Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Δήμαρχοι για την αυτοδιοίκηση ή τοποτηρητές του Μνημονίου;

της ΡΕΝΑΣ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΡΟΔΟΣ NEWS - Δευτέρα 1η Νοεμβρίου

Με τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, πριν από μια ακριβώς εβδομάδα, τα προσωπεία έπεσαν. Έγιναν τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης που δεν ενδιαφέρεται για την αυτοδιοίκηση, την οποία επιχειρεί απροκάλυπτα να μετατρέψει σε όργανο υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής της τρόικας, θέτοντας το πρωτοφανές δίλημμα «δήμαρχοι και περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία»!
Ο πρωθυπουργός προεξόφλησε την καταψήφιση της κυβέρνησής του στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και επί της ουσίας εξήγγειλε πρόωρες εθνικές εκλογές προφανώς υπό το κράτος πανικού και υπό την έμμεση πίεση της τρόικας, προκειμένου  να εφαρμοστούν  απαρέγκλιτα οι πολιτικές που αυτή επιβάλλει. Με το δίλημμα «ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία» ο πρωθυπουργός ζήτησε  νωπή εντολή για να εφαρμόσει την πολιτική του Μνημονίου και για να στείλει μήνυμα στις «αγορές».
 Ο μεγάλος ηττημένος από το διάγγελμα  του πρωθυπουργού είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών όχι μόνο  καταργείται στην πράξη, αλλά επιπλέον αποδεικνύεται ότι οι επιλογές των υποψηφίων δημάρχων του ΠΑΣΟΚ έγιναν με στόχο την υλοποίηση του μνημονίου.

Κερδίζουν έδαφος οι ανεξάρτητοι

της ΡΕΝΑΣ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΡΟΔΟΣ NEWS - Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2010

Η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στα κόμματα φαίνεται ότι θα εκφραστεί και στις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου. Λιγότερο από κάθε άλλη φορά, το χρίσμα σε υποψηφίους δεν φαίνεται να προσδίδει ψήφους, αντιθέτως μοιάζει με τροχοπέδη, πολύ δε περισσότερο μετά το εκβιαστικό δίλημμα του πρωθυπουργού, που δεν ήχησε καθόλου καλά στα αφτιά των ψηφοφόρων. Εν μέσω κρίσης, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι προβάλλουν ως φαβορί για να στείλουν το μήνυμά τους οι πολίτες.
Τι τελικά θα βγάλουν οι κάλπες. Οι δημοσκόποι μοιάζουν να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς η εξίσωση που θα καθορίσει τις επιλογές του πολίτη έχει πολλές μεταβλητές. Και αυτές, τελούν υπό διαμόρφωση μέχρι και την τελευταία στιγμή.
«Οι εκλογές γίνονται σε μια περίεργη συγκυρία για τη χώρα. Βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης εν μέσω τρόικας και μνημονίου. Δεν μπορούμε να απομονώσουμε τις εκλογές, σαν να βρίσκονται σε γυάλα» διαπιστώνει ο Δ. Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB. «Το βέβαιο είναι ότι ο πολίτης θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, ιδιαίτερα βλέποντας ότι η προσπάθεια που κάνει δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα», συμπληρώνει.

Ο μήνας του μέλιτος

της ΡΕΝΑΣ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΡΟΔΟΣ NEWS - Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2010Είτε ως μέσω πίεσης προς τους ψηφοφόρους, είτε ως μόνη προοπτική έπειτα από ένα κακό αποτέλεσμα στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, στην κοινή γνώμη τείνει να εμπεδωθεί η βεβαιότητα ότι οι πρόωρες εθνικές εκλογές έχουν στόχο την ανανέωση της λαϊκής εντολής ενόψει ενός δεύτερου γύρου επώδυνων μέτρων. Και τούτο διότι τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι ευοίωνα.
Ας δούμε ορισμένα κρίσιμα μεγέθη, η αξιοπιστία των οποίων δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση:
  • Πτώση στις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ακόμη και της τάξης του 30%.
  • Μείωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 3,7%, όταν το πρώτο είχε πάλι μειωθεί κατά 2,3%.
  • Ελεύθερη πτώση των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου κατά 18,6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση.
  • Μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, από όποια σκοπιά και να την εξετάσει κανείς: Με βάση τις άδειες κατά 13%, την επιφάνεια κατά 32% και τον όγκο κατά 29%.
  • Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο κατά 8,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου κατά 6,3%, όταν και πέρυσι το ίδιο επτάμηνο η μείωση είχε ξεπεράσει το 10%.
  • Επιδημία λουκέτων σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που έχει πλήξει το 10% των καταστημάτων στην Αθήνα και το 15% στη Θεσσαλονίκη.
  • Εκτίναξη του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο 5,5%, από 0,9% που ήταν πέρυσι, λόγω των πρόσφατων φόρων.
  • Τέλος, το χειρότερο όλων, εκτίναξη της ανεργίας τον Ιούνιο στο 11,6%, που θίγει πλέον 582.000 άτομα, 155.000 περισσότερους από πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Ο Στάθης, ο Γιώργος και το Μνημόνιο - της Ρένας Διακίδη - ΡΟΔΟΣ NEWS - ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Η ταύτιση των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου με το Μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική αλλάζει άρδην τα δεδομένα για τους δύο μονομάχους στο Δήμο Ρόδου.

                  
Εμβρόντητα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματός τους να καταργεί τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου και να τους προσδίδει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, ταυτίζοντας την ψήφο στους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και το Μνημόνιο.
Το δίλημμα «ή υπερψηφίζονται οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο των εκλογών ή η χώρα χρεοκοπεί», με την ταυτόχρονη απειλή πρόωρων εθνικών εκλογών, για νέα ισχυρή κυβερνητική εντολή, «πάγωσε»  τους πάντες.
Ισχυρότερο  σοκ υπέστησαν οι υποψήφιοι που έχουν τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι τώρα πλέον, θα κριθούν  όχι με όρους αυτοδιοικητικούς, αλλά με όρους κυβερνητικής πολιτικής, επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου εκ μέρους του πρωθυπουργού, σε μια περίοδο που η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι κατά το Μνημονίου.

Δήμαρχοι για την αυτοδιοίκηση ή τοποτηρητές του Μνημονίου;

Ρένα Διακίδη - Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010
Με τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, τα προσωπεία έπεσαν. Έγιναν τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης που δεν ενδιαφέρεται για την αυτοδιοίκηση, την οποία επιχειρεί απροκάλυπτα να μετατρέψει σε όργανο υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής της τρόικας, θέτοντας το πρωτοφανές δίλημμα «δήμαρχοι και περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία»!
Χθες το βράδυ   ο πρωθυπουργός προεξόφλησε την καταψήφιση της κυβέρνησής του στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και επί της ουσίας εξήγγειλε πρόωρες εθνικές εκλογές προφανώς υπό το κράτος πανικού και υπό την πίεση της τρόικας, προκειμένου  να εφαρμοστούν  απαρέγκλιτα οι πολιτικές που αυτή επιβάλλει. Με το δίλημμα «ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία» ο πρωθυπουργός ζήτησε  νωπή εντολή για να εφαρμόσει την πολιτική του Μνημονίου και για να στείλει μήνυμα στις «αγορές».

Ο μεγάλος ηττημένος από το διάγγελμα  του πρωθυπουργού είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.

Και βέβαια γνώριζαν!

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010
Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς τίποτα περισσότερο από τον κοινό νου για να αντιληφθεί ότι ασφαλώς και γνώριζαν οι Βρυξέλλες την οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν ξύπνησαν έκπληκτοι και εμβρόντητοι, ξαφνικά  στα μέσα Οκτωβρίου του 2009, μπροστά στο χείλος της αβύσσου της ελληνικής οικονομίας.
Η δήλωση του Γιουνκέρ τα λέει όλα. Η προσπάθεια του Τρισέ να τα συμμαζέψει αμέσως μετά, τα επιβεβαιώνει. Όπως και η «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» διευκρινιστική δήλωση του «εκπροσώπου» του Γιουνκέρ, που από χιλιόμετρα  «φωνάζει»  ότι ήταν προϊόν παρεμβάσεων του διευθυντηρίου των Βρυξελλών για να αποσοβηθεί το σκάνδαλο.
Στην Ελλάδα βέβαια, δεν θα μπορούσε να έχει κανείς αξιώσεις για μια σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος. Αντί να αξιοποιηθεί   η αποκάλυψη για το παιχνίδι που παίχτηκε στην ΕΕ σε βάρος της χώρας, θέτοντας σε άλλη βάση το περιβόητο Μνημόνιο  επιδίδονται σε μικροκομματικές αψιμαχίες και παριστάνουν τους …Πουαρό για να ανακαλύψουν ποιος πρωθυπουργός μίλησε για διεφθαρμένη χώρα. Ο Παπανδρέου, ο Καραμανλής, ο Σημίτης ή ο Μητσοτάκης; Τόσες μέρες τώρα διαρκεί μια συζήτηση για το προφανές! Αυτό που όλοι έχουν κατά καιρούς παραδεχθεί. Σήμερα  πέφτουν από τα σύννεφα!!! Άβουλοι, μοιραίοι, αστείοι, καρικατούρες της πολιτικής  και τελικά επικίνδυνοι, αδυνατούν να δουν πέρα από τη μικροπολιτική και το μικροκομματικό συμφέρον τους. Περιορίζονται σε λεκτικούς διαξιφισμούς προς εσωτερική κατανάλωση, ανίκανοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Όχι αυτή η χώρα δεν έχει σωτηρία.