Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η περί χρισμάτων και στηρίξεων υποκρισία

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ

Δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών η δήλωση του πρώην Υπουργού Αιγαίου Πάνου Καμμένου στη «δ». Ο σημερινός δήμαρχος της Ρόδου Χατζής Χατζηευθυμίου θα είναι εκείνος που θα πάρει την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για τις επερχόμενες εκλογές.
"Η Ρόδος έχει δήμαρχο και είναι πολύ πετυχημένος. Είναι ειλημμένη η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει τις υποψηφιότητες δημάρχων που εξασφάλισαν και στο παρελθόν τη λαϊκή αποδοχή με τη βοήθεια του κόμματος. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα σχετικά με τις προθέσεις του κόμματος και στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Δήμαρχος έχει υπηρετήσει με συνέπεια το θεσμό και το κόμμα και η στήριξη του είναι αδιαμφισβήτητη. Η πορεία του Χατζή Χατζηευθυμίου διασφαλίζει και την επόμενη εκλογή του"  τόνισε με σαφήνεια ο κ Καμμένος.

Η δήλωση αυτή ανέτρεψε τα δεδομένα για την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου, όπου τις τελευταίες ημέρες παίζεται ένα παιχνίδι του παραλόγου. Ενώ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη της νεοσυσταθείσας παράταξης παραδέχονται ότι επιθυμούν διακαώς τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας (πολλοί δε εξ αυτών την θεωρούν δεδομένη), στις δημόσιες δηλώσεις  και ανακοινώσεις τους, κάνουν τους … δύσκολους! Τη θέλουν μεν αλλά με τους δικούς τους όρους.

Που σημαίνει, ότι επιθυμούν η στήριξη να έλθει όσο πιο διακριτικά και όσο πιο αργά γίνεται, για να συνεχίσει να υφίσταται για το μεγαλύτερο δυνατόν χρονικό διάστημα η εντύπωση της «ανεξάρτητης» παράταξης. ‘Έτσι, είναι πιο εύκολο να αλιεύσουν στελέχη και ψήφους και από άλλους κομματικούς χώρους, αφού πάντα υπάρχουν κάποιοι που είτε αρέσκονται στα παραμύθια περί ανεξαρτησίας, είτε τα χρησιμοποιούν ως άλλοθι για τις επιλογές τους.

Στο ΠΑΣΟΚ πάλι, επιμένουν παραδοσιακά. Κομματικό χρίσμα για τους υποψηφίους του. Ακόμη κι ο Γιάννης Παρασκευάς που είναι πολύ πιθανό να είναι υποψήφιος δήμαρχος, ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ επιλέξει άλλον υποψήφιο, ακόμη κι αυτός, δηλώνει ΠΑΣΟΚ («ακόμη κι αν δεν με στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, εγώ θα συνεχίζω να στηρίζω το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε πρόσφατα, μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών, αφού με ή χωρίς το χρίσμα του κόμματός του, αυτός είναι ΠΑΣΟΚ και ως ΠΑΣΟΚ θα λειοτυργήσει). Καθαρές κουβέντες…


Επειδή λοιπόν πολλή συζήτηση γίνεται περί χρισμάτων, στηρίξεων και ανεξαρτήτων, υπερκομματικών υποψηφίων (μάλλον «διακομματικών» είναι το σωστό) και επειδή όλη αυτή η συζήτηση είναι μάλλον υποκριτική από μέρους υποψηφίων και παρατάξεων, αφού όλοι επί της ουσίας επιθυμούν ένα κόμμα πίσω τους,  μάλιστα διακαώς, θα ήταν πιο ειλικρινές για όλους να πουν την αλήθεια στους πολίτες. Αν πάλι έχουν τα κότσια και πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται κομματικούς μηχανισμούς για να τους ενισχύσουν, τότε όταν έλθει ένα κόμμα  για να τους δώσει το χρίσμα ή τη στήριξη, ας απαντήσουν «όχι ευχαριστώ». Μπορούν να το κάνουν; Μόνο τότε θα έχει πραγματικό περιεχόμενο η έννοια του ανεξάρτητου και του υπερ- κομματικού (αν δεν το ξέρουν, σημαίνει «πάνω από τα κόμματα»). Κατά συνέπεια, ιδού η Ρόδος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου