Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

«Lucy» - Η νέα ταινία του Λικ Μπεσόν με την Σκάρλετ Γιόχανσον - Kριτική από τον Γιώργο Ρούσσο (φωτό+video)




 

 Το 1997 ο Λικ Μπεσόν μας σύστησε μέσα από το φιλμ «Το Πέμπτο Στοιχείο» την Μίλα Γιόβοβιτς στον ρόλο της Leeloo. Δεκαέφτα χρόνια μετά, σε μία επίσης περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και σ' έναν ρόλο με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, η Σκάρλετ Γιόχανσον ως Lucy, ερμηνεύει τη νέα ηρωίδα του Μπεσόν, στην ομώνυμη ταινία του Γάλλου δημιουργού. Κι ενώ η αρχική ιδέα του φιλμ φαίνεται πρωτότυπη, με την Γιόχανσον να αναλαμβάνει από νωρίς τα ηνία σ' ένα πολυπολιτισμικό καστ, ωστόσο το ενδιαφέρον χάνεται σταδιακά. Δυστυχώς το υποτυπώδες σενάριο, που ως συνήθως υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, δεν αφήνει περιθώρια για κάτι καλύτερο, οδηγώντας τον θεατή με μαθηματική ακρίβεια σ' ένα φινάλε με πλούσια δράση αλλά φτωχό σε ουσία...
Ο δραστήριος σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν, έχοντας δημιουργήσει χαρακτήρες όπως η Νικίτα (La Femme Nikita - 1990) και με ταινίες στο ενεργητικό του, όπως "Léon: The Professional" (1994), αλλά και "Tο Πέμπτο Στοιχείο" (Τhe Fifth Element - 1997),  επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία, έχοντας αυτή τη φορά χρίσει πρωταγωνίστριά του την εντυπωσιακή Σκάρλετ Γιόχανσον.




Σε αυτήν την καταιγιστική περιπέτεια μια νεαρή φοιτήτρια, ονόματι Lucy, ζει ανέμελα στο Τόκιο ώσπου μία ημέρα ο φίλος της, την εξαπατά προκειμένου να παραδώσει μία βαλίτσα σ' έναν Κινέζο μαφιόζο. Χωρίς να ξέρει το περιεχόμενο της βαλίτσας και προτού καταλάβει καν πού έχει βρεθεί μπλεγμένη, η Lucy βρίσκεται όμηρος των Κινέζων και μάλιστα με μια πολύ επικίνδυνη συνθετική ουσία εμφυτευμένη στην κοιλιά της, με σκοπό την παράνομη εισαγωγή της, με αυτόν τον τρόπο, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Όταν όμως το υλικό διαχέεται στην κοιλιά της, η Lucy αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις, που την αλλάζουν για πάντα. Ξαφνικά η ηρωίδα μας μπορεί να ακούει και να αισθάνεται τα πάντα. Αντιλαμβάνεται τον χώρο, τον αέρα, αισθάνεται τις δονήσεις, τη σκέψη των ανθρώπων, ελέγχει την βαρύτητα, κ.α. Σταδιακά αποκτά τηλεπαθητικές και τηλεκινητικές δυνάμεις, καθώς και την ικανότητα να ελέγχει την ύλη.
Και κάπως έτσι η «Μαύρη Χήρα» Σκάρλετ Γιόχανσον (The Avengers - 2012), μεταμορφώνεται από τον Λικ Μπεσόν σε «ερασιτέχνη» έμπορο ναρκωτικών που θα χρησιμοποιήσει όλη την απέραντη γνώση που αποκτά σταδιακά, προκειμένου να εκδικηθεί όσους την οδήγησαν σ' αυτήν την κατάσταση. Παράλληλα όμως θα έρθει σε επαφή και με τον καθηγητή Νόρμαν (Μόργκαν Φρίμαν), προσπαθώντας έτσι να συμβάλλει στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου μυαλού όταν εκείνο σταδιακά αρχίζει και γιγαντώνεται.

Το ανθρώπινο μυαλό και οι δυνατότητές του έχουν απασχολήσει και απασχολούν εδώ και χρόνια την επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με τον Λικ Μπεσόν, αυτός ο προβληματισμός είναι που τον οδήγησε στη δημιουργία της συγκεκριμένης ταινίας με σκοπό να εξερευνήσει τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο έλεγχο του εαυτού μας και των άλλων.
Για τον σκοπό αυτό ο Μπεσόν, προσέγγισε επιστήμονες και μάλιστα νευρολόγους με τον Yves Agid να σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Αυτό με συναρπάζει στην ταινία. Βρίθει αληθινών γεγονότων και πληροφοριών. Η Lucy ασχολείται με τον αριθμό των κυττάρων στον εγκέφαλο, τον αριθμό των σημείων ανά δευτερόλεπτο που παράγει ένα κύτταρο... Με αυτές τις πληροφορίες, ο Λικ παράγει μια συναρπαστική δυναμική κατά τη διάρκεια της ταινίας.  Βέβαια όσο εξελίσσεται η Lucy μέσα στην ταινία, τόσο η ιστορία γίνεται επιστημονικής φαντασίας. Βλέποντας την ταινία, πιστεύεις πως όσα γίνονται μπορεί και να είναι εφικτά, καθώς βασίζονται σε πραγματικά ευρήματα.»
Η ηρωίδα μας είναι αρχικά μία συνηθισμένη κοπέλα που δεν ξέρει ακόμα τι θέλει να κάνει στη ζωή της και ξαφνικά φτάνει να κατακτά την απόλυτη γνώση. Για τον ρόλο της αυτό η Σκάρλετ Γιόχανσον σχολιάζει σχετικά: «Η ηρωίδα είναι σε μια ρευστή, μεταβατική φάση στη ζωή της. Προσπαθεί να δει ποια είναι και θεωρεί πως επιτέλους μπορεί να βάλει σε τάξη τη ζωή της. Η ταινία περιλαμβάνει πολλές σημαντικές, υπαρξιακές ερωτήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα υπερέχει πολύ αυτού που αρχικά είχα συλλάβει διαβάζοντας το σενάριο.»

Και συμπληρώνει η δημοφιλής ηθοποιός: «Καθώς το ναρκωτικό επιδρά μέσα της,  η Lucy σταδιακά χάνει την ικανότητα της εμπάθειας και την αίσθηση του πόνου. Μολονότι μπορεί να εισβάλλει βαθιά μέσα στη μνήμη κάποιου και σταδιακά να αποκτήσει τον πλήρη σωματικό του έλεγχο, η ίδια δεν έχει γνώμη. Χάνει τις ιδέες και την κρίση της για τους άλλους. Κι εκεί έπρεπε να αποφύγω να κάνω μια επίπεδη και μονότονη ερμηνεία. Πρέπει να δεις την ανθρωπιά της πέραν των συνθηκών.»
Συνοδοιπόρος της σε αυτό το ακούσιο επιστημονικό ταξίδι της ηρωίδας είναι ένας καθηγητής νευρολογίας, ειδήμων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τον οποίο ερμηνεύει ο Μόργκαν Φρίμαν. Ο Μπεσόν σχολιάζει για τον ηθοποιό: «Ο Φρίμαν είναι ο μόνος που μπόρεσε και υποδύθηκε τον Θεό. Άρα ήταν ιδανικός για να ερμηνεύσει τη φωνή της σοφίας στην ταινία.»

Το πολυπολιτισμικό καστ συμπληρώνουν, ο Κορεάτης ηθοποιός Μιν Σικ Τσόι (Choi Min Sik), γνωστός από το θρυλικό "Oldboy" του 2003, όπου εδώ τον συναντάμε να υποδύεται τον "κακό" της ιστορίας, στον πρώτο του διεθνή ρόλο. Επίσης, ο Αιγύπτιος ηθοποιός Amr Waked υποδύεται τον Γάλλο αστυνομικό Pierre Del Rio, που είναι ο τελευταίος άνθρωπος που ξυπνά κάποιο συναίσθημα στην ηρωίδα προτού εκείνη ξεπεράσει τα όρια του ανθρώπινου οργανισμού...
Η νέα δημιουργία του Λικ Μπεσόν, είναι περισσότερο μία ταινία δράσης παρά μία ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η Σκάρλετ Γιόχανσον - που την "είδαμε" στο The Avengers (2012) του Joss Whedon, την "ακούσαμε" στο «Her» (Δικός της - 2013) του Σπάικ Τζόνζι και την απολαύσαμε σε μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, στο «Under the Skin» (Κάτω από το Δέρμα - 2013) του Τζόναθαν Γκλέιζερ - είναι αρκετά καλή στον ρόλο της, ενώ από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζει εύκολα ο ρόλος του Μόργκαν Φρίμαν που προσδίδει κύρος αλλά και χιούμορ στο φιλμ. 
Η ταινία «Lucy» του Λικ Μπεσόν, αποτέλεσε την επίσημη ταινία έναρξης του 67ου Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου, στην πόλη της Ελβετίας. Στην Ελλάδα το φιλμ κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες από την Πέμπτη 28 Αυγούστου, σε διανομή της UIP (United International Pictures).

Έτος: 2014 | Xώρα: Γαλλία | Διάρκεια: 89 λεπτά | Σκηνοθεσία: Luc Besson | Σενάριο: Luc Besson | Παίζουν: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου