Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ο απολογισμός του τελευταίου κρατικού περιφερειάρχη

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣ. ΜΠΡΑΚΟΥΜΑΤΣΟΥ ΣΤΗ ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Σε απολογισμό έργου για τους έξι και πλέον μήνες που βρίσκεται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προβαίνει ο κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος στη συνέντευξη που παρεχώρησε στη «δημοκρατική».
Η θητεία του τελευταίου διορισμένου Περιφερειάρχη, συμπίπτει όχι μόνο με το διαχειριστικό κλείσιμο του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2000 - 2006, όχι μόνο με την έναρξη υλοποίησης του ΕΣΠΑ και του Ειδικού Προγράμματος για τα μικρά νησιά, αλλά και με την οικονομική κρίση που ανατρέπει τα δεδομένα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο κ. Μπρακουμάτσος παρουσιάζει τα μέχρι σήμερα μεγέθη όλων των προαναφερθέντων προγραμμάτων και τονίζει ότι «η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης , στο κρίσιμο διάστημα μέχρι την τελική ανάκαμψη της χώρας μας, επιβάλλει και εγγυάται την εθνική χρηματοδοτική συμμετοχή στα προγράμματα ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης. Πέραν όμως αυτού, οφείλουμε όχι μόνο την καταβολή της εθνικής συμμετοχή μας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αλλά και την παράλληλη ανάπτυξη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από καθαρά εθνικούς πόρους».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προς την κατεύθυνση της επίλυσης σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν το νησί, όπως το ενεργειακό πρόβλημα, τα έργα επί της Εθνικής Οδού Ρόδου - Λίνδου, η μετεγκατάσταση των τσιγγάνων.

Σχολιάζει ακόμη και την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των υποψηφίων στις εκλογές του Νοεμβρίου. «Τα χρίσματα των κομμάτων είναι ανούσια αν οι υποψήφιοι δεν έχουν την κοινωνική αποδοχή και αναγνωρισιμότητα» αναφέρει και παράλληλα απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ίδιος από τη θέση του Περιφερειάρχη λειτούργησε με κομματική σκοπιμότητα έναντι αιρετών της αυτοδιοίκησης: «Οι όποιοι ισχυρισμοί περί στοχοποίησης ενόψει δημοτικών εκλογών, πολιτικής δίωξης, κ.λ.π. ουδεμία σχέση έχουν με την αντίληψη , τις προθέσεις και την συνολική λειτουργία μου, τόσο ως πολιτικού, όσο ως φυσικού προσώπου. Είναι μακράν του χαρακτήρα μου».

«Η Ρόδος μου θυμίζει το παγόβουνο που λειώνει…» Γιώργος Μπαρμπούτης, διευθυντής μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων του Rodos Palace Resort Hotel & Convention Center

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ IF MAGAZINE

Στη σκιά της διεθνούς και εγχώριας οικονομικής κρίσης, η Ρόδος ήταν αναμενόμενο ότι θα αναδείκνυε τις παθογένειες στον τουριστικό τομέα, που τα τελευταία χρόνια οδηγούν στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της.
Ο Γιώργος Μπαρμπούτης, διευθυντής μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων του Rodos Palace Resort Hotel & Convention Center, επισημαίνει τα στρατηγικά λάθη που έγιναν και προτείνει τρόπους αναστροφής της φθίνουσας πορείας.

Όπως λέει, η Ρόδος έχει τα δικά της αντισώματα και κινείται με σχετική αυτονομία από την υπόλοιπη τουριστική Ελλάδα. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ισχυρό  brand name που είχε αναπτύξει τις δεκαετίες του ΄50, ΄60 , ΄70 και αρχές του ΄80. «Αυτό είχε ως συνέπεια να πέσουμε  στην μεγάλη παγίδα του κακώς νοούμενου ναρκισσισμού μας και δεν κοιτάξαμε τι γίνεται δίπλα μας. Σήμερα θεωρείται δυστυχώς φθηνός και  μαζικός προορισμός με μία φήμη που συνεχώς ξεφτίζει».
 Ο κ. Μπαρμπούτης τονίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. « Ήλθε η ώρα για την μεγάλη  αλλαγή στην διαχείριση του τουριστικού μας προορισμού. Πρέπει να συνασπισθούμε κάτω από ένα νέο κοινό όραμα με σοβαρή χάραξη ενιαίας στρατηγικής και κοινών στόχων».


«Εγώ ή ο πρωθυπουργός»!

Αξεπέραστο το στυλ αλλά και η αυτοπεποίθηση του Γιάννη Παρασκευά, ο οποίος στη συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη στην τηλεόραση «ΚΟΣΜΟΣ» και ξεκαθάρισε ότι θα είναι σε κάθε περίπτωση υποψήφιος δήμαρχος, με ή χωρίς το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, άφησε μόνο ένα …ενδεχόμενο υποχώρησής του. Να είναι υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου!!! Μεθερμηνευόμενο στην «παρασκευική» διάλεκτο, αυτό σημαίνει: «Όσες πιθανότητες υπάρχουν να είναι ο πρωθυπουργός υποψήφιος δήμαρχος της Ρόδου, άλλες τόσες υπάρχουν να μην είμαι εγώ υποψήφιος».

Αντίο εργοστάσιο της ΔΕΗ... Μια καλή είδηση υπό προϋποθέσεις

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ


Δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία ότι το νησί της Ρόδου δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ νέο συμβατικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αν μεχρι σήμερα μιλούσαμε για μια παρελκυστική τακτική από πλευράς κυβερνήσεων και ΔΕΗ, για πολλούς και διάφορους λόγους που η τοπική κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά, σήμερα όλα δείχνουν ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή της σημερινής κυβέρνηση. 
Ο προσανατολισμός της  φάνηκε ξεκάθαρα την Πέμπτη οπότε παρουσιάστηκε η μελέτη για τη διασύνδεση των νησιών στο δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας.  «Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας αποτελεί πάγια πολιτική, διότι εμφανίζει σειρά πλεονεκτημάτων, έναντι της ηλεκτροδότησής τους με τοπικούς σταθμούς παραγωγής με καύση πετρελαϊκών προϊόντων». 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας : «Στόχος της μελέτης, είναι η δημιουργία υποδομής που θα επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της χρήσης πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση των νησιών και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των νησιών και κυρίως του πλούσιου αιολικού δυναμικού τους».

Όσο για την επιχειρηματολογία υπέρ της διασύνδεσης, προσομοιάζει απολύτως με την περίπτωση της Ρόδου:
«- Οι τοπικές μονάδες παραγωγής εμφανίζουν υψηλό κόστος που επιβαρύνει την οικονομία και δημιουργούν τοπικά προβλήματα ρύπανσης.
- Τα νησιά εμφανίζουν μεγάλους ρυθμούς αύξησης της ζήτησης, λόγω κυρίως της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και αδυναμία εξεύρεσης νέων θέσεων για τοπικούς σταθμούς και αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού».


Πόσο ρεαλιστική είναι η νέα πρόταση;

«- Οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία των καλωδίων και των υποβρύχιων διασυνδέσεων, κυρίως λόγω της ανάπτυξης των θαλασσίων αιολικών πάρκων στην Βόρεια Ευρώπη, κάνουν περισσότερο τεχνικά υλοποιήσιμο το εγχείρημα της διασύνδεσης όλο και περισσότερων ελληνικών νησιών».

Υπάρχουν όμως και προαπαιτούμενα:

«Για την υλοποίηση αυτών των έργων, αβαφέρεται, τέλος, ότι απαιτείται να λυθούν ζητήματα τεχνικά, χρηματοδοτικά, γραφειοκρατικά, αλλά και ζητήματα κοινωνικής αποδοχής».

Η μελέτη αυτή και κυρίως η προοπτική υλοποίησής της, θα μπορούσε να ήταν μια πραγματικά καλή είδηση αν ζούσαμε σε μια χώρα όπου οι εξαγγελίες περί πράσινης ανάπτυξης θα είχαν περιεχομένο, δεν θα χάνονταν στην ατέρμονη και δαιδαλώδη γραφειοκρατία και το κυριότερο, δεν θα αποκτούσαν μονιμότητα οι πρόσκαιρες και εμβαλωματικές λύσεις τύπου Η/Ζ στον ΑΗΣ Σορωνής.