Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Η ύφεση είναι εδώ

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΤΡΙΤΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν τα λουκέτα στην αγορά της Ρόδου. Κάθε μέρα και νέα καταστήματα στο κέντρο και τις συνοικίες προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των επιχειρήσεωνπου οδηγήθηκαν στο κλείσιμο λόγω κρίσης. Κι αν αυτή είναι η εικόνα της τουριστικής Ρόδου μέσα στο κατακαλόκαιρο, μπορεί εύκολα κανείς να αναλογιστε ίτι θα γίνει το χειμώνα. Εύκολα μπορεί να φανταστεί τι γίνεται στην υπόλοιπη χώρα.
Ήταν αναμενόμενο. Σκληρά οικονομικά μέτρα και ανύπαρκτη ανάπτυξη, μόνο σε ύφεση μπορούν να οδηγήσουν. Η ύφεση είναι ήδη εδώ. Η κυβέρνηση σε λίγο κλείνει ένα χρόνο και αναλώνεται σε μέτραεισπρακτικού χαρακτήρα και μόνο, δηλαδή σε λογιστική αντιμετώπιση της κρίσης,χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα δημιουργήσει νέες επενδύσεις που κι αυτές με τη σειρά τους θα φέρουν έσοδα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής κοινωνίας έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κρίση στην αγορά και πλήττει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε«ραχοκοκαλιά» της οικονομίας.  Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι περίεργο που την αρχική ευφορία των ελεγκτών της τρόικας διαδέχθηκαν οι φόβοι για αναπόφευκτη πτώχευση της Ελλάδος, διότι ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Και οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν άλλα να δώσουν...
Σε αυτή τη φάση, το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί το συντομότερο από την κυβέρνηση είναι αν αυτή η πορεία προς την ύφεση και τη χρεοκοπία, που σήμερα μοιάζει αναπόφευκτη και πολύ μακρυά από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «σωτηρίας της χώρας», είναι απόρροια των μέτρων και των πολιτικών που επιβάλει η τρόικα ή συνιστά το αποτέλεσμα μέτρων και πολιτικών εμπνεύσεως της  ελληνικής κυβέρνησης με άλλοθι το ΔΝΤ και το Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου