Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Εκτός τόπου και χρόνου

Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα  κείμενο με τίτλο ‘Διαφωνώ με την κα Διακίδη» στην ιστοσελίδα της Τηλεόρασης ΚΟΣΜΟΣ,

σαν σχόλιο σε άρθρο μου στην εφημερίδα "Δημοκρατική", όπως άλλωστε και στο προσωπικό μου blog (www.diakidirena.blogspot.com) με τον τίτλο " Διαδίκτυο και blogs – Η δαιμονοποίηση του μη ελεγχόμενου χώρου".

Λυπάμαι πολύ που, όπως διαπιστώνω, ελάχιστοι τελικά κάνουν τον κόπο να διαβάσουν ένα ολόκληρο κείμενο, αρπάζονται από κάποιες λέξεις και σ' αυτές μένουν.

Ο συγκεκριμένος αναγνώστης δεν κατάλαβε ότι το κείμενο υποστήριζε τη λειτουργία των blogs, ακόμη και των ανώνυμων, ακόμη και των αμφιλεγόμενων όπως το troktiko. Αν ήταν λίγο πιο προσεκτικός, θα διαπίστωνε ότι οι χαρακτηρισμοί περί άθλιου και βρωμερού διαδικτυακού μορφώματος δεν απηχούσαν σε καμία περίπτωση τη δική μου άποψη. Τις λέξεις τις έγραψα σε εισαγωγικά, ακριβώς για  να δείξω ότι είναι οι χαρακτηρισμοί που δόθηκαν από πολλούς στο troktiko, με αφορμή τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια και αυτοί οι χαρακτηρισμοί ήταν που με παρακίνησαν να ασχοληθώ με το θέμα και να διαφωνήσω μαζί τους, υποστηρίζοντας τη λειτουργία των blogs αλλά και γενικά του διαδικτύου, που δίνουν γροθιά στο σύστημα και  αλλάζουν τα δεδομένα στο πολιτικό κατεστημένο και στο κατεστημένο των ΜΜΕ. Το γιατί, το εξηγώ στο κείμενό μου, επιχειρώντας έστω και ακροθιγώς μια κοινωνικοπολιτική προσέγγιση στο θέμα.
Με ξαφνιάζει δυσάρεστα  το σχόλιο του «αναγνώστη», διότι  από πουθενά στο κείμενο δεν προκύπτουν οι ισχυρισμοί και τα συμπεράσματα του, αντιθέτως, διαστρεβλώνουν πλήρως το νόημά του.

Λυπάμαι για την ελαφρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία διατυπώνονται σχόλια που στην ουσία είναι εκτός θέματος. Εκτός  κι αν αγνοούν ορισμένοι τη στοιχειώδη χρήση των σημείων στίξεως, ή έχουν αδυναμία κατανόησης αυτών που διαβάζουν.
Θα πρότεινα λοιπόν στον "αναγνώστη" να ξαναδιαβάσει προσεκτικά το κείμενό μου και να επανορθώσει....


Η απάντηση

Σε καμία περίπτωση δεν ήταν η άποψη προσωπική επίθεση στο πρόσωπό σας κα Διακίδη. Και για να πώ την αλήθεια, δεν περίμενα να δημοσιευτεί. Παρόλα αυτά, το κείμενο το διάβασα στην ιστοσελίδα newskosmos.gr και όχι από την Δημοκρατική ή το προσωπικό σας μπλόγκ. Ήταν για εμένα ευχάριστο το γεγονός ότι διατηρείτε blog και αυτό σημαίνει ότι καταλαβαίνετε έστω στο ελάχιστο και τον κόσμο που αγαπούσε το μπλόγκ troktiko. Τώρα φυσικά έκλεισε μετά απο όλο αυτό τον πόλεμο που δέχτηκε με κορύφωση την δολοφονία του Σωκράτη Γκόλια.  Όσο για το απρόσεκτος και το επιπόλαιος, έχω να πώ ότι ίσως να μην ξέρω όπως εσείς να χειρίζομαι τις λέξεις και τα σημεία στίξης όπως εσείς, αλλά μόνο αυτά ίσως δεν δίνουν την εξήγηση που εσείς θέλατε να δώσετε. Δεν θα αναφερθώ παραπάνω σε αυτό γιατί ίσως πάλι παρεξηγηθώ. Ούτε ταμπέλες βάζω, ούτε καταδικάζω, ούτε σας πρόσβαλα. Αν και ακόμα, δεν κατάλαβα τι ισχυρισμούς έκανα και τι συμπεράσματα λέτε ότι έβγαλα που ήταν τόσο άσχημα που σας δυσαρέστησαν. Και εφόσον ο στόχος του άρθρου σας ήταν να υποστηρίξετε τα μπλόγκ και συμφωνείτε με τον πόλεμο που δέχονται σημαίνει ότι ήμαστε στην ίδια ομάδα. Η άμεση απάντησή σας δείχνει άνθρωπο που ενδιαφέρεται πραγματικά και δεν αφήνει κανέναν και τίποτα να στρεβλώσει το νόημα των άρθρων σας και να αποπροσανατολήσει τους αναγνώστες. Αυτό σας τιμάει και να ήσαστε
σίγουρη ότι με κερδίσατε και θα έχετε την υποστήριξή μου.  Και πάλι τονίζω ότι δεν ήθελα να σας θίξω προσωπικά. Εαν θεωρήθηκε προσβολή τότε ζητώ συγνώμη και άλλη φορά θα είμαι πιο προσεκτικός.

Ευχαριστώ!

Ο εκτός τόπου και χρόνου αναγνώστης σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου