Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Με την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Της ΡΕΝΑΣ ΔΑΙΚΙΔΗ  ΡΟΔΟΣ NEWS - ΔEYTEΡA 15  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ø  Τελικά, για τί ακριβώς ψηφίσαμε στον πρώτο γύρο των εκλογών; Ψηφίσαμε για την αυτοδιοίκηση; Ψηφίσαμε για την κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο; Για τί ακριβώς;

Ø  Όλοι είχαμε διαπιστώσει ότι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ έμειναν αποσβολωμένοι όταν άκουσαν τον πρωθυπουργό να πολιτικοποιεί απροκάλυπτα τις εκλογές. Δεν ήξεραν αν αυτό θα τους έβγαινε σε καλό ή σε κακό. Προσπαθούσαν λοιπόν να  πείσουν τους πολίτες ότι ψηφίζουν για το δήμο ή για την περιφέρεια, ότι εκλέγουν τους τοπικούς τους  άρχοντες και ότι η κυβερνητική πολιτική είναι άλλου …παπά ευαγγέλιο. Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι σε ένα βαθμό ο εκβιασμός του πρωθυπουργού έπιασε τόπο. Έπιασε στην κομματική βάση που συσπειρώθηκε, συσπειρώθηκε όμως σε ένα βαθμό και η βάση της Νέας Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα; Όλοι δηλώνουν κερδισμένοι. Κερδισμένοι όσοι υποψήφιοι των δύο κομμάτων κατάφεραν να εκλεγούν. Κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ, που διέγνωσε στην ψήφο του – έστω και κουτσουρεμένου λόγω αποχής -  εκλογικού σώματος, αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής και εμπιστοσύνη στους προσωπικούς πολιτικούς χειρισμούς του, κερδισμένη και η Νέα Δημοκρατία η οποία δεν διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη, όπως κάποιοι περίμεναν. Όλοι ευτυχείς!

Ø  Όλοι πλην των Ελλήνων πολιτών, που το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εκλογών, διαπίστωσαν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, πολύ απλά μπλόφαρε. Τους κορόιδεψε! Να συσπειρώσει το κόμμα του ήθελε και καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές δεν είχε. Τα αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα δεν ήταν καλά. Από τις 13 περιφέρειες της χώρας μόνο δύο κατάφερε να πάρει οριακά από τον πρώτο γύρο, του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης, κι αυτή ασθμαίνοντας. Η διαφορά με την ουσιαστικά ανύπαρκτη Νέα Δημοκρατία μειώθηκε μόλις στις 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε απόλυτους αριθμούς η δύναμη του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε κατά 1.140.000 ψήφους, από τις εκλογές του 2009. Το μόνο « θετικό» στοιχείο για το κυβερνών κόμμα είναι ότι  μειώθηκε και η εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μόνο κατά 530.000 ψήφους. Τι από όλα αυτά θα μπορούσε να θεωρηθεί επίτευξη του εκλογικού στόχου για το  ΠΑΣΟΚ; Προφανώς τίποτε! Αν ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν ειλικρινής στην περιβόητη διακαναλική, τότε η νύχτα του πρώτου γύρου των εκλογών θα έπρεπε να κλείσει με την εξαγγελία πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες.

Ø  Αντί αυτού,  φανερώθηκε το σχέδιο της  προκλητικής και ανενδοίαστης  χειραγώγησης της ελεύθερης βούλησης του εκλογικού σώματος, της απροκάλυπτης εκβίασης της ψήφου, τακτική που δεν ταιριάζει σε δημοκρατικά, προοδευτικά κόμματα, όπως αυτοπροσδιορίζεται το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που οι μέθοδοί του αποδεικνύουν εντελώς το αντίθετο. Φυσικά και δεν επρόκειτο να τολμήσει να πάει σε εθνικές εκλογές αφού τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έγιναν προάγγελος εκλογικής συντριβής, στην περίπτωση που τελικώς το αποτολμούσε.

Ø  Η επόμενη μέρα του πρώτου γύρου των εκλογών επεφύλαξε την ακόμη μεγαλύτερη προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών, δικαιώνοντας, δυστυχώς, όσους προτίμησαν να απέχουν. Ραγκούσης και Πεταλωτής, αλλά και ο Παπακωνσταντίνου, έκαναν τα αποκαλυπτήρια της μπλόφας του πρωθυπουργού; Από άγνοια, από ανοησία ή από πολιτικό κυνισμό;

Γιάννης Ραγκούσης, 8 Νοεμβρίου 2010: «Μετά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία του πρώτου γύρου προχωρούμε όπου αυτό είναι αναγκαίο στο δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή. Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση το πολιτικό σκέλος των εκλογών αυτών έκλεισε οριστικά χθες το βράδυ. Για μας, την εβδομάδα αυτή, υπάρχουν πλέον μόνον οι αρχές και οι αξίες του ``Καλλικράτη``».
Γιώργος Πεταλωτής 8 Νοεμβρίου 2010: «Ο δεύτερος γύρος θα κριθεί αποκλειστικά στην αυτοδιοίκηση, στον «Καλλικράτη» και στο κατά πόσο οι υποψήφιοι μπορούν να οδηγήσουν την αυτοδιοίκηση στη νέα εποχή».

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, 8 Νοεμβρίου 2010 London School of Economics:  «Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής αποδεικνύει πως οι Έλληνες κατανόησαν πως τα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση ήταν πραγματικά  αναγκαία. Κατ’ απροσδόκητο τρόπο και παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι ήσαν πολλά δύσκολα θέματα, εμείς δεν ηττηθήκαμε στις χθεσινές εκλογές. Ήλθαμε πρώτοι. Εάν οι εθνικές εκλογές γίνονταν χθες εμείς θα τις κερδίζαμε»

Ø  Κατόπιν τούτων και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, την επομένη των εκλογών , ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.    Με τις υγείες μας λοιπόν, αφού με την ψήφο μας επικυρώσαμε την πολιτική της τρόικας. Άλλωστε, με την απομάκρυνση από την κάλπη (όπως και από το ταμείο) ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου