Η ταύτιση των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου με το Μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική αλλάζει άρδην τα δεδομένα για τους δύο μονομάχους στο Δήμο Ρόδου.
Εμβρόντητα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματός τους να καταργεί τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου και να τους προσδίδει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, ταυτίζοντας την ψήφο στους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και το Μνημόνιο.
Το δίλημμα «ή υπερψηφίζονται οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο των εκλογών ή η χώρα χρεοκοπεί», με την ταυτόχρονη απειλή πρόωρων εθνικών εκλογών, για νέα ισχυρή κυβερνητική εντολή, «πάγωσε» τους πάντες.
Ισχυρότερο σοκ υπέστησαν οι υποψήφιοι που έχουν τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι τώρα πλέον, θα κριθούν όχι με όρους αυτοδιοικητικούς, αλλά με όρους κυβερνητικής πολιτικής, επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου εκ μέρους του πρωθυπουργού, σε μια περίοδο που η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι κατά το Μνημονίου.
Ακόμη και σήμερα, μια εβδομάδα μετά, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να δώσουν πειστική απάντηση στο ερώτημα, για ποιό λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου ταύτισε τις εκλογές της αυτοδιοίκησης με την κυβερνητική πολιτική, αντί να πράξει ακριβώς το αντίθετο. Να τις αποσυνδέσει πλήρως, ώστε το όποιο αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου, σε καμία περίπτωση να μην οδηγήσει σε πολιτική αποσταθεροποίηση και να μην θέσει σε αμφισβήτηση τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, με εντολές και οδηγίες της τρόικας.Πέραν αυτού, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τώρα οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι, μετά την πρωθυπουργική στροφή 180 μοιρών , φοβούνται ότι θα εισπράξουν τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Η απειλή των πρόωρων εθνικών εκλογών, την οποία επέσεισε ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αφού ερμηνεύεται ως ανανέωση της λαϊκής εντολής προς την κυβέρνηση, για να μπορέσει να εφαρμόσει ένα νέο πακέτο επώδυνων μέτρων.
Ο Σ. Κουσουρνάς
Ασχέτως αν στις δημόσιες δηλώσεις τους τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αλλαγή πλεύσης του πρωθυπουργού ως προς το πολιτικό μήνυμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους και αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι πρόκειται για μια λάθος απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου που θα στοιχίσει εκλογικά στους υποψηφίους που έχουν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Η ανησυχία επικεντρώνεται περισσότερο στην υποψηφιότητα του Στάθη Κουσουρνά στο Δήμο της Ρόδου, διότι πρόκειται για εν ενεργεία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και «διορισμένο» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας Κουσουρνά, όχι μόνο την κομματικοποιούν απολύτως, αλλά επιπροσθέτως την ταυτίζουν πλήρως με την κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου και των μέτρων που συνεπάγεται η εφαρμογή του. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες άρχισαν να προβάλλονται στα τοπικά ΜΜΕ τα τηλεοπτικά spot του Στάθη Κουσουρνά, όπου εμφανίζονται κυβερνητικά στελέχη, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Μαγκριώτης και άλλοι, να στηρίζουν τον υποψήφιο δήμαρχο, ενισχύοντας την εικόνα του κομματικού υποψηφίου. Μετά τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, η υπουργική στήριξη στο πρόσωπο του Σταθη Κουσουρνά λαμβάνει άλλα χαρακτηριστικά, σε βάρος του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα που προσπαθούσε να δώσει στην υποψηφιότητά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ στο συνδυασμό του. Όλα αυτά επιτείνουν την ανησυχία στην παράταξη Κουσουρνά ότι με τη νέα τροπή που έλαβαν οι εκλογές, με ευθύνη του πρωθυπουργού, κινδυνεύουν να εισπράξουν στην κάλπη τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος από την κυβερνητική πολιτική, για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν τον τελευταίο χρόνο.
Ο Γ. Χατζημάρκος
Στον αντίποδα κινούνται τα στελέχη της παράταξης του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιώργου Χατζημάρκου, που θεωρούν ότι η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν βούτυρο στο ψωμί τους. Παρότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αναδείξει την «κρυφο-νεοδημοκρατική» ταυτότητα της υποψηφιότητας Χατζημάρκου, λόγω της συμμετοχής ορισμένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο ψηφοδέλτιό του, το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση ο Γιώργος Χατζημάρκος δεν θέλησε και δεν έλαβε κομματική στήριξη, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας – το προσκείμενο σε Αριστοτέλη Παυλίδη και Χατζή Χατζηευθυμίου- στηρίζει απροκάλυπτα την υποψηφιότητα Κουσουρνά για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές έριδες μέσα στη γαλάζια παράταξη. Κατά συνέπεια, δύσκολα μπορεί κανείς να κομματικοποιήσει την υποψηφιότητα Χατζημάρκου, όταν από την άλλη πλευρά υπάρχει η υποψηφιότητα ενός εν ενεργεία βουλευτή, υποδειχθέντος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Οι αναποφάσιστοι
Με την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου να έχει ξεφύγει εντελώς από το αυτοδιοικητικό γήπεδο και να έχει λάβει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, αυτή την τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι δύο μονομάχοι αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους στοχεύοντας στους αναποφάσιστους, οι οποίοι θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Θα υποκύψουν στο δίλημμα του πρωθυπουργού «ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία της χώρας» και θα στηρίξουν τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος ή θα αντιδράσουν στον εκβιασμό στρεφόμενοι είτε στον ανεξάρτητο υποψήφιο είτε στα μικρότερα κόμματα;
Η ταύτιση «Καλλικράτη» - Μνημονίου ήταν μια απόφαση υψηλού ρίσκου για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Το βράδυ της προσεχούς Κυριακής η κάλπη θα δείξει αν ήταν ένας ευφυής πολιτικός ελιγμός ή μια απόφαση καταστροφή που βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Όσο για την μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, στην οποία μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ έπαιζε ως ισχυρό χαρτί , αυτή πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Κανένας πια δεν συζητά γι αυτή και την επόμενη μέρα της αυτοδιοίκησης. Ο πρωθυπουργός θυσίασε τον «Καλλικράτη» πριν καν τεθεί σε εφαρμογή, στο βωμό του Μνημονίου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου