Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Η ιστορία μιας φωτογραφίας: Bill Ray - Το Happy Birthday της Marilyn στον Kennedy, 1962





Στις 19 Μαΐου του 1962 η Marilyn Monroe, φορώντας ένα εκθαμβωτικό μακρύ φόρεμα, εμφανίστηκε στη σκηνή του Madison Square Garden της Νέας Υόρκης και με μία παράσταση που έκοβε την ανάσα συνέδεσε για πάντα στην αμερικανική συνείδηση το σεξ με την πολιτική.
Για τους 15.000 θεατές που βρίσκονταν εκεί εκείνο το βράδυ, συμπεριλαμβανομένου και του φωτογράφου του LIFE Bill Ray, το "Happy Birthday" της Marilyn στον πρόεδρο Kennedy ενίσχυσε τις φήμες που τους ήθελαν να σχετίζονται ερωτικά.
Η στιγμή που απαθανάτισε ο φακός του Ray έμελλε να είναι μία από τις σημαντικότερες στις βιογραφίες τόσο της Marilyn όσο και του προέδρου Kennedy, καθώς τραβήχτηκε λίγο καιρό πριν από το τέλος της σύντομης ζωής τους.
O Ray διηγείται το πώς κατάφερε να τραβήξει την πιο εμβληματική φωτογραφία της καριέρας του, ξεπερνώντας αμέτρητα εμπόδια.



" Ήμουν σε αποστολή για το περιοδικό LIFE και ένας από τους πολλούς φωτογράφους στο στάδιο. Ενώ η παράσταση ήταν έτοιμη να ξεκινήσει, η αστυνομία της Νέας Υόρκης, με οδηγίες της Μυστικής Υπηρεσίας, στρίμωχνε τους δημοσιογράφους όλους μαζί πίσω από ένα σχοινί.
Ήξερα πως όλοι αυτοί πίσω από το σχοινί θα πάρουν την ίδια λήψη και αυτό δεν ήταν αρκετά καλό για το LIFE. Στριμώχτηκα ανάμεσα στους αστυνομικούς και ξεκίνησα να ψάχνω για μια καλύτερη θέση.
Προσπαθούσα να ανέβω προς τα πάνω, ένα επίπεδο κάθε φορά, ψάχνοντας για μια θέση όπου θα μπορούσα να έχω την Marilyn και τον JFK στο ίδιο πορτρέτο. Έμοιαζε σαν να σκαρφάλωνα για πάντα, ένιωθα σαν τον Lawrence Harvey στον Άνθρωπο της Μαντζουρίας.
Όταν βρήκα ένα σημείο για να ακουμπήσω τον φακό, μπορούσα να δω τον JFK μέσα από τον τηκεφακό αλλά το φάσμα της φωτεινότητας ήταν υπερβολικά μεγάλο. Δούλεψα με πυρετώδη ένταση κάθε δευτερόλεπτο που η Marilyn ήταν στη σκηνή, αλλά μόνο μια στιγμή ήταν πραγματικά μαγική.
Εκείνη τη στιγμή το Garden σκοτείνιασε. Έπειτα όλοι οι ήχοι σταμάτησαν. Απόλυτη σιωπή. Ένας πολύ φωτεινός προβολέας άναψε και εκεί ήταν η Marilyn Monroe, με το απαστράπτον φόρεμα. Χαμογελούσε και περίμενε για λίγο ενώ όλοι ήταν στην άκρη των καθισμάτων τους. Τότε, με τη μοναδική αισθησιακή φωνή της και κοιτάζοντας καθ’όλη τη διάρκεια τον JFK στην μπροστινή σειρά, τραγούδησε το "Happy Birthday Mr. President".
Κανείς εκείνη τη νύχτα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σε δυόμιση μήνες η Marilyn θα βρισκόταν νεκρή από υπερβολική δόση και σε δεκαοχτώ μήνες ο Κέννεντυ θα έπεφτε θύμα δολοφονίας.
[Το φόρεμα της Marilyn, σχεδιασμένο από τον Jean Luis, δεν είχε κουμπιά, φερμουάρ ή κόπιτσες. Τα κομμάτια του ήταν ραμμένα μεταξύ τους πάνω στο σώμα της. Ήταν περίπου στο χρώμα του δέρματος και διακοσμημένο με χιλιάδες κρύσταλλα Swarovski. Δημοπρατήθηκε το 1999 στη Νέα Υόρκη και δόθηκε για περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Οι αγοραστές του αργότερα δήλωσαν πως θεώρησαν την αγορά τους "κλοπή" καθώς ήταν προετοιμασμένοι και διατεθειμένοι να πληρώσουν 3 εκατομμύρια].
Αν και η βραδιά ήταν μεγάλη και λαμπερή και το τραγούδι της Marilyn μικρό, ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου και εμού, θυμάται μόνο εκείνη, το τραγούδι, το φόρεμα και τα 45α γενέθλια του του JF Kennedy".

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου