Σάββατο 28 Μαΐου 2016

High Rise:Οι προφητείες του Μπάλαρντ στη μεγάλη οθόνη (φωτο & video)






Ο Τομ Χίντλστον,η Σιέννα Μίλερ και ο Λουκ Εβανς πρωταγωνισθούν στην τελευταία ταινία του Μπεν Γουίτλυ,το High-Rise βασισμένη στο επικά δυστοπικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1975 ενός από τους μετρ του είδους, του Τζέι Τζι Μπάλαρντ .
Το θρίλερ επικεντρώνεται στους ενοίκους ενός φουτουριστικού πολυτελούς ουρανοξύστη , όπου οι εύποροι ζουν στους επάνω ορόφους ενώ οι λιγότερο ευκατάστατοι κατοικούν στους χαμηλότερους, αποκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία.Ο Χίντλστον, ο οποίος υποδύεται τον Δρ Ρόμπερτ Λανγκ,έναν εύπορο ένοικο, δηλώνει γοητευμένος από τη στάση του συγγραφέα στα κοινωνικά ζητήματα.«Νομίζω ότι υπάρχει κάτι στον τρόπο που η κοινωνία μας είναι δομημένη.Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αισθάνονται μια δικαιολογημένη οργή οταν τους ζητούν να παραμείνουν στο ίδιο σημείο. Γεννιούνται σε μια ορισμενη θέση στην κοινωνία και αναμένεται να παραμείνουν εκεί.Η αναλογία στην ταινια είναι ότι ζείς σε ένα συγκεκριμένο όροφο του ουρανοξυστη και περιμένουν όλοι να παραμείνεις σε αυτό το πάτωμα.»





Όταν ο Λανγκ γίνεται φίλος με έναν σκηνοθέτη που μένει στο δεύτερο όροφο και είναι αποφασισμένος να καταγράψει τις ταξικές αδικίες που είναι συνυφασμένες με τον ουρανοξύστη, μια επικίνδυνη κοινωνική κατάσταση εξελίσσεται και το κτήριο χωρίζεται σε βίαιες φυλές.

ΗΣιένα Μιλερ και ο Λουκ Εβανς συμφωνούν ότι προφητικές αναφορές του Ballard έχουν μεγαλη απήχηση στη σύγχρονη εποχή.«Θα μπορούσα να δω τα κομμάτια του εαυτού μου σε σχεδόν όλους τους χαρακτήρες του έργου.Επίσης είναι πολύ τολμηροί όσον αφορά στο πώς νομίζουμε ότι θα αντιδράσουν και νομίζω ότι παρακολουθώντας την ταινία σκέφτεστε:«τι θα έκανα εγώ;».Μπορώ να καταλάβω αυτό το αίσθημα της κλειστοφοβίας.»

Και ο Εβανς:«Ακόμα κι αν το βιβλίο είναι 30 ετών και η ιστορία γράφτηκε από κάποιον στα μέσα της δεκαετίας του ’70, και τοποθετώντας την ταινία στα τέλη της δεκαετίας του ’70 θυμίζει αυτό που βιώνουμε και που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο σήμερα.Την
ανθρώπινη φύση, την κοινωνία και το ταξικό σύστημα .»
Η ταινία παρουσιάζει το πεσιμιστικό όραμα του Μπάλαρντ για το μέλλον της ανθρωπότητας, μέσα από την ιστορία των κατοίκων ενός ουρανοξύστη, στον οποίο η προφανής κοινωνική ανισότητα φέρνει σταδιακά το χάος και την ηθική παρακμή.

Μια υπέροχη συνάντηση: Μπέν Γουίτλι, Τομ Χίντλστον, Τζέι Τζι Μπάλαρντ

O υπέροχα αλλόκοτος Βρετανός σκηνοθέτης, μεταφέρει στη οθόνη ένα βιβλίο του σπουδαίου συγγραφέα, με έναν σπουδαίο πρωταγωνιστή.























Ο Τζέι Τζι Μπάλαρντ μπορεί να έχει καθιερωθεί σαν συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, αλλά έχει γράψει αρκετά βιβλία τοποθετημένα στον κόσμο μας (ή σε μια εκδοχή του ξεκάθαρα δική μας) όπως «η Αυτοκρατορία του Ηλιου», ή το «Crash», που καθόλου τυχαία έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στο σινεμά.
Τώρα ένα ακόμη βιβλίο του, το «High Rise» που διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 70, παίρνει τον δρόμο του για την οθόνη με σκηνοθέτη τον Μπεν Γουίτλι, του «Kill List» του «Sightseers» και του πιο πρόσφατου «A Field in England».
Στο κέντρο του «High Rise» βρίσκεται ένα κτήριο, ένας καινούριος θεματικός ουρανοξύστης που χτίζεται εκεί που θα γεννηθεί το νέο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου. O Τομ Χίντλστον θα υποδυθεί έναν νεαρό γιατρό τον Ρόμπερτ Λέινγκ που θα γοητευτεί από το ίδιο το κτήριο και τον χαρισματικό του αρχιτέκτονα Αντονι Ρόγιαλ.
Γρήγορα όμως, ζώντας εκεί, θα ανακαλύψει ότι όλα στο καινούριο υπέροχο κτήριο δεν είναι τόσο λαμπερά όσο φαίνονται και πως οι ένοικοι του έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ομάδες και φράξιες μέσα από ένα παράξενο σύστημα ηγεσίας και υπακοής που σύντομα θα οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα βίας.
Κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται ίσως ξένο για τα δεδομένα των Βρετανών, αν έχετε βρεθεί ποτέ σε συνέλευση ενοίκων πολυκατοικίας, πιθανότατα θα καταλαβαίνετε για το τι ακριβώς μιλά το βιβλίο.
Το σενάριο είναι γραμμένο από την Εϊμι Τζαμπ, σταθερή σεναριογράφο και σύντροφο του Γουίτλι, ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος από την συμμετοχή του Χίντλεστον στο φιλμ: «Είναι ο ιδανικός Λέινγκ στα μάτια μου. Είμαι σίγουρος ότι θα τον φέρει με εξαιρετικό τρόπο στη ζωή» ενώ εξηγεί ότι η μεταφορά του βιβλίου του Μπάλαρντ ήταν ένα από τα όνειρά του.
Ο Χίντλστον ανταποδίδει τα καλά λόγια περιγράφοντας τον Γουίτλι ως έναν από τους «πιο εμπνευσμένους σκηνοθέτες της Μεγάλης Βρετανία, με αψεγάδιαστο γούστο, κουράγιο, εξυπνάδα και μοναδικά ιδιοφυή: ιδανικός συνδυασμός για να μεταφέρει το όραμα του Μπάλαρντ στο σινεμά».
Η αλήθεια είναι πως συμφωνούμε απόλυτα με τον Τομ κι ανυπομονούμε να ξεκινήσουν τα γυρίσματα μιας ταινίας που πιθανότατα θα ανοίξει τον κύκλο των πιστών του Γουίτλι πέρα από τα στενά όρια των θιασωτών του arthouse σινεμά και θα προσφέρει έναν ακόμη σπουδαίο ρόλο στον πρωταγωνιστή του.















1

High rise 607

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου