Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Δήμαρχοι για την αυτοδιοίκηση ή τοποτηρητές του Μνημονίου;

της ΡΕΝΑΣ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΡΟΔΟΣ NEWS - Δευτέρα 1η Νοεμβρίου

Με τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, πριν από μια ακριβώς εβδομάδα, τα προσωπεία έπεσαν. Έγιναν τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης που δεν ενδιαφέρεται για την αυτοδιοίκηση, την οποία επιχειρεί απροκάλυπτα να μετατρέψει σε όργανο υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής της τρόικας, θέτοντας το πρωτοφανές δίλημμα «δήμαρχοι και περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία»!
Ο πρωθυπουργός προεξόφλησε την καταψήφιση της κυβέρνησής του στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και επί της ουσίας εξήγγειλε πρόωρες εθνικές εκλογές προφανώς υπό το κράτος πανικού και υπό την έμμεση πίεση της τρόικας, προκειμένου  να εφαρμοστούν  απαρέγκλιτα οι πολιτικές που αυτή επιβάλλει. Με το δίλημμα «ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία» ο πρωθυπουργός ζήτησε  νωπή εντολή για να εφαρμόσει την πολιτική του Μνημονίου και για να στείλει μήνυμα στις «αγορές».
 Ο μεγάλος ηττημένος από το διάγγελμα  του πρωθυπουργού είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών όχι μόνο  καταργείται στην πράξη, αλλά επιπλέον αποδεικνύεται ότι οι επιλογές των υποψηφίων δημάρχων του ΠΑΣΟΚ έγιναν με στόχο την υλοποίηση του μνημονίου.
Στην κοινή γνώμη εμπεδώνεται η εκτίμηση ότι δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αν θα εκλεγούν οι άξιοι, οι ικανοί, οι τίμιοι, αυτοί που θα επιλεγούν από τις τοπικές κοινωνίες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.  Την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ενδιαφέρει μόνο να εκλεγούν οι πειθήνιοι και υπάκουοι κομματικοί, που δεν θα δημιουργήσουν με τις διεκδικήσεις τους προβλήματα, στην πορεία υλοποίησης των επιταγών της τρόικας. Η περίπτωση της Ρόδου είναι  χαρακτηριστική. Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ είναι εν ενεργεία βουλευτής που ψήφισε τα επώδυνα και επαχθή για τους Έλληνες πολίτες μέτρα της τρόικας στη λογική του «μονόδρομου». Πώς θα εκφραστεί αυτό στην κάλπη;
 Σε κάθε περίπτωση η  διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού σηματοδότησε με τον πλέον επίσημο τρόπο την υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την κατάργηση του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα των εκλογών, αλλά και την προσπάθεια χειραγώγησης της ψήφου των πολιτών μέσα από καταστροφολογικά διλήμματα.
 Η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού μετέτρεψε την  αυτοδιοίκηση σε υπηρέτη της τρόικας.
Όμως, στις εκλογές της αυτοδιοίκησης προέχει το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και όχι η τρόικα και το Μνημόνιο, όχι τα συμφέροντα των δανειστών της χώρας.
Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται δημάρχους για να διεκδικήσουν και όχι δημάρχους  τοποτηρητές της πολιτικής της τρόικας και του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου