Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Greg Gorman: Ενας φωτογράφος που... πείθει τους σταρ


Θυμάστε τη Σάρον Στόουν να ποζάρει γυμνόστηθη φορώντας ένα εφαρμοστό λευκό μποξεράκι, μαύρα αντρικά παπούτσια και ένα τεράστιο πούρο στο στόμα; Αν και η εν λόγω φωτογραφία είχε κυκλοφορήσει πριν από αρκετά χρόνια, όσοι την προλάβατε, σίγουρα θα τη θυμάστε ακόμη. Αυτό που πιθανότατα δεν θυμάστε όμως είναι το όνομα εκείνου που την τράβηξε. Και αυτό γιατί ο Γκρεγκ Γκόρμαν μπορεί να έχει φωτογραφίσει μια αστραφτερή πλειάδα διασημοτήτων, αλλά ο ίδιος είναι δημοφιλής μόνο στους χολιγουντιανούς κύκλους και όχι στο ευρύ κοινό.












 Ο Γκόρμαν ξεκίνησε την καριέρα του φωτογραφίζοντας στα «κρυφά» (από τα παρασκήνια) τον Τζίμι Χέντριξ, στο Κάνσας. Στη συνέχεια, αφού πρόσθεσε στο ενεργητικό του τον Τζιμ Μόρισον των «Ντορς», μετακόμισε στο Λος Αντζελες, όπου σπούδασε κινηματογράφο ­ η φωτογραφία δεν διδάσκεται έτσι κι αλλιώς, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «ο μόνος τρόπος να μάθει κανείς είναι κάνοντας λάθη την πρώτη φορά». Σιγά σιγά άρχισε να γνωρίζει διάφορους «ανερχόμενους» χάρη στη συνεργασία του με το «Interview» του Αντι Γουόρχολ: τον «καλτ» σκηνοθέτη Τζον Γουότερς, την «ντραγκ κουίν» Ντιβάιν, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, την Ντέμπι Χάρι και τον Ιγκι Ποπ.





 «Τα πηγαίναμε θαυμάσια με τον Γουόρχολ. Τρελαινόταν να φωτογραφίζεται στο στούντιό μου, γιατί θεωρούσε τον βοηθό μου το μόνο πρόσωπο στην Αμερική που μπορούσε να στερεώσει την περούκα του σωστά. Εκανε σαν μικρό παιδί, ήθελε συνέχεια να μαθαίνει ποιος τα είχε με ποιον, ποιος απατούσε ποιον και γενικώς όλα τα κουτσομπολιά». Παρά τις γνωριμίες του όμως, ο Γκόρμαν δεν συζητάει τα προσωπικά των διάσημων πελατών του ­ αντιθέτως, φημίζεται για τη διακριτικότητά του. Ισως γι' αυτό τον εμπιστεύονται και τόσο πολύ. Ο ίδιος δεν βρίσκει πια τη λάμψη των αστέρων - πελατών του τόσο εκθαμβωτική: «Δεν πιστεύω ότι οι αστέρες του Χόλιγουντ είναι πιο σημαντικοί από τον υδραυλικό που έρχεται να φτιάξει τη βρύση».














































Παρ' όλα αυτά, δεν αρνείται ότι αντλεί μεγάλη ευχαρίστηση από την παρέα των διάσημων φίλων του: η αγαπημένη του ασχολία είναι να τους καλεί σε δείπνο και να τους... μαγειρεύει ο ίδιος: «Κάνω όλο το μαγείρεμα μόνος μου και μετά καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι και τρώμε και πίνουμε κάποιο κρασί από την τεράστια συλλογή μου. Προσκαλώ ένα πλήθος άσχετων ανθρώπων που κανονικά δεν θα συναναστρέφονταν ποτέ ­ μου αρέσει να παρατηρώ τις αντιδράσεις, τη "χημεία" μεταξύ τους».

Κείμενο από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου