Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Η Ελλάδα μέσα από τον φακό του θρύλου της φωτογραφίας Ηenri Cartier Bresson




Ο διάσημος Γάλλος φωτογράφος, πατέρας του φωτορεπορτάζ, επισκέφθηκε την Ελλάδα τη δεκαετία του '50 και του '60, αποτυπώνοντας εικόνες από μια χώρα που δεν υπάρχει πια, αλλά και μεγάλους Έλληνες της Τέχνης και των Γραμμάτων.

Ο Henri Cartier-Bresson απαθανάτισε στο φακό του μεγάλες στιγμές της Γαλλικής Aντίστασης, την κηδεία του Μαχάτμα Γκάντι, τον Κινεζικό Eμφύλιο Πόλεμο, αλλά και μεγάλους εικαστικούς για χάρη της αμερικανικής «Vogue». Για πολλούς είναι ο πατέρας του φωτορεπορτάζ. Ο φωτογράφος επισκέφθηκε την Ελλάδα δύο φορές στις δεκαετίες του '50 και του '60. Οι εικόνες του από την επαρχία δείχνουν μια χώρα που στα μέσα του 20ού αιώνα δεν είχε αλλάξει και τόσο από το 19ο: Παραδοσιακές φορεσιές και εργασίες, κοπάδια από ζώα, παρθένα φύση. Αλλά και το αστικό τοπίο και οι άνθρωποί του έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα, με τα αγόρια που χορεύουν ζεϊμπέκικο να θυμίζουν πίνακες του Τσαρούχη. Ο Bresson απαθανάτισε άλλωστε και τον μεγάλο ζωγράφο στο σπίτι του στο Μαρούσι, αλλά και στην Επίδαυρο. Ο Τσαρούχης δεν ήταν ο μόνος μεγάλος Έλληνας που φωτογράφισε ο Bresson. Ο Χατζηκυριάκος Γκίκας και ο Οδυσσέας Ελύτης, μεταξύ άλλων, επίσης πέρασαν από το φακό του.









Κυκλάδες 1961.



Πελοπόννησος 1961.



Ο αρχαιολόγος, Γιάννης Παπαδημητρίου, μπροστά από ένα χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς, που είχε ανακαλύψει στον Πειραιά.



Ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας στο ατελιέ του.



Σίφνος 1961.
 

Χορεύοντας στην ταβέρνα, Αθήνα 1961.



 

Περιηγητές στην Αρχαία Ολυμπία, 1961.



Ο Γιάννης Τσαρούχης χορεύει ζεϊμπέκικο.



Πανηγύρι στην Πελοπόννησο, 1961.




Οδυσσέας Ελύτης, 1961.




Ο Γιάννης Τσαρούχης επιμελείται τα κοστούμια για την παράσταση της «Μήδειας», με τη Μαρία Κάλλας, στην Επίδαυρο, το 1961.






Θεσσαλία: Βασιλική κοντά στην Καλαμπάκα.



Πελοπόννησος 1961.


http://www.elenasdiary.com/legend/2394-h-ellada-kai-oi-megaloi-ellines-mesa-apo-to-fako-tou-henri-cartier-bresson






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου