Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η μεσαία τάξη δεν πάει στον … παράδεισο

«Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο», ήταν η ταινία (1971) του Έλιο Πέτρι με τον Τζιαν Μαρία Βολοντέ, η οποία γνώρισε παγκόσμια επιτυχία. Στις μέρες μας θα μπορούσαμε, παραφράζοντας τον τίτλο του ιταλικού αριστουργήματος, να πούμε ότι «οι δρόμοι των "μεσαίων" στη χώρα μας οδηγούν στην Κόλαση». Είναι η κατηγορία των Ελλήνων που έχει επωμιστεί όλα τα βάρη των προηγούμενων και επόμενων γενεών και κοινωνικών τάξεων και η οποία δείχνει να λυγίζει. Στην εποχή μας έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για εργατική τάξη, φτωχούς, συνταξιούχους, άνεργους νέους, κανείς όμως δεν λαμβάνει υπόψη του τη νέα πραγματικότητα και το γεγονός ότι αυτοί που πλήττονται πραγματικά από τη νέα τάξη πραγμάτων είναι οι μεσαίοι, ηλικιακά και εισοδηματικά. Κατά συνέπεια και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, μία στις πέντε μικρές επιχειρήσεις (μιλάμε για 175.000 επιχειρήσεις και ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι) είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.  

Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές που επιβάλλονται από το μνημόνιο της τρόικας δεν σαρώνουν μόνο τα φτωχότερα στρώματα, αλλά συμπιέζουν πλέον δραματικά και τη λεγόμενη μεσαία τάξη, που γίνεται πλέον έρμαιο της μεγαλύτερης ανακατανομής εισοδήματος εις βάρος της.
Και όπως λένε οι κοινωνιολόγοι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου