Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΒΙΒΛΙΟ: Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography

Με αφορμή την Έκθεση του μεγάλου φωτογράφου μόδας  "Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography"  στο Μουσείο  Kunsthal στο Rotterdam,  από 10 Σεπτεμβρίου 2016 έως 12 Φεβρουαρίου 2017,  ο εκδοτικός Οίκος Tacshen παρουσιάζει το ομώνυμο λεύκωμα. 




"Στις μέρες μας οι περισσότεροι έρχονται στο στούντιο κρατώντας ένα φάκελο με φωτογραφίες άλλων, σου τις δείχνουν και λένε ας κάνουμε κάτι παραπλήσιο. Σε αυτούς λέω να πάνε να γαμηθούν και να βρουν αυτούς που τράβηξαν τις φωτογραφίες που τους αρέσουν τόσο πολύ."  



Κάπως έτσι εξηγεί ο 69χρονος Γερμανός το πώς καταφέρνει ακόμη και σήμερα, μετά από 30 χρόνια καριέρας, να είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο περιζήτητους φωτογράφους στο χώρο της μόδας, των περιοδικών και της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Ο Peter Lindbergh ξεκίνησε με σπουδές στις Τέχνες και αρχικά δοκίμασε να κάνει καριέρα ζωγραφικής. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 έχει ήδη αρχίσει να γοητεύεται από τη φωτογραφία και λίγο αργότερα η Anna Wintour τον κλείνει για ένα εμβληματικό εξώφυλλο στη Vogue που έμελλε να γράψει ιστορία. Τα super models της εποχής παρελαύνουν στο στούντιό του στη Νέα Υόρκη, γδύνονται και ποζάρουν για το φακό του και η υπογραφή του μπαίνει στα μεγαλύτερα εντιτόριαλ μόδας. Τα κυρίως ασπρόμαυρα πορτρέτα του, κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τη Vogue, το The New Yorker, το Vanity Fair, το Allure και το Rolling Stone. 






 Ο φωτογράφος ρωτήθηκε πως γίνεται να κάνει ανθρώπους που είναι σχεδιασμένοι και εκπαιδευμένοι να ποζάρουν και να υποδύονται ρόλους, να βγάζουν τόση φυσικότητα: "Πρέπει να γίνεις κατανοητός και να έχεις όρεξη να φτάσεις στο σημείο που θα αναδείξεις τον πραγματικό χαρακτήρα του καθενός. Αλλιώς θα καταλήγαμε να γεμίσουμε το κόσμο με φωτογραφημένες Barbie. Kάτι άλλο που μπορεί να χαλάσει τη φωτογραφία είναι το photoshop. Tην εποχή των supermodels δεν υπήρχε αυτό. Το photoshop θα τα σκότωνε όλα." 



























http://grafida-net.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου