λειτουργία του διαδικτύου, τον παρεμβατικό – ανατρεπτικό ρόλο του σε ένα παγιωμένο σύστημα ΜΜΕ και πολιτικής, τη δεοντολογία, τις δυνατότητες, τους κινδύνους αλλά και την προσπάθεια ελέγχου του. Ορισμένοι δε ισχυρίστηκαν ότι ο πραγματικός στόχος της δολοφονίας Γκιόλια δεν ήταν ο δημοσιογράφος αλλά η ελεύθερη – για πολλούς ασύδοτη – έκφραση μέσω των blogs
Σε όλα αυτά ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Κώστας Τσολακίδης , επίκουρος Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη συνέντευξη του τη «δ».
Υποστηρίζει και τεκμηριώνει ότι «το Internet προάγει την δημοκρατία και την ισότητα σε όλα τα επίπεδα, ως εργαλείο με το οποίο οι πολίτες μπορούν να λένε την γνώμη τους και να ψηφίζουν νόμιμα ή να κάνουν “επανάσταση”». Ως μια μορφή επικοινωνίας που δεν υπόκειται σε περιορισμούς, κατά καιρούς πολλοί προσπάθησαν να ελέγξουν.
Για την ραγδαία αύξηση των προσωπικών ιστολογίων (blogs) o κ. Τσολακίδης υποστηρίζει ότι οφείλεται στην κρίση αξιοπιστίας των παραδοσιακών ΜΜΕ. «Πολλοί πολίτες πιστεύουν ότι τα παραδοσιακά ΜΜΕ εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους» αναφέρει. Για τη πολυσυζητημένη ανωνυμία, πιστεύει ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο πιστεύει κανένας. «Αστοχίες και αδικίες ενδεχομένως θα υπάρχουν αλλά έτσι κι αλλιώς υπάρχουν και σε πολλές άλλες δραστηριότητες κοινωνικής έκφρασης μεταξύ των οποίων και τα ΜΜΕ. Δεοντολογία υπάρχει και εξελίσσεται. Δεν μπορεί όμως να επιβληθεί, όπως δεν μπορεί να επιβληθεί η ευγένεια, η ηθική, ή η καλοσύνη».
Εν κατακλείδι, ο κ. Τσολακίδης υπογραμμίζει ότι « τα θετικά στοιχεία του internet είναι τόσα πολλά και σημαντικά, που τελικά οποιασδήποτε παραβατική δραστηριότητα είναι αμελητέα σε σχέση με το τεράστιο κοινωνικό όφελος».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ