Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Περί της δημοσκόπησης «φάντασμα»

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
Αναμενόμενη και απόλυτα δικαιολογημένη η απόφαση του δημάρχου Ροδίων κ. Χατζή Χατζηευθυμίου να θελήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις φημολογούμενες δημοσκοπήσεις, πολύ δε περισσότεροόταν τα «ευρήματά» τους που αποσπασματικά δημοσιοποιούνται δεν αντέχουν όχι μόνο στην κοινή λογική, αλλά ούτε και στα απλά μαθηματικά.
Το ερώτημα όμως είναι για ποιό λόγο ο κ. Χατζηευθυμίου εγκαλεί την εταιρεία που διενήργησε τη μέτρηση και ζητά από τον εκπρόσωπό της να του κοινοποιήσει την ταυτότητα και τα αποτελέσματά της, αντί να απευθυνθεί στον φερόμενο ως εντολέα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, αφού η δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εγκρίσεως του εντολέα, ο οποίος αποφασίζει αν θα τη δημοσιεύσει ή όχι;
Στηνπροκειμένη περίπτωση, η εταιρεία δημοσκοπήσεων , αυτό που μπορεί να κάνει είναιμε τη σειρά της να εγκαλέσει τη Ρηγίλλης – τον εντολέα της δηλαδή - διότι σκοπίμως ή από λάθος άφησε να διαρρεύσουν επιλεκτικά ορισμένα ευρήματα τα μέτρησης , σε πλήρη αντίθεση με τα προβλεπόμενα από το νόμο, τον οποίο , ορθά επικαλείται ο δήμαρχος. Δεν είναι σίγουρο αν η εταιρεία, χωρίς την έγκριση του εντολέα της , μπορεί να δώσει στον κ. Χατζηευθυμίου τα στοιχεία που ζητάει,ει μη μόνο, στην περίπτωση που δεν υπάρχει καμία δημοσκόπηση, να του απαντήσει ότι όλα όσα δημοσιοποιήθηκαν δεν ανταποκρίνονται κατ' ουδένα τρόπο στην πραγματικότητα.
Από εκεί καιπέρα το ζήτημα είναι πολιτικό. Ο κ.Χατζηευθυμίου θα έπρεπε να απευθυνθεί στη Ρηγίλλης και να ζητήσει εξηγήσεις καθώς και τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της δημοσκόπησης, από τη στιγμή που ορισμένα ΜΜΕ κάνουν λόγο γι αυτήν και μάλιστα αναφέρονται σε συγκεκριμένα στοιχεία. Για να επιλέγει να απευθυνθεί στηνεταιρεία MRB, στην αστική μη κερδοσκοπική ελεγκτική εταιρεία "Eλεγκτική Δημοσκοπήσεων ΣΕΔΕΑ", στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τουΕισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, αυτό σημαίνει ότι είναι πεπεισμένος ότι δημοσκόπηση δεν υπάρχει. Κι αν υπάρχει, κατ'ουδένα τρόπο δεν είναι αυτή για την οποία γίνεται λόγος.