Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη Χρήστου Σταϊκούρα στη Ρένα Διακίδη - Δημοκρατική της Ρόδου

Στο αδιέξοδο της κυβερνητικής πολικής για την απεμπλοκή της χώρας από την οικονομική κρίση αναφέρεται σε συνέντευξη του στη «δ» ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος προ ημερών βρέθηκε στη Ρόδο.
«Αν συνεχίσουμε επί μακρόν το δρόμο του «Μνημονίου» λαμβάνοντας μόνο περιοριστικά μέτρα, μειώνουμε το διαρθρωτικό, όμως αυξάνουμε το κυκλικό έλλειμμα με την ύφεση που προκαλούμε, ενώ, παράλληλα, διατηρούμε το υψηλό δημόσιο χρέος» αναφέρει και προσθέτει ότι «η αξιολόγηση από την “Τρόικα”, της εφαρμογής του Μνημονίου από την Κυβέρνηση, δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες. Αντιθέτως οι αποκλίσεις, οι κίνδυνοι και οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση καταδεικνύουν ότι οι μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο».
Ο κ. Σταϊκούρας σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για τη στήριξη των Τραπεζών με ένα νέο πακέτο μέτρων, λέγοντας πως, παρά τα πυρά που είχε δεχθεί από το ΠΑΣΟΚ ανάλογη απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή, σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου «υιοθετεί πλήρως την πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ».
Αναφερόμενος στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, επαναλαμβάνει ότι το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος και ότι υπάρχει και άλλος δρόμος: «Πρόκειται για έναν εναλλακτικό δρόμο που οδηγεί σε «ενάρετο κύκλο» αειφόρου ανάπτυξης και διαρκώς βελτιούμενης κοινωνικής ευημερίας,
που, βέβαια, δεν είναι χωρίς θυσίες. Δρόμο, όμως, με λιγότερες θυσίες και καλύτερες προοπτικές».



Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ...

Ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει από τις επισκέψεις σας ανά τη χώρα όσον αφορά την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες;

Κα Διακίδη, σε όλη τη χώρα οι πολίτες έχουν κακή ψυχολογία και βρίσκονται σε απόγνωση. Τους τελευταίους μήνες, ως συνέπεια των χειρισμών της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πορεύονται σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, μείωσης των εισοδημάτων και αύξησης του πληθωρισμού. Οι «ενέσεις αισιοδοξίας» από την Κυβέρνηση, με την επίκληση της πορείας του μνημονίου, δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα.

Αναφέρεσθε στην αξιολόγηση της Τρόικας. Πως σχολιάζετε τα αποτελέσματά της;

Η αξιολόγηση από την “Τρόικα”, της εφαρμογής του Μνημονίου από την Κυβέρνηση, δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες. Αντιθέτως οι αποκλίσεις, οι κίνδυνοι και οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση καταδεικνύουν ότι οι μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο. Τα λουκέτα των επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται, η ανεργία διογκώνεται, ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η εικόνα βελτίωσης σε κάποια μεγέθη της δημόσιας οικονομίας δεν αντιμετωπίζει επί της ουσίας τα πράγματα. Εδώ και καιρό είχαμε προβλέψει τα αποτελέσματα του μίγματος της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δυστυχώς όμως, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης συζητά μόνο με την τρόϊκα. Δεν συζητά ούτε με τα πολιτικά κόμματα, ούτε με τους κοινωνικούς εταίρους. Δεν βλέπει ούτε το σήμερα, ούτε το αύριο και προκαλεί με τους πανηγυρισμούς του.

Παράλληλα με την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, χθες ανακοινώθηκε ένα νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των τραπεζών ύψους 25 δις ευρώ.

Η Ν.Δ. πιστεύει διαχρονικά και σταθερά στην αναγκαιότητα ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους ρευστότητας, ώστε να διαδραματίζει επιτυχώς τον οικονομικό και κοινωνικό του ρόλο.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. κατά το έτος 2008 (Ν.3723/2008), στις συνθήκες της τότε κλιμακούμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έγκαιρα, αφού ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κινήθηκε προς την κατεύθυνσηστήριξης της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας με το πακέτο των 28 δις ευρώ.
Η πολιτική αυτή αντιμετώπισε τη σφοδρή επίθεση και την τακτική απαξίωσης από το ΠΑΣΟΚ.
Τότε το ΠΑΣΟΚ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, συγκεκριμένα, έλεγε:
Ο κ. Γ. Παπαδρέου (Βουλή, 31.10.2008): «...[Η Κυβέρνηση] διαθέτει 28 δις ευρώ χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες, χωρίς κανείς να ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της κάθε τράπεζας, χωρίς καμία εγγύηση οτι αυτοί οι πόροι θα φτάσουν στο φορολογούμενο, στον εργαζόμενο, στο δανειολήπτη, στον παραγωγό, στο μικρομεσαίο επιχειρηματία...λευκή επιταγή στις τράπεζες. Αποτελεί τεράστια κοινωνική πρόκληση, έγκλημα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου…».
Η κ. Λ. Κατσέλη (Ραδιοφωνική Συνέντευξη FlashRadio, 04.11.2008): «…Εγώ δεν θα περίμενα ποτέ από κανένα τραπεζίτη να εγγυηθεί ότι η δράση και η συμπεριφορά του θα στηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία…».
Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης (Συνέντευξη Τύπου,29.10.2008): «...[Η Κυβέρνηση] παρέχει δημόσιο χρήμα στις τράπεζες χωρίς να εξασφαλίζει το ανάλογο και επιθυμητό σ’ αυτή τη φάση έλεγχο και εποπτεία του δημοσίου πάνω στο τραπεζικό σύστημα...το δημόσιο χρήμα δίνεται άνευ ελέγχου, δίνεται άνευ όρων...γίνεται κατάχρηση της κρατικής ενίσχυσης...»
Τώρα, το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση αποφάσισε διαδοχικά την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος με 15 δις ευρώ και 25 δις ευρώ, πλέον των 10 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας.
Αλήθεια, τώρα για το ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτουν ζητήματα «λευκής επιταγής», «εγκλήματος σε βάρος του κοινωνικού συνόλου», «σοβαρότητας του κράτους», «άνευ ελέγχου και όρων παροχής δημοσίου χρήματος», και «κατάχρησης της κρατικής ενίσχυσης»;
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί πλήρως την πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη ούτε θα είναι και η τελευταία φορά που το πράττει αυτό. Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τέλος.


Ωστόσο, η Κυβέρνηση από την πλευρά της, μιλά για σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία που την οδήγησε η δική σας διακυβέρνηση. Ακόμη κι αν δεχθούμε οτι δεν δημιούργησε η Ν.Δ. το πρόβλημα της χώρας, σίγουρα όμως δεν το έλυσε, ούτε καν το βελτίωσε.

Η αλήθεια είναι ότι τα υποκείμενα νοσήματα της οικονομίας σέρνονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Όποιος αξιολογήσει τη διαχρονική εξέλιξη των δεικτών θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Οι επιδόσεις των κυβερνήσεων της Ν.Δ (Μάρτιος 2004 – Σεπτέμβριος 2009) στον τομέα της οικονομίας ήταν σχετικά καλές. Βέβαια κατά το 2009 στη δίνη της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης δεν κατάφερε, όπως άλλωστε και οι κυβερνήσεις όλων των χωρών, να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος αυτό από τα τέλη της δεκαετίας του 80 έχει μια αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική. Άλλωστε σήμερα και τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται παρά τη θεραπεία σοκ του ΔΝΤ.



Η Ν.Δ., σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, υποστηρίζει οτι το ΔΝΤ και το Μνημόνιο που ακολούθησε δεν είναι μονόδρομος. Ποια είναι η εναλλακτική λύση εξόδου της χώρας από τα οικονομικά της αδιέξοδα;

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης. Φυσικά η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι μονόδρομος. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος του Στρατηγικού Σχεδίου της Ν.Δ. για την Έξοδο από την Κρίση. Ένας εναλλακτικός δρόμος, που οδηγεί σε «ενάρετο κύκλο» αειφόρου ανάπτυξης και διαρκώς βελτιούμενης κοινωνικής ευημερίας, σε αντίθεση με το «φαύλο κύκλο» της ύφεσης, που βιώνουμε σήμερα. Ένας δρόμος που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα. Κατά τη δική μας πεποίθηση αν συνεχίσουμε επί μακρόν το δρόμο του «Μνημονίου» λαμβάνοντας μόνο περιοριστικά μέτρα, μειώνουμε το διαρθρωτικό, όμως αυξάνουμε το κυκλικό έλλειμμα με την ύφεση που προκαλούμε, ενώ, παράλληλα, διατηρούμε το υψηλό δημόσιο χρέος. Για να μειωθεί το συνολικό έλλειμμα πρέπει να συνδυάσουμε τα περιοριστικά μέτρα (όχι τέτοιας έντασης και σύνθεσης), χωρίς να ληφθούν πρόσθετα (όπως προβλέπει το Μνημόνιο), με μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης, αλλά και με πολιτικές άμεσης συρρίκνωσης του δημοσίου χρέους που αναμένεται να αγγίξει το 2013 το 150% του ΑΕΠ. Δημόσιο χρέος για το οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στην προσφατη Δήλωση της «Τρόικας». Το Σχέδιο, όμως, της Ν.Δ. αντιμετωπίζει ταυτόχρονα έλλειμμα και χρέος. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, υλοποιήσιμο και διαφορετικό μίγμα μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό δρόμο που, βέβαια, δεν είναι χωρίς θυσίες. Δρόμο, όμως, με λιγότερες θυσίες και καλύτερες προοπτικές. Δρόμο Ελπίδας.

Που αποδίδετε το γεγονός ότι η Ν.Δ. παρά τα πρωτοφανώς επώδυνα μέτρα της Κυβέρνησης, δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις; H κοινωνία δεν δείχνει να εμπιστεύεται τις προτάσεις σας.

Πορευόμαστε εν μέσω μιας παρατεταμένης επικοινωνιακής καταιγίδας, πρωτοφανούς σφοδρότητας. Οι πολίτες έχουν αιφνιδιασθεί από τις εξελίξεις. Σιγά-σιγά όμως η κατάσταση κατασταλάζει. Οι πολίτες με τα νέα δεδομένα στο τραπέζι θα κρίνουν, θα συγκρίνουν και θα προκρίνουν. Είμαι αισιόδοξος.

Πολλοί υποστηρίζουν οτι το Νοέμβριο είναι πιθανές διπλές εκλογές. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Θεωρώ λάθος να συζητάμε συνέχεια για εκλογές.

Τα γεγονότα που έχουν σημαδέψει την πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία χρόνια, σκάνδαλα, εξεταστικές επιτροπές επί επιτροπών κλπ, σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση, δοκιμάζουν το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα κατά την άποψή σας; Θα καταρρεύσει για να δώσει τη θέση του σε κάτι καινούργιο ή θα καταφέρει να επανακτήσει την αξιοπιστία του;


Η κυβέρνηση έκανε τις επιλογές της για προφανούς σκοπιμότητας λόγους. Έχει την ευθύνη για το κλίμα που δημιούργησε. Εμείς συμβάλλουμε στην αναζήτηση της αλήθειας. Οι πολίτες θα δουν τα αποτελέσματα. Θα καταλάβουν περισσότερα και θα κρίνουν αντικειμενικότερα πρόσωπα και πολιτικές. Τότε, σε πιο καθαρό τοπίο θα πάρουν πιο δίκαιες, πιο ορθές αποφάσεις.

1 σχόλιο:

  1. Απορώ με τι μούτρα μιλάει ο κ. Σταϊκούρας!
    Ξεχνάει ότι τα προβλήματα τα δημιούργησε το κόμμα του και ο ίδιος; Να μας πει πόσους ημέτερους από Λαμία και τα πέριξ έχωσε ΠΑΡΑΝΟΜΑ (παρακάμπτοντας ή κοροϊδεύοντας το ΑΣΕΠ) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και μετά να κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή