Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

Oι νάρκισσοι ήρωες των Pierre et Gilles

 Εδώ και σαράντα χρόνια το καλλιτεχνικό δίδυμο Pierre & Gilles αποθεώνει την κιτς εικονοποιία, παντρεύοντας τη φωτογραφία με τη ζωγραφική.
Καθισμένοι στο σαλόνι τους, ανάβοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο με έναν διαφημιστικό αναπτήρα, πάνω στον οποίο αναγράφεται το logo ενός παριζιάνικου γκέι sex-club, το καλλιτεχνικό ντουέτο σχολιάζει σε δημοσιογράφο της γαλλικής εφημερίδας Liberation: «Ανέκαθεν εργαζόμασταν στο σπίτι. Είμαστε τεχνίτες, με την έννοια ότι η καθημερινή ζωή και η εργασία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, σε σημείο ώστε να μην διαχωρίζουμε τη μία από την άλλη».
Όλα ξεκίνησαν το 1976, στα εγκαίνια μιας μπουτίκ του Κένζο, όταν ο 63χρονος πλέον Pierre γνώρισε τον 60χρονο πλέον Gilles και ερωτεύθηκαν ο ένας τον άλλο κεραυνοβόλα.
Έκτοτε, υφαίνουν τη δική τους κιτς εικονοποιία, παίζοντας με τα οπτικά σημεία της pop κουλτούρας, της βιομηχανίας του θεάματος, του παγκόσμιου φολκλόρ, αναμιγνύοντας αστέρες της pop, αγίες, Μαντόνες, σέξι μοντέλα, αραβικά μοτίβα και ό,τι άλλο κατεβάσει ο νους τους μέσα στο ατέρμονο παιχνίδι τους με την ανεξάντλητη δεξαμενή αισθητικών προτύπων του πολιτισμού μας.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟ ΕΔΩ: