Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ο απολογισμός του τελευταίου κρατικού περιφερειάρχη

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣ. ΜΠΡΑΚΟΥΜΑΤΣΟΥ ΣΤΗ ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Σε απολογισμό έργου για τους έξι και πλέον μήνες που βρίσκεται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προβαίνει ο κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος στη συνέντευξη που παρεχώρησε στη «δημοκρατική».
Η θητεία του τελευταίου διορισμένου Περιφερειάρχη, συμπίπτει όχι μόνο με το διαχειριστικό κλείσιμο του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2000 - 2006, όχι μόνο με την έναρξη υλοποίησης του ΕΣΠΑ και του Ειδικού Προγράμματος για τα μικρά νησιά, αλλά και με την οικονομική κρίση που ανατρέπει τα δεδομένα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο κ. Μπρακουμάτσος παρουσιάζει τα μέχρι σήμερα μεγέθη όλων των προαναφερθέντων προγραμμάτων και τονίζει ότι «η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης , στο κρίσιμο διάστημα μέχρι την τελική ανάκαμψη της χώρας μας, επιβάλλει και εγγυάται την εθνική χρηματοδοτική συμμετοχή στα προγράμματα ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης. Πέραν όμως αυτού, οφείλουμε όχι μόνο την καταβολή της εθνικής συμμετοχή μας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αλλά και την παράλληλη ανάπτυξη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από καθαρά εθνικούς πόρους».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προς την κατεύθυνση της επίλυσης σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν το νησί, όπως το ενεργειακό πρόβλημα, τα έργα επί της Εθνικής Οδού Ρόδου - Λίνδου, η μετεγκατάσταση των τσιγγάνων.

Σχολιάζει ακόμη και την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των υποψηφίων στις εκλογές του Νοεμβρίου. «Τα χρίσματα των κομμάτων είναι ανούσια αν οι υποψήφιοι δεν έχουν την κοινωνική αποδοχή και αναγνωρισιμότητα» αναφέρει και παράλληλα απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ίδιος από τη θέση του Περιφερειάρχη λειτούργησε με κομματική σκοπιμότητα έναντι αιρετών της αυτοδιοίκησης: «Οι όποιοι ισχυρισμοί περί στοχοποίησης ενόψει δημοτικών εκλογών, πολιτικής δίωξης, κ.λ.π. ουδεμία σχέση έχουν με την αντίληψη , τις προθέσεις και την συνολική λειτουργία μου, τόσο ως πολιτικού, όσο ως φυσικού προσώπου. Είναι μακράν του χαρακτήρα μου».Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
• Έχετε συμπληρώσει ένα 6μηνο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σε ποιους τομείς επικεντρώσατε το ενδιαφέρον σας όλο αυτό το διάστημα;
Η διάρκεια της θητείας μου συμπίπτει χρονικά τόσο με το κλείσιμο του ΠΕΠ 2006-2006, όσο και με την ουσιαστική ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου µ07-µ13 ως επιμέρους πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Χωρικής Ενότητας (ΑΧΕ) Κρήτης - Αιγαίου. Το ενδιαφέρον μου λοιπόν επικεντρώθηκε σ' αυτά χωρίς όμως να αφίσταμαι από τα πλείστα όσα ζητήματα διοίκησης και ανάπτυξης διεκπεραιώνει και επιλύει η Περιφέρεια με τις υπηρεσίες της καθημερινά , στα 48 κατοικημένα νησιά (και όχι μόνο) του Νοτίου Αιγαίου. Παράλληλα με αυτά, ενεργοποιήσαμε το Ειδικό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας Νοτίου Αιγαίου (ΕΠΑΝΑ)
• Το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου κλείνει σε λίγες μέρες. Ποια είναι τα τελικά μεγέθη για το Νομό Δωδεκανήσου;
Όπως καλά γνωρίζετε το ΠΕΠ 2000-2006 σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε στην περίοδο θητείας των προκατόχων μου Γενικών Γραμματέων, εγώ έχω την υποχρέωση να το κλείσω διαχειριστικά.
Σ' ότι αφορά τα τελικά μεγέθη για τον νομό Δωδεκανήσου, πάντα σύμφωνα με τους πίνακες των ενταγμένων πράξεων το ύψος των νομικών δεσμεύσεων ανέρχεται στα τριακόσια (300) εκ ¤ επί πλέον ή έλαττον και μόλις κλείσει και λογιστικά το πρόγραμμα και αυτό θα γίνει οσονούπω, θα σας δώσουμε τον αναλυτικό τελικό πίνακα.
• Πέραν των αριθμών, το ΠΕΠ «έπιασε τόπο»; Σε ποιο βαθμό συμπλήρωσε ουσιαστικές ελλείψεις του νομού;
Θεωρώ ότι η αξιολόγηση της επιτυχίας των στοχεύσεων και της προσέγγισης των ποιοτικών δεικτών του προγράμματος απομένει να γίνει από όλους όσους το προγραμμάτισαν, το αναθεώρησαν, το επικαιροποίησαν και το υλοποίησαν. Αυτοί είναι οι τοπικές κοινωνίες με τους αιρετούς και παραγωγικούς εκπροσώπους τους, αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, εργατικά κέντρα και κοινωνικοί εταίροι που συμμετέχουν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Νοτίου Αιγαίου. Εγώ προφανώς θα έχω ευθύνη και υποχρέωση αξιολόγησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 το οποίο ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά επί της θητείας μου
• Το ΕΣΠΑ για τους γνωστούς λόγους (οικονομική κρίση, διαδικασίες απλούστευσης της υλοποίησής του) καθυστέρησε να ξεκινήσει. Σήμερα σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 στη ουσία άρχισε το 2010 μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και παρά την δυσμενή κοινωνικοοικονομική συγκυρία η ανάπτυξη της χώρας είναι μονόδρομος για την έξοδό μας από την παρούσα κρίση.
Η σταθερή και συγκροτημένη εξέλιξη του προγράμματος, μέρος του οποίου είναι και το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου µ07-'13 αποτελεί θεμελιώδη παράμετρο και του Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που η χώρα μας υπέβαλε στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο ακολουθεί και τηρεί με προσοχή και προσήλωση. Το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου µ07-'13 σήμερα παρουσιάζει απορρόφηση 33,34%
Δεν παραγνωρίζουμε ότι σημαντικό μέρος της απορρόφησης αντιστοιχεί στις κρατικές ενισχύσεις , όμως και αυτό δείχνει την στοχευμένη προσπάθεια της κυβέρνησής μας να ενδυναμώσει του παραγωγικούς τομείς της κοινωνίας μας
• Υπάρχει ετοιμότητα από πλευράς των φορέων υλοποίησης με έργα και δράσεις ώριμα προς ένταξη;
Είναι γεγονός ότι γενικά η Δωδεκάνησος διαθέτει ισχυρούς Τελικούς Δικαιούχους. Η Νομαρχία και πολλοί σημερινοί ΟΤΑ του νομού έχουν αρκετά οργανωμένες υπηρεσίες και προετοιμάζουν μελέτες για ένταξη τους σε διατιθέμενα τρέχοντα χρηματοδοτικά μέσα.
Εκεί που εξακολουθεί να υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα είναι οι λεγόμενοι µμικροί' ΟΤΑ . Τα µμικρονήσια' μας από άποψης γεωγραφικού μεγέθους αλλά µμεγανήσια' από άποψης αξιολόγησης της κοινωνικής αλληλεγγύης μας. Εκεί ακριβώς κρίνεται η νησιωτική σύγκλιση, η εξίσωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Όσο μικρότερος είναι ο µβαθμός νησιωτικότητας' (πχ άλλης κατηγορίας νησί είναι η Ρόδος και άλλης τα Λέβιθα, ο Κίναρος ή το Αγαθονήσι) τόσο μεγαλύτερη επιβάλλεται να είναι η φροντίδα της πολιτείας για την εξασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης και διαβίωσης σ' αυτά.
Εδώ λοιπόν επιβάλλεται να εστιασθεί η συνδρομή της Περιφέρειας και αυτό πράττουμε, προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες και να υλοποιηθούν έργα που θα συμβάλουν στην βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξής τους.
• Το Ειδικό Πρόγραμμα για τα μικρά νησιά ενεργοποιήθηκε; Τι είδους έργα θα χρηματοδοτηθούν και σε ποια νησιά;
Όπως γνωρίζετε το Ειδικό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας Νοτίου Αιγαίου (ΕΠΑΝΑ) σχεδιάσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Το ενεργοποιήσαμε. Κατ΄ αρχήν το ύψος του προγράμματος από 250 εκ ¤ το φθάσαμε στα 290 ¤. Η αναλογία Δωδεκάνησα - Κυκλάδες είναι 163 - 127 εκ ¤. Εντάχθηκαν ήδη έργα ύψους περίπου 17 εκ ¤ και εφαρμόζω µμέθοδο PRESSING' προς το υπουργείο ανάπτυξης προκειμένου να διατεθούν για φέτος πρόσθετα κονδύλια.
Ο πίνακας προγραμματισμού είναι μεγάλος και περιλαμβάνονται πράξεις όλων σχεδόν των κατηγοριών για όλα τα νησιά της περιφέρειάς μας όπως περιβάλλοντος, πολιτισμού , υποδομών πρόσβασης και συγκοινωνίας κλπ.
Ο πίνακας προγραμματισμού είναι πάντα στην διάθεσή σας.
• Από το σύνολο των προγραμμάτων , πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στα νησιά της Περιφέρειας;
Με βάση τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό για την περίοδο 2007-2013 (ονομαστικά) αλλά στην ουσία 2010-2013 , έχουμε :
-ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, 280 εκ ¤ (δημόσια δαπάνη)
-Ειδικό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας Νοτίου Αιγαίου (ΕΠΑΝΑ), 290 εκ ¤
Σ' ότι αφορά στα Τομεακά Προγράμματα των υπουργείων:
-Τα 3 επιχειρησιακά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), 40 εκ ε
- Το πρόγραμμα για την Αγροτική Ανάπτυξη, 200 εκ ¤
- Το Πρόγραμμα για τα την Αλιεία , 20 εκ ¤
- Τα δύο επιχειρησιακά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, 250εκ ¤
Ο Προγραμματισμός όμως για να μετουσιωθεί σε πράξη απαιτεί οργανωμένη , μεθοδική και επίπονη προσπάθεια από τους τελικούς δικαιούχους και ωφελουμένους του προγράμματος που είναι οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας και οι τοπικές αρχές τους, νομαρχίες, δήμοι, επιμελητήρια, παραγωγικοί εταίροι. Εκεί θα κριθεί η επιτυχία των στοχεύσεών μας. Στην ενεργοποίηση όλων μας , στην συνεργασία, την προσήλωση και τη επιμονή μας.
• Η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη αυτών των προγραμμάτων; Μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση για το σκέλος της εθνικής συμμετοχής;
Όπως είπαμε και προηγουμένως η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στο κρίσιμο διάστημα μέχρι την τελική ανάκαμψη της χώρας μας επιβάλλει και εγγυάται την εθνική χρηματοδοτική συμμετοχή στα προγράμματα ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης.
Πέραν όμως αυτού, με βάση την αρχή της προσθετικότητας που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιαβούλευσής μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διέπει τις συμφωνίες των προγραμμάτων στήριξης, οφείλουμε όχι μόνο την καταβολή της εθνικής συμμετοχής μας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αλλά και την παράλληλη ανάπτυξη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων(ΠΔΕ) από καθαρά εθνικούς πόρους.
• Αυτή την περίοδο υπάρχουν δύο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν όλους τους τοπικούς φορείς και κινδυνεύουν να τινάξουν την οικονομία του νησιού στον αέρα. Τα έργα επί της Ε/Ο Ρόδου Λίνδου και το ενεργειακό, καθώς δεν φαίνεται να ξεκινά η κατασκευή του νέου εργοστασίου. Τι κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;
Σ' ότι αφορά στο έργο της Ε/Ο Ρόδου - Λίνδου έχει υποβληθεί ο φάκελος του έργου στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειάς μας και αξιολογείται για να ενταχθεί το υπόλοιπο μέρος της απαιτούμενης χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου '07-'13. Γνωρίζετε ότι το έργο είχε ενταχθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα "Οδικοί ¶ξονες , Λιμάνια και Αστική Ανάπτυξη" (Ε.Π.- Ο.Α.Λ.Α.Α.) του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ σήμερα ΥΠΥΜ&Δ, λόγω όμως της λήξης του προγράμματος μεταφέρεται το υπόλοιπο της απαιτούμενης χρηματοδότησης στο ΠΕΠ.
Εντάχθηκε με 25 εκ ¤ περίπου στο Ε.Π.- Ο.Α.Λ.Α.Α., πληρώθηκαν περίπου 12 εκ ¤, απαιτούνται περίπου 13 εκ ¤ για την ολοκλήρωσή του. Το έργο όπως γνωρίζετε το επιβλέπει κλιμάκιο του ΥΠΥΜ&Δ εγκατεστημένο στη Ρόδο. Η επικοινωνία και η ενημέρωσή μου τόσον από το κλιμάκιο επίβλεψης όσο και από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιάννη Μαγκριώτη για την πορεία του έργου είναι αδιάλειπτη. Να τονίσω επίσης το εξίσου πιεστικό προς το υπουργείο και συνεχές ενδιαφέρον του νομάρχη Δωδεκανήσου για την επίσπευση υλοποίησης του έργου. Από πλευράς μας πράττουμε ότι επιβάλλεται, κατανοώ όμως ειλικρινά και απολύτως την δυσανεξία των πολιτών για την καθυστέρηση του έργου. Δεσμεύομαι για εντονότερες πιέσεις και ενέργειες προς κάθε πλευρά.
Σ' ότι αφορά στο νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην νότια Ρόδο ανακοίνωσα ήδη ότι η ΠΝΑ δεν πρόκειται να υποβάλει καμία ένσταση για το αποτέλεσμα της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Διαφορών η οποία απεφάνθη ότι το συγκεκριμένο ακίνητο που έχει χωροθετηθεί το νέο εργοστάσιο ανήκει στην ΚΕΔ , καλά κάνει... ας ανήκει όπου θέλει, αρκεί να είναι στο Ελληνικό Δημόσιο για να αρχίσει γρήγορα το έργο.
Η ΠΝΑ θα αναλάβει με την αρμόδια υπηρεσία του ΠΕ.ΧΩ. να εκδώσει τους όρους δόμησης του απαιτούμενου Τοπικού Ρυμοτομικού και δεν θα το παραπέμψει σε υπερκείμενες υπηρεσίες των υπουργείων, συμβάλλοντας στη επίσπευση του χρόνου έναρξης των εργασιών κατασκευής του. Τα ζήτημα του ενεργειακού ισοζυγίου για το νησί της Ρόδου αποτελεί θεμελιώδη παράμετρο για την ανάπτυξή του.
• Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το ζήτημα της μεταφοράς των τσιγγάνων από το µΚαρακόνερο'. Είχατε υποσχεθεί οριστική λύση του προβλήματος, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Υπάρχει προοπτική λύσης και ποια είναι;
Το ευκολότερο για τον περιφερειάρχη θα ήταν να επέλεγε \ καθόριζε με την συνδρομή των υπηρεσιών του κάποιο χώρο του δημοσίου όπου θα μεταφερθούν (αφού βεβαίως γίνουν οι κατάλληλες υποδομές) οι συμπατριώτες μας ΡΟΜ ή αλλιώς µΤσιγγάνοι'. Το δυσκολότερο όμως είναι η τοπική κοινωνία και οι αρμόδιες τοπικές αρχές να υποδείξουν και να καταλήξουμε σε χώρο ή χώρους κοινής αποδοχής.Απ' ότι με ενημέρωσαν και οι υπηρεσίες της περιφέρειας το ζήτημα αυτό µσκαλώνει' στην αποδοχή της μετεγκατάστασης των Τσιγγάνων σε άλλο μέρος από τις τοπικές κοινωνίες.
Από πλευράς μου έχω ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τις τοπικές αρχές όχι μόνο για το εν λόγω θέμα αλλά και για τον καθορισμό χώρου για απόρριψη αδρανών υλικών. Ευελπιστώ στην συνδρομή των δήμων του νησιού για την επίλυσή των θεμάτων που αφορούν πρωτίστως εσάς και το νησί σας. Με την ευκαιρία όμως θέλω να θέσω το µρητορικό' για την περίπτωση ερώτημα , εάν η δημιουργία εγκαταστάσεων ομαδικής διαβίωσης για τους ΡΟΜ είναι κοινωνιολογικά η ενδεδειγμένη λύση ή η διασπορά και η σταδιακή ενσωμάτωση τους στον λοιπό πληθυσμό ;
• Με αφορμή μια σειρά αποφάσεων που υπογράψατε και που αφορούσαν πράξεις αιρετών της αυτοδιοίκησης, κατηγορηθήκατε ότι τις αντιμετωπίσατε με δύο μέτρα και δύο σταθμά, με καθαρά κομματική σκοπιμότητα. Τι απαντάτε επ' αυτού;
Να σας θυμίσω ότι το όλο θέμα αναφορικά με το όλο ζήτημα ανέκυψε προτού με γνωρίσετε ως πρόσωπο και σας γνωρίσω ως τοπική κοινωνία. Εγώ τοποθετήθηκα στις 22 Δεκεμβρίου 2009 , το εν λόγω θέμα ξεκίνησε από το 2007. Έφθασε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο (Π.Σ.) που σημειωτέον συντίθεται από τρεις πρωτοδίκες και δυο εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιών (σύνολο 5) εξ αιτίας προσφυγής ιδιώτη στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο ΡΑΚΙΝΤΖΗ. Ο εκάστοτε ΓΓ της Περιφέρειας θεωρώ και ως νομικός, ότι είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί το πρακτικό του Π.Σ. και να εκδώσει απόφαση για την επιβολή της προτεινόμενης πειθαρχικής ποινής με βάση την αρχή του σεβασμού την αυτοτέλειας της λειτουργίας του.
Οι όποιοι ισχυρισμοί περί στοχοποίησης ενόψει δημοτικών εκλογών, πολιτικής δίωξης, κ.λ.π. ουδεμία σχέση έχουν με την αντίληψη, τις προθέσεις και την συνολική λειτουργία μου, τόσο ως πολιτικού, όσο και ως φυσικού προσώπου. Είναι μακράν του χαρακτήρα μου. Ως Περιφερειάρχης συνεργάζομαι και ισαπέχω απ' όλους τους αιρετούς εκπροσώπους του νομού αναξαρτήτως και αδιαφόρως της πολιτικής προέλευσης του καθενός εξ αυτών, για το καλό του τόπου και των πολιτών.
• Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο τοπικό ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών του Νοεμβρίου; Να δοθούν χρίσματα σε στελέχη ή να αφεθούν οι τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν;
Τα χρίσματα των κομμάτων είναι ανούσια αν οι υποψήφιοί δεν έχουν την κοινωνική αποδοχή και αναγνωρισιμότητα. Και αυτό προκύπτει από τη διαρκεί και αέναη συνέπεια της λειτουργίας τους απέναντι στην κοινωνία που τους επιλέγει για να την υπηρετούν. Οι πολιτικοί με αναλλοίωτη στάση και συμπεριφορά , με σταθερό χαρακτήρα , με καθαρή πορεία , απλοί, λαϊκοί, αγαπητοί, φιλικοί, ανθρώπινοι. Η κοινωνία βλέπει και ξέρει, καταλαβαίνει και ξεχωρίζει , διαισθάνεται ακόμη και το λάθος (η δημοκρατία ενίοτε υπερψηφίζει και τα λάθη της) και επανορθώνει. Δεν αρκεί μόνο τι λέει , αλλά και τι ψιθυρίζει η κοινωνία για σένα.... Το ΠΑΣΟΚ και τα τοπικά στελέχη του στο νομό έχουν την πείρα την γνώση και την σύνεση , να συνδράμουν στην προσπάθεια για το καλύτερο στον ευλογημένο τόπο σας.

http://dimokratiki.gr/article.asp?articleID=5587&catID=21&pubID=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου