Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

H ιστορική σκακιέρα του Man Ray βγαίνει σε δημοπρασία

man ray chess
O Marcel Duchamp θεωρούσε ότι απλώς «έσπρωχνε ξύλα», αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον Man Ray από το να εξελιχθεί σε φανατικό λάτρη του σκακιού. Πράγματι, ο Duchamp, πέρα από δεινός σκακιστής, ήταν αυτός που παρότρυνε τον Man Ray να καταπιαστεί με το ιστορικό παιχνίδι, αλλά και το να ξεκινήσει να σχεδιάζει σκακιέρες.


Οι δύο καλλιτέχνες γνωρίστηκαν το 1915 στο New Jersey. Έπαιζαν μαζί σκάκι στο Marshall Chess Club στη Νέα Υόρκη και, παρότι ο Duchamp παρακίνησε πολλούς ακόμη καλλιτέχνες στο αγαπημένο του χόμπι, όπως τους Max Ernst, Salvador Dalí και Alexander Calder, πιο παραγωγικός απ' όλους αποδείχθηκε ο Man Ray. Μάλιστα, οι δύο σουρεαλιστές εμφανίζονται να παίζουν το παιχνίδι στην ταράτσα του Champs-Élysées, σε μια σκηνή στην ταινία "Entr’acte" του 1924 (σκην. René Clair).
man ray chess
Ο Man Ray σχεδίασε αρκετές σκακιέρες, ωστόσο, στις 30 Νοεμβρίου θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Grisebach μια ειδική έκδοση – μια σκακιέρα που κατασκεύασε το 1964 για τη σύζυγό του, Juliet Man Ray. Η τιμή εκκίνησης είναι στα €50.000.

huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου