Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών


 ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΤΡΙΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ένα – ένα τα στραπατσαρισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μαζεύουν τα κομμάτια τους και υπερβαίνοντας εαυτούς προβαίνουν σε δηλώσεις απόλυτης κομματικής νομιμοφροσύνης!  Είναι αξιοθαύμαστοι, δε λέω… Θέλει δύναμη ψυχής  να νομιμοποιήσεις στη συνείδηση της κοινής γνώμης αυτούς που σε κακοποίησαν πολιτικά. Αυτούς και τις μεθόδους τους. Η ψυχή σου το ξέρει βέβαια πώς νοιώθεις γι’ αυτό που έκανες ή σε ανάγκασαν να κάνεις. Γι’ αυτό ψάχνεις δικαιολογία. Πρώτα για τον εαυτό σου και μετά για τους άλλους. Και τη βρήκες! «Όλα για το καλό του κόμματος» λες. «Για να πάρουμε το δήμο»! Γι αυτό αξίζει να παραμερίσεις τις προσωπικές σου πικρίες, τα συναισθήματά σου. Πρώτα από όλα το κόμμα, γιατί όλα γίνονται, μόνο το αίμα δεν γίνεται νερό.

Επειδή λοιπόν κάποιοι  επικαλούνται το «καλό του κόμματος» για να πείσουν τους εξευτελισθέντες να εξευτελιστούν ακόμη περισσότερο, επειδή κάποιους έπεισαν, επειδή προσπαθούν να πείσουν κι άλλους που ίσως ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, ας δούμε για ποιο «καλό του κόμματος» μιλούν.
Αν πράγματι ενδιαφέρονταν όλοι ετούτοι για το καλό του ΠΑΣΟΚ, τίποτε από όσα συνέβησαν τους τελευταίους τρεις μήνες δεν θα είχε συμβεί. Τίποτα απολύτως.
Η αλήθεια είναι – κι αν τολμούν ας το διαψεύσουν – ότι τρεις μήνες που διαρκούσαν οι «διαδικασίες» επιλογής υποψηφίου δημάρχου, μόνο το καλό του κόμματος δεν ήταν στις προτεραιότητές τους. Ό,τι έγινε  και ό,τι δεν έγινε είχε ένα και μόνο στόχο. Το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών. Αυτό και τίποτα άλλο.
Πρόκειται για μια διαδικασία  που δεν ξεκίνησε τώρα. Έχει αρχίσει από το 2006, με την ήττα του Γιώργου Γιαννόπουλου στις δημοτικές εκλογές, συνεχίστηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2007, στις βουλευτικές του 2009 και κορυφώνεται με τρόπο απροκάλυπτο και εξωφρενικά κυνικό σε αυτές τις εκλογές.
Υπάρχει κανένας που να μην βλέπει ότι συγκεκριμένα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήραν μέρος στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου δημάρχου Ρόδου έχουν τελειώσει πολιτικά; Είναι πικρή η διαπίστωση, είναι δύσκολο να το λες, ακόμα δυσκολότερο να το γράφεις, αλλά είναι η αλήθεια που μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν έχουν δει. Τους τελείωσαν πολιτικά. Όχι, δεν θα ενδώσω στον πειρασμό να γράψω ονόματα, ο στόχος άλλωστε δεν είναι αυτός. Οι ίδιοι το ξέρουν κι αυτό έχει σημασία. Είχαν πάρει τα μηνύματα εδώ και καιρό.  Ίσως αύριο οι συνθήκες να ανατραπούν εκ θεμελίων στο ΠΑΣΟΚ και προκύψουν άλλα δεδομένα, άλλες ευκαιρίες. Σήμερα όμως, οι άνθρωποι αυτοί δεν βλέπουν καμία προοπτική μπροστά τους.
Αντίθετα, υπάρχει μια ομάδα στελεχών που το ίδιο διάστημα, από το 2006 μέχρι σήμερα, βρίσκονται μονίμως στον αφρό. Λες και κάποιος έχει συνωμοτήσει υπέρ τους (και σίγουρα δεν είναι το σύμπαν). Αν βάλει κανείς στο τραπέζι την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει ποιοι είναι αυτοί και ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος, το σημείο αναφοράς μεταξύ τους.
Όποιος βρίσκεται εκτός αυτού του κύκλου, όποιος δεν ανήκει στη σφαίρα επιρροής του, πρέπει πάση θυσία να αποβληθεί. Η επιχείρηση «ξεκαθάρισμα λογαριασμών»  σε πλήρη εξέλιξη. Το «καλό του κόμματος» είμαι μια παράμετρος που δευτερευόντως ενδιαφέρει την ομάδα που επιχειρεί να εμπεδώσει την πλήρη κυριαρχία της στην πολιτική ζωή του τόπου. Το «καλό του κόμματος» όχι ως στόχος, αλλά ως μέσον δια της μετατροπής του σε ιδεολογικό, αξιακό και τελικά εκβιαστικό δίλημμα για «πράσινα» στελέχη και ψηφοφόρους. Το «καλό του κόμματος»  εξυπηρετεί την ομάδα στο βαθμό που ταυτίζει τεχνηέντως τα δικά της συμφέροντα με τα συμφέροντα του κόμματος, για να επιτευχθεί έτσι η κοινωνική αποδοχή και νομιμοποίησή της.

Κάθε παραφωνία σ’ αυτό το σχέδιο αντιμετωπίζεται με  λυσσαλέα πολεμική. Είναι αλήθεια ότι οι αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της παρέας περιορίστηκαν σε φραστικό επίπεδο και σήμερα πλέον έχουν  εξουδετερωθεί. Ο μοναδικός που εμπράκτως αντιστάθηκε μέχρι τώρα στο εσωκομματικό πογκρόμ είναι ο Γιάννης Παρασκευάς. Τους έχει χαλάσει τα σχέδια και γι αυτό η οργή τους δεν κρύβεται.. Μέχρι στιγμής αντιστέκεται σθεναρά στα ισχυρά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Οι πιέσεις που ασκούνται είναι τεράστιες. Οι πολέμιοί του μετέρχονται κάθε πιθανής και απίθανης μεθόδου για να τον πείσουν να αποχωρήσει. Ήδη αφήνουν να εννοηθεί με σαφήνεια ότι σε εκείνον θα ρίξουν την ευθύνη της ήττας στο Δήμο Ρόδου (την φοβούνται ή την επιδιώκουν την ήττα;)
Οι επόμενες κινήσεις του κ. Παρασκευά θα δείξουν αν θα τους αφήσει να γράψουν εκείνοι για λογαριασμό του το πολιτικό του τέλος , όπως έκαναν και με τους άλλους, ή αν θα αποφασίσει ο ίδιος  αν θα φύγει, πότε και με ποιους όρους θα φύγει από την ενεργό πολιτική δράση. Άλλωστε, δεκάδες φορές έχει επαναλάβει ότι θα είναι ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα του ΠΑΣΟΚ. Οι επόμενες μέρες, είτε έτσι είτε αλλιώς, επιφυλάσσουν εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου