Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Πέρασαν δέκα δραματικοί μήνες

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ

Συμπληρώνονται σήμερα δέκα μήνες κυβερνητικής θητείας και τα πρώτα απολογιστικά σημειώματα άρχισαν να φεύγουν προς πάσα κατεύθυνση από το κεντρικό Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό το κείμενο του ειδικού για την περίσταση δελτίου Βασικού Σχολιασμού της Επικαιρότητας, με τίτλο «Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης αλλαγής – να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για να χτίσουμε μια δίκαιη Ελλάδα που βάζει πρώτα τον πολίτη».
Στο κείμενο αυτό διαβάζουμε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

- Τους πρώτους 10 μήνες κάναμε το ακατόρθωτο. Σώσαμε την Ελλάδα και τους Έλληνες από τη χρεοκοπία.
- Όλοι γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα ήταν σε κρίση, κανείς όμως δεν ήξερε – εκτός από εκείνους που εγκατέλειψαν άρον άρον την εξουσία – ότι βρισκόμασταν στα όρια της χρεοκοπίας.
- Πατριωτικό μας καθήκον ως Έλληνες και Σοσιαλιστές ήταν να σώσουμε την Ελλάδα και όχι να αποδεχθούμε αμαχητί την χρεοκοπία της.
- Για τη σωτηρία της πατρίδας, πήραμε και αποφάσεις που αδίκησαν πολλούς, γιατί το σύστημα είναι άδικο. Θα θέλαμε να είχαμε το χρόνο να το αλλάξουμε. Αλλά χρόνος δεν υπήρχε.
- Σώσαμε τους Έλληνες από τη χειρότερη βαρβαρότητα. Άλλαξε η κυβέρνηση και δεν βούλιαξε οριστικά η χώρα.
- Το Μνημόνιο είναι ο λογαριασμός του χθες. Το τίμημα που πληρώνουμε σήμερα για τα εγκλήματα της Ν.Δ. Είναι η πικρή αλλά εθνική αναγκαία συμφωνία σωτηρίας.



Δεν είμαι σίγουρη αν οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν διάθεση να «γιορτάσουν» τη σωτηρία της Ελλάδος. Νομίζω πως δεν έχουν, διότι μάλλον δεν έχουν πειστεί για τα προαναφερθέντα.


Δεν είναι σίγουροι ότι η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας ήταν αναγκαία προϋπόθεση για να γλυτώσουμε τη χρεοκοπία.

Δεν είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο ήταν μονόδρομος, αλλά δεν είναι και σίγουροι ότι υπήρχε άλλος δρόμος.

Δεν είναι σίγουροι ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επιβεβλημένα από την τρόικα στο πλαίσιο του μνημονίου, ούτε αν είναι εμπνεύσεις της κυβέρνησης .

Δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς θα ακολουθήσει κι αν έλθουν νέα πακέτα ανάλογης ή μεγαλύτερης σκληρότητας μέτρων.

Δεν είναι σίγουροι ότι οι κυβερνώντες έχουν προτιμήσει το σοσιαλισμό έναντι της βαρβαρότητας. Και το πιο σημαντικό…

Δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουροι ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο και ότι θα έλθουν καλύτερε ς μέρες, διότι δεν είναι σίγουροι ότι έχουμε γλυτώσει στ’ αλήθεια από τη χρεοκοπία και ότι δεν είναι κι αυτή – παρά τα μέτρα – μονόδρομος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή την ώρα μια ολόκληρη χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ανασφάλεια για το αύριο, με τους πιο αισιόδοξους να κρατούν την ελπίδα ότι η κρίση μπορεί στ’ αλήθεια να γίνει ευκαιρία για την επανεκκίνησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου