Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Αυτοί τρέχουν κι εμείς στη μιζέρια μας!

 ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ

Όσο εμείς διαχειριζόμαστε επί δεκαετίες τη μιζέρια μας – όμηροι της μικροπολιτικής και της αδυναμίας να συνεννοηθούμε μεταξύ μας – η Κρήτη τρέχει μίλια μπροστά. Και δεν αναφέρομαι στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών (όταν επιχειρήθηκε η συνάντηση των Δωδεκανησίων της Διασποράς πριν από 2-3 χρόνια, οι λιγοστοί ομογενείς που ήλθαν στη Ρόδο βρέθηκαν να παρακολουθούν  περιορισμένης  προσέλευσης εκδηλώσεις, με τα λογύδρια της ποικιλώνυμης πολιτικής ηγεσίας του τόπου να βρίθουν  κοινοτυπιών). Δεν αναφέρομαι στη χθεσινή ανθρώπινη αλυσίδα των 200.000 ανθρώπων που χόρεψαν πεντοζάλη απ’ άκρου εις άκρον της Κρήτης, για να διεκδικήσουν μια θέση στο βιβλίο Γκίνες και να κάνουν παγκοσμίως γνωστή  την Κρήτη με σύνθημα τη συναδέλφωση των λαών. Δεν αναφέρομαι μόνο σ’ αυτά.  Όσο εμείς αδυνατούμε εδώ και δεκαετίες να ολοκληρώσουμε βασικά έργα υποδομής στο νησί της Ρόδου, όσο «ψαχνόμαστε»  με την περιβόητη ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ και τη δυνατότητά της να διαχειριστεί τα έργα στα μικρά νησιά, με απώλειες πόρων και καταγγελίες, η Κρήτη προχώρησε στη σύσταση της ΚΡΗΤΗ ΑΕ, στα πρότυπα της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ.
Το αίτημα είχε καταθέσει στους αρμόδιους υπουργούς Λούκα Κατσέλη και Δημήτρη Ρέππα τον περασμένο Δεκέμβριο ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης. Τον περασμένο Ιανουάριο ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας προανήγγειλε στη Βουλή τη δημιουργία της και την επιβεβαίωσε πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών. Με την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από την Κρήτη, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή έπιασε δουλειά. 



Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Πατρίς»
«γεγονός αποτελεί κι επίσημα η Ανώνυμη Εταιρεία “Υποδομές, Μεταφορές και Δίκτυα Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.”, που θα αναλάβει τα μεγάλα έργα του νησιού, μετά από απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής.

Η επιτροπή, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, αποφάσισε μεταξύ άλλων την σύσταση της ανώνυμης εταιρείας για την Κρήτη που είχε ήδη προαναγγείλει από την προηγούμενη Παρασκευή στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η σύσταση της εταιρείας συνδέεται με τις πρώτες επίσημες εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου στην Κρήτη ως πρωθυπουργού, γεγονός πως δείχνει μια “στροφή” της κυβέρνησης προς τις αναπτυξιακές υποδομές του νησιού.

Η εταιρεία “Υποδομές, Μεταφορές και Δίκτυα Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.” πρόκειται να αναλάβει όλα τα μεγάλα έργα στο νησί. Προτεραιότητα ασφαλώς αναμένεται να δοθεί στην δημιουργία του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελίου, αλλά και στην ανάπτυξη του Βόρειου Οδικού Άξονα και γενικότερα των οδικών δικτύων της Κρήτης»
Προς γνώση και συμμόρφωση….

1 σχόλιο: