Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Στου Μνημονίου τον καιρό

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010



Ο νέος ασφαλιστικός νόμος, που ως γνωστόν περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν και εργασιακά θέματα (στην ουσία λύνει τα χέρια των εργοδοτών για απολύσεις), άρχισε ήδη να βρίσκει εφαρμογή και στην περιοχή μας. Πριν λίγες μέρες, η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Goldair Handling» ανακοίνωσε σε τουλάχιστον 17 εργαζόμενους που απασχολεί στο αεροδρόμιο της Ρόδου και σε έξι στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ότι θα τους απολύσει το επόμενο διάστημα, λόγω της συγχώνευσης «Aegean» και «Olympic Air».Η συγχώνευση, αναφέρει η «Goldair», θα μειώσει το αντικείμενο εργασίας της, άρα και τις θέσεις εργασίας. Επωφελούμενη η εργοδοσία από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 3863/2010 που ψήφισε η Κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλη,  δεν προχωρά άμεσα σε απολύσεις γιατί έτσι θα καταβάλει τη μισή αποζημίωση.
Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Με τον ίδιοτρόπο, η εργοδοσία σε πολυκατάστημα τηςΡόδου κάλεσε εργαζόμενους για να τους ανακοινώσει ότι θα απολυθούν σε έξι μήνες. Ο λόγος που η εργοδοσία δεν τους απολύει άμεσα και τους προειδοποιεί είναι ότι έτσι θα καταβάλει τη μισή και όχι ολόκληρη την αποζημίωση. Οι  εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση μέχρι και 23 χρόνια.
Κι όλα αυτά με βάση το νόμο 3863/2010 και το περίφημο άρθρο 74 του νέου νόμου ουσιαστικά λύνειτα χέρια των εργοδοτών καθώς:
• Τους επιτρέπει να καταβάλλουν τις αποζημιώσειςάτοκες διμηνιαίες δόσεις
• Αυξάνει τα επιτρεπόμενα όρια απολύσεων ενώ
• Δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να διώχνουν έναν υπάλληλο με την μισή αποζημίωση. Για να συμβεί αυτό, το μόνο που απαιτείται είναι να προειδοποιηθεί ο εργαζόμενος μέσα σε χρονικό διάστημα το οποίο δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.
Πριν από το νόμο 3863/2010 ο χρόνος προειδοποίησης για αυτά τα χρόνια υπηρεσίαςανερχόταν στους 19 μήνες. Τώρα  οι εργοδότες μπορούν ευκολότερα να απολύουν εργαζόμενους με πολλά χρόνια εργασίας,καταβάλλοντας λιγότερα χρήματα ως αποζημίωση.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους νααντιδράσουν σε  όλα αυτά και  να βρίσκονται στο συλλαλητήριο τη Δευτέρα στις 23 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Καλή η προσπάθεια να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Ποιος νοιάζεται αν η ανεργία δεν χτυπήσει και τη δική του πόρτα; Ας μην ξεχνάμε ότι ηπανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο πουαποδομεί εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών, ήταν πανθομολογουμένως  κατώτερη της σοβαρότητας των περιστάσεων.Πόσο μάλλον τώρα, καταμεσής του Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου