Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ο Πατσίνο και ο δολοφόνος του Παζολίνι - Οι δέκα ταινίες που θα αναστατώσουν τη Βενετία

 
 
 
 


































 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
 
 
Το «Birdman» του Αλ. Γκ. Ινιαρίτου, η διπλή παρουσία του Αλ Πατσίνο στα «Manglehorn» και «The Ηumbling», ο Γουίλεμ Νταφόε ως «Παζολίνι» και η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ ως τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ ξεχωρίζουν στην κινηματογραφική «πασαρέλα» της Βενετίας
Η ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη, μία από τις πολυαναμενόμενες του φεστιβάλ, είναι μια μαύρη κωμωδία που καταπιάνεται με τα προβλήματα ενός ξεπεσμένου ηθοποιού, διάσημου για την ενσάρκωση του ήρωα κόμικς Birdman. Προφανές το ειρωνικό του θέματος καθώς πρωταγωνιστής είναι ο Μάικλ Κίτον, ο γνωστός κινηματογραφικός Μπάτμαν του Τιμ Μπάρτον, ενώ πλαισιώνεται από ηθοποιούς που έχουν παίξει σε υπερηρωικά μπλοκμπάστερ στη μεγάλη οθόνη όπως είναι ο Εντουαρντ Νόρτον («The Hulk») και η Εμα Στόουν, κορίτσι του Σπάιντερ-Μαν («The Amazing Spider-Man»). Το καστ συμπληρώνει ο Ζακ Γαλιφιανάκης.



Από τον Ελληνοαμερικανό κωμικό ως τον Αλ Πατσίνο που αναμένεται στη Βενετία, η φετινή Μόστρα έχει λίγο απ' όλα, με παραγωγές απ' όλο τον κόσμο που θα δούμε μέσα στη νέα φθινοπωρινή σεζόν. Από αυτές που ξεχωρίζουν είναι και οι δύο ταινίες με τον γερόλυκο Πατσίνο ?το «Manglehorn» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν καθώς και το «The Humbling» του Μπάρι Λέβινσον, μια τραγικωμωδία στην οποία υποδύεται έναν ηλικιωμένο ηθοποιό σε ερωτική σχέση με μια νεαρή λεσβία, 25 χρόνια νεότερή του (Γκρέτα Γκέργουικ).
Φατίχ Ακίν
Με ενδιαφέρον αναμένεται και το νέο δράμα του Φατίχ Ακίν με τίτλο «The Cut», τελευταίο μέρος της τριλογίας του γύρω από τον Ερωτα, τον Θάνατο και τον Διάβολο, το οποίο διεκδικεί τον Χρυσό Λέοντα στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ ακολουθεί έναν άντρα που επιζεί της σφαγής των Αρμενίων το 1915 και όντας μουγγός αρχίζει να ψάχνει τις κόρες του σε όλο τον κόσμο. Παρόμοιες κοινωνικές ανησυχίες έχει ο Ιρανός σκηνοθέτης Μοχσέν Μαχμαλμπάφ, εξόριστος από το Ιράν από το 2005, που περιγράφει τον κύκλο της βίας σε ένα κράτος του οποίου ο δικτάτορας χάνει την εξουσία ύστερα από πραξικόπημα. Εκτός διαγωνιστικού θα προβληθεί η μίνι σειρά «Olive Kitteridge» της Λίσα Τσολοντένκο με πρωταγωνίστρια τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, τιμώμενο πρόσωπο φέτος του φεστιβάλ, ενώ ο Εϊμπελ Φεράρα ισχυρίζεται ότι ξέρει ποιος σκότωσε τον Ιταλό σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι στο φιλμ «Pasolini» με τον Γουίλεμ Νταφόε στον ομώνυμο ρόλο. Η ταινία διαγωνίζεται για το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, όπως και το «Loin des hommes» με τον Βίγκο Μόρτενσεν στον ρόλο ενός Γάλλου καθηγητή στην Αλγερία την εποχή του πολέμου με τη Γαλλία. Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν και για το ντοκιμαντέρ «The Look of Silence» του Τζόσουα Οπενχάιμερ, υποψήφιου για Οσκαρ με το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του «The Act of Killing», όπως και για το δράμα «99 homes» του Ραμίν Μπαχρανί που σχολιάζει την αμερικανική οικονομική κρίση.
Το φεστιβάλ θα κλείσει στις 6 Σεπτεμβρίου με τη βιογραφία της Κινέζας συγγραφέως Ξιάο Χονγκ «The Golden Era» που προβάλλεται εκτός διαγωνιστικού.
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
adaliaka@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22800&subid=2&pubid=64055071 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου