Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Νίκησε η αποχή. Το 40% του εκλογικού σώματος γύρισε την πλάτη στο δίλημμα των εκλογών!

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΡΟΔΟΣ NEWS - ΔΕΥΤΕΡΑ  8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010





Σε πρωτοφανή ποσοστά για τα τοπικά δεδομένα, που δεν επιτρέπουν και δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς για τα τελικά αποτελέσματα, ανήλθε  η αποχή των εκλογέων από τις κάλπες, που άγγιξε το 40% τόσο στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο της Ρόδου, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  κατ’ αντιστοιχία με τα ποσοστά αποχής που σημειώθηκαν ανά την επικράτεια.
Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, παρότι ερμηνεύθηκε από τον πρωθυπουργό ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και επισφράγισμα της ανάγκης να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα σταθερότητας, εν τούτοις κατέδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών αρνήθηκαν δια της αποχής τους να ενδώσουν σε διλημματικές λογικές που συνέδεσαν τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών με το φόβο της χρεοκοπίας της χώρας και τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής με ένα νέο πακέτο μέτρων.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά  το εκλογικό αποτέλεσμα αυτό καθαυτό και σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι τη 01:00 πμ, οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ανέδειξαν δήμαρχο Ρόδου τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ κ. Στάθη Κουσουρνά, από τον πρώτο γύρο των εκλογών, με ποσοστό 52,31%, έναντι 41,23% του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιώργου Χατζημάρκου.
Η υπεροχή του κ. Κουσουρνά φάνηκε πολύ νωρίς και ήταν απολύτως αιτιολογημένη, αφού υπήρξε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενου από τον μηχανισμό του Αριστοτέλη Παυλίδη και του απερχόμενου δημάρχου Ροδίων Χατζή Χατζηευθυμίου.  Στις πρώτες του δηλώσεις ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του ενιαίου δήμου της Ρόδου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το εκλογικό αποτέλεσμα και επιφυλάχθηκε για το πλήρες σχόλιό του μόλις «κλειδώσει» και επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα που του δίνει τη νίκη από τον πρώτο γύρο.
Σε θρίλερ εξελίχθηκε η νύχτα των εκλογών για τον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαχαιρίδη. Παρότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θεωρείτο αδιαφιλονίκητο «κάστρο» του κυβερνώντος κόμματος και από τις Περιφέρειες όπου οι εκλογές θα τελείωναν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, για πολλές ώρες το ποσοστό κυμαινόταν μεταξύ του 48% και του 50%+  με πολλές πιθανότητες να ξεπεράσει τελικά το 50+1% . Είναι χαρακτηριστικό ότι στη 01:00 πμ, το ποσοστό του κ. Μαχαιρίδη  είχε διαμορφωθεί στο 50,34%, έναντι 31,71% του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου.
Πολιτικό φαινόμενο άξιο προσοχής και ανάλυσης αποτελεί η εντυπωσιακή πορεία του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος παρότι δεν στηρίχθηκε από κανένα κομματικό φορέα, συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, από τα μεγαλύτερα ποσοστά που συγκέντρωσαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε δηλώσεις του αργά χθες τη νύχτα ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Νιώθω υπερήφανος και για την πορεία που κάναμε και για το ποσοστό που συγκεντρώσαμε και που ξεπέρασε το 40%. Ήταν ένας άνισος αγώνας, δώσαμε μια σκληρή μάχη. Αυτή την ώρα υπάρχει χαμόγελο στα χείλη όλων μας , όλων των υποψηφίων συμβούλων και των συνεργατών μου. Από όλους τους συνδυασμούς που κατέβηκαν ανεξάρτητοι, σε όλη την Ελλάδα, ελάχιστοι είχαν ανάλογη πορεία με τη δική μας». Παράλληλα ο κ. Χατζημάρκος συνεχάρη τον κ. Κουσουρνά για την εκλογή του και δεσμεύτηκε για μια εποικοδομητική λειτουργία από τα έδρανα της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την εκλογή του ο κ. Κουσουρνάς, θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Τη θέση του στο Κοινοβούλιο, ως βουλευτής Δωδεκανήσου, θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών κ. Γιώργος Κασσάρας, οποίος με τη σειρά του θα παραιτηθεί από τη θέση του υποδιοικητή της Β΄ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

http://ekloges.ypes.gr/dn2010/public/index.html#{%22page%22:%22level%22,%22params%22:{%22level%22:%22snom_n%22,%22id%22:%2212%22}}

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

http://ekloges.ypes.gr/dn2010/public/index.html#{%22page%22:%22level%22,%22params%22:{%22level%22:%22dhm_d%22,%22id%22:9296}}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου