Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

15 αστέρια που θα λάμψουν τη σεζόν που έρχεται

 Επιστροφές, εκπλήξεις, μεγάλες και μικρές παραγωγές, από όλα έχει το χειμερινό πρόγραμμα του 2014.
1. Ντέιβιντ Φίντσερ
Κάθε φορά που ο Φίντσερ του «Seven» και του «Fight club» επιστρέφει με μια νέα ταινία, όλοι μιλούν γι' αυτή. Τρία χρόνια μετά το «Κορίτσι με το τατουάζ», ο δύο φορές ως σήμερα υποψήφιος για Οσκαρ σκηνοθέτης, υπογράφει το οσκαρικών προσδοκιών «Gone girl», με πρωταγωνιστή το χρυσό αγόρι του Χόλιγουντ, Μπεν Αφλεκ.

2. Τιμ Μπάρτον
Πολυαγαπημένος στο κινηματογραφόφιλο κοινό για τα φανταστικά του σύμπαντα, ο Μπάρτον καταθέτει φέτος το χαμηλού προφίλ και κόστους «Big eyes», που σηματοδοτεί την πρώτη του μη φανταστική ταινία από την εποχή του «Εντ Γουντ». Και όχι, εδώ δεν παίζει ο Τζόνι Ντεπ. Εδώ παίζουν οι Κριστόφ Βαλτς και Eϊμι Aνταμς στην αληθινή ιστορία των καλλιτεχνών Γουόλτερ και Μάργκαρετ Κιν, ο πρώτος εκ των οποίων έγινε διάσημος για τα πορτρέτα παιδιών με μεγάλα μάτια που εκείνη σχεδίαζε.




3. Αντζελίνα Τζολί
Αν και η βασίλισσα της χολιγουντιανής σόουμπιζ είναι στην κορυφή της δημοσιότητας λόγω του πρόσφατου γάμου της με τον Μπραντ Πιτ αλλά και της εμπορικής επιτυχίας του «Maleficent», πρόκειται να πάρει έξτρα πόντους διαφήμισης λόγω του «Unbroken», της δεύτερης σκηνοθετικής της δουλειάς. Η ταινία που πραγματεύεται την ιστορία του Ολυμπιονίκη και ήρωα πολέμου Λούι Ζαμπερίνι βγαίνει στις αίθουσες τα Χριστούγεννα.

4. Πολ Τόμας Αντερσον
Αγαπημένος της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου, που τον έχει προικίσει μέχρι τώρα με πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και σενάριο, ο Πολ Τόμας Αντερσον επανέρχεται δύο χρόνια μετά το «The master», με το θρίλερ μυστηρίου «Inherent vice» και τους Γιοοακίν Φίνιξ, Ρις Γουίδερσπουν, Τζος Μπρόλιν, Μπενίσιο Ντελ Τόρο και πολλούς ακόμη γνωστούς ηθοποιούς να στελεχώνουν το νέο του όραμα, τοποθετημένο στη δεκαετία του '70.
5. Τίμοθι Σπολ
Πρωταγωνιστής του βιογραφικού δράματος «Mr Turner» του Μάικ Λι, που του χάρισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών, ο εξαιρετικός Αγγλος ηθοποιός επιτυγχάνει ακόμη μία άριστη συνεργασία με τον καλύτερο σκηνοθέτη του βρετανικού σινεμά και μπαίνει δυναμικά στην κούρσα των βραβείων της χρονιάς ως ενσαρκωτής του Βρετανού ζωγράφου Τζ. Μ. Γ. Τέρνερ.

6. Μέριλ Στριπ
Κανείς δεν υποτιμά τη δύναμη της «σιδηράς κυρίας» του Χόλιγουντ, σταθερά υποψήφιας για Oσκαρ με σχεδόν ό,τι κι αν κάνει. Φέτος, αφού έκανε ένα πέρασμα από το «Μέχρι το τέλος» του φίλου της Τόμι Λι Τζόουνς, επανέρχεται με δύο ταινίες, οικογενειακού προσανατολισμού, το δράμα επιστημονικής φαντασίας «The giver» και το ντισνεϊκό παραμύθι «Into the woods».

7. Στιβ Καρέλ
Ο διάσημος Αμερικανός κωμικός υποδύεται στο δράμα «Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ έναν ψυχικά ασταθή πολυεκατομμυριούχο που αναπτύσσει μια έντονη συμπάθεια προς δύο Ολυμπιονίκες. Ο κόντρα ρόλος του έχει συζητηθεί πολύ από την πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ των Κανών ενώ πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν σίγουρη την οσκαρική υποψηφιότητα του Καρέλ.

8. Μάικλ Κίτον
Δεν είναι λίγο να σε έχουν ξεχάσει για πάνω από μία δεκαετία κι ενώ συνεχίζεις παίζοντας σε εδώ κι εκεί ταινίες, μια ακριβοθώρητου προφίλ ταινία, όπως το «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου να σε βγάζει από την αφάνεια. Βασισμένο πάνω του, το φιλμ του Μεξικανού σκηνοθέτη καταπιάνεται με έναν ξεπεσμένο ηθοποιό που όλοι θυμούνται σαν κινηματογραφικό υπερήρωα.

9. Μπιλ Μάρεϊ
Ενας από τους καλύτερους του αμερικανικού σινεμά με καριέρα δεκαετιών, ο Μπιλ Μάρεϊ, έξοχος ως κωμικός, έχει μόνο μία οσκαρική υποψηφιότητα για την ερμηνεία του στο διακριτικής μελαγχολίας δράμα «Χαμένοι στη μετάφραση» της Σοφίας Κόπολα. Το Φεστιβάλ του Τορόντο φιλοξενεί αυτές τις μέρες τη νέα του ταινία «St. Vincent» που φαίνεται να τον βάζει σε οσκαρική τροχιά με τον ρόλο ενός συνταξιούχου τζογαδόρου.

10. Ρις Γουίδερσπουν
Από τότε που κέρδισε το Oσκαρ για το «Walk the line», η αγαπημένη του αμερικανικού κοινού ηθοποιός δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει το στάτους του ταλέντου της ξανά. Iσως φέτος να είναι η χρονιά της με το βασισμένο σε αληθινή ιστορία «Wild», που θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο Φεστιβάλ του Τορόντο με την υπογραφή του Ζαν-Μαρκ Βαλέ, του σκηνοθέτη που οδήγησε τον Μάθιου ΜακΚόναχι στο Oσκαρ με το «Dallas buyers club».

11. Τζέικ Τζίλενχαλ
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο «Ανθρωπος αντίγραφο» του Ντενίς Βιλνέβ με τον Τζίλενχαλ σε διπλό ρόλο βγήκε στις ελληνικές αίθουσες και ο 34χρονος ηθοποιός επιστρέφει με ένα ακόμη θρίλερ, το τρίτο κατά σειρά στο διάστημα ενός χρόνου (προηγείται το «Prisoners» πάλι του Βιλνέβ). Το «Nightcrawler» φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη σκοτεινή πλευρά του, ενώ τον θέλει δημοσιογράφο με μπλεξίματα στον υπόκοσμο του Λος Αντζελες.

12. Κρίστοφερ Νόλαν
Ο σκηνοθέτης των «εγκεφαλικών» μπλοκμπάστερ ξεμπέρδεψε από την τριλογία του «Σκοτεινού ιππότη»- Μπάτμαν και υπογράφει την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Interstellar» με πρωταγωνιστή τον ζεστό ακόμη από τον οσκαρικό του λόγο, Μάθιου ΜακΚόναχι.

13. Ιθαν Χοκ
Σε πορεία ανόδου τα τελευταία χρόνια, ο χαμηλού προφίλ ηθοποιός συνεργάζεται ξανά με τον Αντριου Νίκολ, σκηνοθέτη του στο δράμα επιστημονικής φαντασίας «Γκάτακα». Μαζί υπογράφουν το θρίλερ «Good kill», που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας. Στη Βενετία, εκτός διαγωνιστικού, προβλήθηκε και το «Cymbeline», μοντέρνα ανάγνωση του έργου του Σαίξπηρ και η έτερη δουλειά του Χοκ που μας απασχολεί φέτος, πλην του αναμενόμενου στις αίθουσες «Boyhood».
14. Αλ Πατσίνο
Χαμένος ανάμεσα σε κινηματογραφικές ταινίες που τον είχαν καταντήσει γραφικό, ο Αλ Πατσίνο καταθέτει φέτος δύο ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί, αγκαλιά με τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας: το «The humbling» του Μπάρι Λέβινσον και το «Manglehorn» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν. Στα 74 του, η αλλαγή αυτή μόνο νέα αίγλη μπορεί να του επιφέρει.

15.Τζούλιαν Μουρ
Τιμημένη με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών για την ερμηνεία της στη νέα ταινία του Κρόνενμπεργκ «Maps to the stars», η Τζούλιαν Μουρ έχει ως σήμερα τέσσερις υποψηφιότητες για Οσκαρ, αλλά κανένα χρυσό αγαλματίδιο. Το 2014 ίσως είναι η χρονιά της, χάρη στον Κρόνενμπεργκ αλλά και χάρη στο μπλοκμπάστερ «The hunger games: Mockingjay», την πρώτη μεγάλη παραγωγή από την περιπέτεια « Ο χαμένος κόσμος: Jurassic Park» (του 1997) του Στίβεν Σπίλμπεργκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου