Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Οι υποψήφιοι και οι κομματικοί πάτρωνες

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ - ΤΡΙΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Πολύ απλά και κατανοητά περιέγραψε τα πράγματα ο Βασίλης Παπανικόλας στη συνέντευξη του στη «δημοκρατική» της Κυριακής, όσον αφορά τακόμματα, τις τοπικές τους οργανώσεις, τους μηχανισμούς επιρροής στα κέντραλήψεως των αποφάσεων. Έτσι ακριβώς είναι, αυτά ακριβώς συμβαίνουν:

«Νομίζετε ότι η πολιτικήκαι τα κόμματα είναι ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος; Υπάρχουν και ομάδες,υπάρχουν και μηχανισμοί, υπάρχουν και συμφέροντα. Η Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ τοπικά,όπως και της ΝΔ αντίστοιχα, εδώ και αρκετά χρόνια είναι στοιχισμένη πίσω απότους μηχανισμούς των βουλευτών. Αυτή είναι μια πικρή πραγματικότητα που όποιοςθέλει να είναι ειλικρινής, δεν μπορεί να την αρνηθεί. Τον έλεγχο λοιπόν,τον έχει κάθε φορά η ισχυρότερη ομάδα, η οποία και κατευθύνει τις επιλογές,όπως τις κατευθύνουν και όσοι, κυρίως νυν αλλά και πρώην πολιτικοί, διατηρούν«άκρες» με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων κεντρικά. Αυτά είναι γνωστά από πολλάχρόνια πριν και κανένας δεν δικαιούται να παριστάνει την «μωράν παρθένον» τώραή να τα στηλιτεύει μόνο όταν οι συσχετισμοί που κάποτε τον ευνοούσαν, σήμεραδεν τον ευνοούν. Σήμερα ελέγχουν κάποιοι, χθες ήλεγχαν κάποιοι άλλοι κ.ο.κ.»
Το ερώτημα που ακολουθεί εκ των πραγμάτων είναι  πόσες ελπίδες για να διακριθεί και να προωθηθεί  μπορεί να έχει κάποιος που δεν πρόσκειται στους εκάστοτε ισχυρότερους των άλλων μηχανισμούς; Μήπως είναι μάταιη και εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία  κάθε προσπάθεια  αξιοκρατικής κρίσης και επιλογής δια της συμμετοχήςσε κλειστές κομματικές διαδικασίες, όπως αυτές που ακολουθεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ; Μήπωςη μόνη ελπίδα είναι να απευθυνθεί κάποιος απευθείας και χωρίς κομματικούςμεσάζοντες και πάτρωνες, στην ίδια την κοινωνία; Άλλωστε την πολιτική ταυτότητακαι ιδεολογία κανένας κομματικός μηχανισμός δε σου τη δίνει και κανένας δενμπορεί να σου την πάρει. Ακόμη και αν σε διαγράψουν στο όνομα της «κομματικήςπειθαρχίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου