Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Νίκος Ζωίδης : Οι εκλογές στο Δήμο Ρόδου είναι αμιγώς πολιτικές

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ

«Οι εκλογές του Νοεμβρίου για την αυτοδιοίκηση στον ενιαίο δήμο της Ρόδου είναι αμιγώς πολιτικές και αυτό θα παίξει ρόλο στην τελική επιλογή των πολιτών», αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δωδ/σου κ. Νίκος Ζωίδης στην συνέντευξή του προς τη «δ», υπερτονίζοντας τον πολιτικό χαρακτήρα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, το διακύβευμα των οποίων είναι η επιτυχία της επιχειρούμενης μεγάλης τομής στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου.
Ο κ. Ζωίδης, ο οποίος με τον τρόπο αυτό απαντά στην υποψηφιότητα Χατζημάρκου, υπεραμύνεται των διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή του υποψηφίου δημάρχου Ρόδου και δεν δέχεται την άποψη ότι μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή έχει απαξιώσει τους συμμετέχοντες διεκδικητές του κομματικού χρίσματος. Επικαλούμενος το συσχετισμό των δυνάμεων των κομμάτων στις τελευταίες εκλογές, πιστεύει ότι «όταν θα γίνει η τελική επιλογή, θα δημιουργηθεί η δυναμική αυτή που θα φέρει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στον δημαρχιακό θώκο».
Προβλέπει δε ότι η επιλογή του υποψηφίου δημάρχου θα γίνει μεταξύ των 6 στελεχών που μετέχουν στη διαδικασία και ότι δεν συντρέχει λόγος αναζήτησης μιας άλλης λύσης , είτε ακόμη της πιθανολογούμενης παρέμβασης του πρωθυπουργού.
Για τον Γιάννη Παρασκευά, ο κ. Ζωίδης δεν πιστεύει ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ , αν δεν είναι εκείνος η επολογή του κόμματος. Αναφερόμενος στην πορεία και την ιστορία του στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμά ότι «θα είναι ο τελευταίοs που θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ ή ο τελευταίος που θα εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ».


H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ .......

Κύριε Ζωίδη, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών του Νοεμβρίου;

Μετά την πολύ μεγάλη τομή στα πράγματα της αυτοδιοίκησης με την θέσπιση από την μια μεριά της αιρετής περιφέρειας και από την άλλη των νέων ισχυρών πρωτοβάθμιων οργάνων αυτοδιοίκησης, στο γνωστό σχέδιο ως «Καλλικράτη» πιστεύω ότι η χώρα και κατ αναλογία η περιοχή μας βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο στοίχημα, στην πορεία προς την ανάπτυξη και την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Θεωρώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη και ίσως η τελευταία ευκαιρία που έχει ο τόπος μας, αφενός μεν να καταξιώσει θεσμούς και διαδικασίες και αφετέρου να οδεύσει προς την ανάπτυξη σε όφελος των πολιτών, χρησιμοποιώντας τα ισχυρά αυτοδιοικητικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.


Σε μια εποχή που τόσο η πολιτική όσο και οι πολιτικοί απαξιώνονται, πόσο εφικτό είναι να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες με όρους πολιτικούς;

Είναι αλήθεια ότι έχει κορυφωθεί η αμφισβήτηση των πολιτών προς τους πολιτικούς και την πολιτική με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία περίοδο. Θεωρώ όμως ότι οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι μονόδρομος η πορεία προς τα εμπρός, με προϋποθέσεις την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την επιλογή των προσώπων που θα απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης τους. Επομένως δεν ανησυχώ για την προσέλευση στην κάλπη. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι θα πρέπει και να προσέλθουν και να κάνουν τις σωστές επιλογές τους, αν θέλουν να περιμένουν καλύτερες μέρες.
Ο κόσμος δηλώνει κουρασμένος και απογοητευμένος από τους πολιτικούς. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Μια υποψηφιότητα όπως αυτή του Γιώργου Χατζημάρκου και οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν και που υπερτονίζουν το ότι δεν είναι «επαγγελματίες της πολιτικής», αλλά επιχειρηματίες, μπορούν να κάνουν την ανατροπή;
Προφανώς τον τελευταίο λόγο έχει ο λαός. ¨Όσον αφορά την πόλη της Ρόδου χωρίς να θέλω καθόλου να υποβιβάσω την δυναμική του Γιώργου Χατζημάρκου και των συνεργατών του, θεωρώ ότι οι εκλογές για το νησί και την αυτοδιοίκηση στον ενιαίο δήμο της Ρόδου πλέον είναι αμιγώς πολιτικές εκλογές και αυτό εκτιμώ ότι θα παίξει ρόλο στην τελική επιλογή των πολιτών.


Σε ποιο βαθμό η υποψηφιότητα Χατζημάρκου διεμβολίζει το ΠΑΣΟΚ;

Είναι λογικό στις εκλογές της αυτοδιοίκησης να υπάρχουν μετακινήσεις πολιτών έξω από τους κομματικούς τους χώρους δεδομένου ότι παίζει ρόλο και η συμπάθεια και η προσωπική σχέση και η οικογενειακή σχέση που έχουν οι πολίτες με τους υποψηφίους.
Δεν είναι δυνατό να εκτιμήσω αυτή τη στιγμή το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που θα στηρίξουν την προσπάθεια του Γιώργου Χατζημάρκου. Θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι θεωρώ τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές για το νησί της Ρόδου αμιγώς πολιτικές εκλογές.


Οι διαδικασίες που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των υποψηφίων είναι κατά τη γνώμη σας οι ενδεδειγμένες; Στην κοινή γνώμη έχει διαμορφωθεί η εντύπωση της απαξίωσης των συμμετεχόντων στη διαδικασία.

Διαφωνώ κάθετα με τα περί απαξίωσης αυτών που συμμετέχουν στην διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ καθόρισε συγκεκριμένες διαδικασίες δημοκρατικές και χωρίς να αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, όσον αφορά την προσπάθεια που καταβάλλεται να επιλεγεί μεταξύ των καλών υποψηφίων ο καλύτερος. Θα μπορούσα να δεχθώ μια χρονική καθυστέρηση των διαδικασιών ως κάτι που θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το ΠΑΣΟΚ για να επιλεγεί το καλύτερο αποτέλεσμα στον Δήμο, εκτιμώ όμως ότι όταν θα γίνει η τελική επιλογή, θα δημιουργηθεί η δυναμική αυτή που θα φέρει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στον δημαρχιακό θώκο, δεδομένων και των συσχετισμών των πολιτικών προτιμήσεων, όπως κατεγράφη στις τελευταίες εθνικές εκλογές.


Ο υποψήφιος δήμαρχος της Ρόδου θα είναι ένας από τους 6 ή υπάρχει περίπτωση να κληθεί «από μηχανής Θεός»; Πολλοί λένε ότι δεν αποκλείεται παρέμβαση του ιδίου του πρωθυπουργού και την επιλογή άλλου προσώπου άνωθεν.


Επαναλαμβάνω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καθορίσει και δρομολογήσει συγκεκριμένες διαδικασίες. Εκφράζω την εκτίμηση ότι αυτοί που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και βρίσκονται στην διαδικασία της αξιολόγησης, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, συγκεντρώνουν τα προσόντα ενός καλού υποψηφίου σήμερα και αύριο ενός καλού δημάρχου. Επομένως εκτιμώ ότι οποιαδήποτε άλλη λύση έχει απομακρυνθεί ώστε να προκύψει ως άλλο ενδεχόμενο.

Το ΠΑΣΟΚ θα πάει με ένα ή με δύο υποψηφίους στις εκλογές; Ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση για τη στάση του Γιάννη Παρασκευά, μετά τη συνέντευξη Τύπου, αλλά κυρίως μετά την δημοσιοποίηση ονομάτων που στηρίζουν την πολιτική του πλατφόρμα;


Ο Γιάννης Παρασκευάς, κατέθεσε μια πολιτική πλατφόρμα και μια λίστα ονομάτων που την ασπάζονται στην προσπάθεια να ισχυροποιήσει την θέση του στην διεκδίκηση της στήριξης από το κόμμα στο οποίο ανήκει.
Εκτιμώ ότι ο Γιάννης Παρασκευάς που είναι ένα στέλεχος πρώτης γραμμής, που βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του και έχει διαγράψει μια ιστορία γνωστή σε όλους μας, από όλα τα πολιτικά και διοικητικά πόστα, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει θα είναι ο τελευταίο που θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ ή ο τελευταίος που θα εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι η γνωστοποίηση της ιδεολογικής πλατφόρμας και των ονομάτων αυτών που την ασπάζονται έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την ενδυνάμωση της υποψηφιότητάς του.


Σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, γιατί το ΠΑΣΟΚ επιμένει να δώσει χρίσμα στους υποψηφίους του και όχι μια απλή στήριξη; Δεν είναι παρακινδυνευμένο;


Ποτέ δεν μπόρεσα να αντιληφθώ με σαφήνεια, ποια η διαφορά χρίσματος και στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, θα επαναλάβω ότι για κάποιες εκλογές σε γεωγραφικά εντοπισμένες περιοχές, που έχουν να κάνουν με την υφή των προβλημάτων και το δέον γενέσθαι την επόμενη μέρα, η ξεκάθαρη πολιτική προσέγγιση, είναι κάτι που ευνοεί και τον τόπο και το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι περιφερειακές εκλογές και οι εκλογές στις έδρες των νομών.


Σε ποιο βαθμό το γενικότερο πολιτικό κλίμα θα επηρεάσει τους εκλογές του Νοεμβρίου; Με άλλα λόγια, οι πολίτες θα ψηφίσουν με κριτήρια αυτοδιοικητικά ή θα εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους από την κυβερνητική πολιτική;


Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατόν να γενικεύουμε τον τρόπο σκέψης που θα έχουν οι πολίτες. Χωρίς να θέλω να ωραιοποιήσω καταστάσεις και έχοντας επίγνωση των σκληρών μέτρων που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να πάρει για τη σωτηρία της χώρας και την πορεία προς την ανάκαμψη των οικονομικών και των δημοσιονομικών μας πραγμάτων είναι λογικό να αναμένω και αντιδράσεις πολιτών που να έχουν να κάνουν με αυτά τα μέτρα.
Το διακύβευμα όμως για τον τόπο μας όμως είναι απολύτως συγκεκριμένο και εναπόκειται στην κυβέρνηση και στους εκλεκτούς της να καταδείξουν την αναγκαιότητα λήψης των μέτρων και να δώσουν την προοπτική και την ελπίδα για την επόμενη μέρα με θέσεις, απόψεις και διαδικασίες που θα τύχουν της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου