Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Κλαυσίγελως

 
ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ -
ΤΡΙΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Τελικά είμαστε για γέλια και για κλάματα μαζί! Κάθε μέρα που περνάει, το σήριαλ των υποψηφίων δημάρχων γίνεται όλο και πιο φαιδρό. Λες και δεν έφταναν οι αμφιλεγόμενες «διαδικασίες» που ήδη είχαν ευτελίσει και ευτελισθεί, ήλθαν και οι δημοσκοπήσεις να δώσουν τη χαριστική βολή. Εδώ και τρεις μέρες υποψήφιοι και κόμματα βράζουν στο ζουμί τους, έρμαιο φημών για δημοσκοπήσεις που κανένας μέχρι τώρα δεν έχει δει αλλά όλοι κάτι έχουν ακούσει. Εδώ και τρεις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα απίστευτο πανηγύρι παρασκηνίου, με φόντο τις φήμες περί πρώτων, δεύτερων, εσχάτων και αοράτων υποψηφίων, που κάποιοι τους μεταχειρίζονται σαν μαριονέτες, κουνώντας τα νήματα των «δημοσκοπήσεων». Δηλώσεις, αντιδηλώσεις, δυσαρέσκειες , παράπονα, καταγγελίες , αλληλοκαρφώματα και συντροφικά μαχαιρώματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, από εκείνους που θεωρούν ότι θίγονται από αυτές τις εξόφθαλμες προσπάθειες δημιουργίας κλίματος, γιατί όχι και τετελεσμένων.

Είναι αλήθεια ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν μέσο αποτύπωσης της κοινής γνώμης σε μια δεδομένη στιγμή. Από την υπερβολή αλλά και τις σκοπιμότητες που υπεισέρχονται, έχουν μεταλλαχθεί σε μέσο χειραγώγησής της. Κάθε φορά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πάντα ίδια κι απαράλλαχτη. Με βροχή αμφιλεγόμενων, στημένων – ως επί το πλείστον – δημοσκοπήσεων, που στόχο έχουν άλλους να αναδείξουν και άλλους να καταποντίσουν πολιτικά, πολύ πριν έλθει η ώρα της κάλπης και του «κυρίαρχου λαού». Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Τίποτα το διαφορετικό, τίποτα τα αναπάντεχο.


Γιατί λοιπόν διαμαρτύρονται οι ενδιαφερόμενοι; Θα μπορούσαν κάλλιστα να τα είχαν προβλέψει όλα αυτά, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν κι ούτε εκείνοι προέκυψαν από παρθενογένεση στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Θα μπορούσαν από την αρχή να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση των κομματικών επιτελείων, σε κεντρικό επίπεδο, να οδηγηθούν δια δημοσκοπήσεων στις οριστικές αποφάσεις για τους υποψηφίους. Έπρεπε να το περιμένουν το αλαλούμ. Πολύ δε περισσότερο όταν έγινε γνωστός ο χρόνος διεξαγωγής των επίσημων κομματικών δημοσκοπήσεων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Διότι είναι άλλο να υπάρχει μια διαρροή ή μια φήμη για μια κάποια δημοσκόπηση μέσα στο σωρό, που μπορεί να έχει παραγγείλει ο καθένας και είναι άλλο η φήμη και η διαρροή να αφορά «επίσημη» δημοσκόπηση. Αν πράγματι ήθελαν τα κομματικά επιτελεία να διαφυλάξουν τη δημοσκοπική διαδικασία αλλά και τα πρόσωπα που συμμετέχουν σ’ αυτήν, θα έπρεπε να τη διενεργήσουν διακριτικά, σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς τυμπανοκρουσίες.


Δεν το έκαναν. Όλα αυτά βέβαια θα είχαν αποφευχθεί αν είχαν τολμήσει από την αρχή τις προκριματικές εκλογές. Ξεκάθαρες λύσεις. Προτίμησαν τις ολιγομελείς ελεγχόμενες και επιρρεπείς σε μαγειρέματα επιτροπές. Ιδού τα αποτελέσματα! Και το κακόγουστο σήριαλ συνεχίζεται. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων, θα έχουμε δει ακόμη πολλά. Για γέλια και για κλάματα, αφού ο κλαυσίγελως φαίνεται πως είναι τελικά η μοίρα μας σε τούτο τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου