Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Κερδίζουν έδαφος οι ανεξάρτητοι

της ΡΕΝΑΣ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΡΟΔΟΣ NEWS - Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2010

Η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στα κόμματα φαίνεται ότι θα εκφραστεί και στις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου. Λιγότερο από κάθε άλλη φορά, το χρίσμα σε υποψηφίους δεν φαίνεται να προσδίδει ψήφους, αντιθέτως μοιάζει με τροχοπέδη, πολύ δε περισσότερο μετά το εκβιαστικό δίλημμα του πρωθυπουργού, που δεν ήχησε καθόλου καλά στα αφτιά των ψηφοφόρων. Εν μέσω κρίσης, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι προβάλλουν ως φαβορί για να στείλουν το μήνυμά τους οι πολίτες.
Τι τελικά θα βγάλουν οι κάλπες. Οι δημοσκόποι μοιάζουν να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς η εξίσωση που θα καθορίσει τις επιλογές του πολίτη έχει πολλές μεταβλητές. Και αυτές, τελούν υπό διαμόρφωση μέχρι και την τελευταία στιγμή.
«Οι εκλογές γίνονται σε μια περίεργη συγκυρία για τη χώρα. Βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης εν μέσω τρόικας και μνημονίου. Δεν μπορούμε να απομονώσουμε τις εκλογές, σαν να βρίσκονται σε γυάλα» διαπιστώνει ο Δ. Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB. «Το βέβαιο είναι ότι ο πολίτης θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, ιδιαίτερα βλέποντας ότι η προσπάθεια που κάνει δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα», συμπληρώνει.
Την εκτίμηση ότι οι «ανεξάρτητοι» διαγράφουν μια πάρα πολύ καλή πορεία κάνει ο Χρ. Βερναρδάκης από τη VPRC. «Μερικοί προβάλλουν ως φαβορί για να κερδίσουν στην τελική μάχη», συμπληρώνει ο ίδιος και διαπιστώνει ότι αυτό είναι απόρροια της «κρίσης και της απαξίωσης των μεγάλων κομμάτων. Εισπράττουν την πολιτική διαμαρτυρία που εκφράζεται σήμερα μέσα στην κοινωνία».
«Οι πολίτες βλέπουν με άλλο μάτι τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια», σημειώνει ο Θ. Γεράκης. «Σε αντίθεση με άλλες φορές, τα κομματικά χρίσματα δεν δίνουν "προίκα". Τώρα φαίνεται να αφαιρούν, παρά να προσθέτουν ψήφους. Δεν μοιάζει απίθανο τη δεύτερη Κυριακή να δημιουργηθούν συσπειρώσεις απέναντι στους κομματικούς υποψηφίους», προσθέτει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MARC.». Προσθέτει ότι υπεισέρχονται πολλές παράμετροι, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ένα καθαρό διακύβευμα για τις εκλογές. «Σε αντίθεση με άλλες φορές, που ένα ποσοστό της τάξης του 15% αποφάσιζε την ημέρα των εκλογών, τώρα το 30% φαίνεται να μην έχει αποφασίσει όχι μόνο ποιον θα ψηφίσει, αλλά και εάν θα πάει στις κάλπες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου