Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014

Η Marilyn Monroe με τον φακό του Douglas Kirkland (1)Οι θρύλοι του κινηματογράφου "παρέλασαν" στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας τον περασμένο Αύγουστο, μέσα από τον φωτογραφικό φακό ενός από τους διασημότερους φωτογράφους στον κόσμο του θεάματος, τον Ντάγκλας Κέρκλαντ, ο οποίος γιορτάζει 60 χρόνια καριέρας στη Βενετία.

Στο πλαίσιο του 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου διοργανώθηκε έκθεση φωτογραφίας στην οποία παρουσιάζεται η ζωή του Κέρκλαντ μέσα από εικόνες, σε συνεργασία του Vanity Fair με το l'Istituto Luce Cinecittà!

Σε ηλικία 27 ετών, το 1961, έζησε τη συγκλονιστική στιγμή στην καριέρα του να φωτογραφίσει τη θρυλική Μέριλιν Μονρό στο κρεβάτι της μόνο με το σεντόνι της για την 25η επέτειο του περιοδικού Look.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Huffington Post το 2012, ήταν εκείνη που ζήτησε απ' όλους να βγουν από το δωμάτιο και να μείνει μόνη της με τον φωτογράφο.

Είχε εμφανιστεί με 3 ώρες καθυστέρηση και ήρθε κοντά του φορώντας μόνο το μπουρνούζι της. Ήταν 17 Νοεμβρίου το 1961, μόλις 9 μήνες πριν από τον θάνατό της.

"Ποτέ δεν θα τολμούσα να της προτείνω κάτι τέτοιο. Ήταν δική της ιδέα!", ομολογεί ο Κέρκλαντ, που από το 1961 έχει επαναλάβει πολλές φορές την ίδια φωτογράφηση, καθώς νεότερες σταρ θέλησαν να μιμηθούν τις περίφημες εκείνες πόζες του θρύλου του κινηματογράφου (όπως η Αντζελίνα Τζολί το 2002).