Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη





Γιώργος Ρούσσος
Η ταινία «Ματωμένος Γάμος» (La Novia - 2105) της Πάουλα Ορτίθ, αποτελεί μια ελεύθερη απόδοση του ομώνυμου θεατρικού κειμένου ​​του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Πρόκειται για μία διαχρονική ιστορία αγάπης και παράλληλα αποτελεί μία από τις πιο όμορφες και δυνατές τραγωδίες της  ισπανικής μυθοπλασίας, όπου το εντυπωσιακό τοπίο συνυπάρχει με συναρπαστικούς χαρακτήρες. Δύο μοιραίους χαρακτήρες, περικυκλωμένους από τον κόσμο της Μεσογείου.



Τα έργα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα συχνά πυκνά έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης και στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Ειδικά ο «Ματωμένος Γάμος», έχει μεταφερθεί και στο παρελθόν στην μεγάλη οθόνη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το διαχρονικό έργο του Edmundo Guibourg, «Blood Wedding» (Bodas de sangre) του 1938, αλλά και το αξίολογο φιλμ του Carlos Saura, «Blood Wedding» (Bodas de sangre), το οποίο κυκλοφόρησε το 1981. Η Πάουλα Ορτίθ - υποψήφια για Βραβείο Γκόγια Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, το 2012, για την πρώτη της ταινία, «De Tu Ventana a La Mía» - επιχειρεί μία διαφορετική προσέγγιση:
«Η πάλη μεταξύ του νόμου και της επιθυμίας, του πόνου και του πάθους, της φύσης και της μνήμης , το σπάραγμα της ψυχής, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Στην εποχή μας, όπως και σε εκείνη του Λόρκα, η κοινωνία είναι διψασμένη για ιστορίες που να έχουν στο επίκεντρό τους ρήξεις, να αγγίζουν τις βαθιές μας επιθυμίες και τους φόβους μας, να δίνουν απαντήσεις για το πώς φτάσαμε ως εδώ... Στο έργο του Λόρκα υπάρχει μία κεντρική αναζήτηση: τι είμαστε και τι φαντασιωνόμαστε, τι είναι αυτό που μας κάνει να αναπνέουμε, αλλά και που μας παγιδεύει ταυτόχρονα; Με συνεπαίρνει ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται ένα παιδικό παιχνίδι με την βαθιά άβυσσο του ανθρώπινου φόβου.»



Δύο άνδρες, μια γυναίκα, ένας έρωτας, ένα πάθος ισχυρότερο από την αγάπη και την άγρια ​​φύση του κόσμου γύρω τους. Ο Λεονάρντο, Η Νύφη και Ο Γαμπρός είναι αχώριστη παρέα από μικρά παιδιά, αλλά ανάμεσα στον Λεονάρντο και Τη Νύφη υπάρχει ένας αόρατος, άγριος, άρρηκτος δεσμός... Τα χρόνια περνούν, κι εκείνη, ανήσυχη και δυστυχισμένη, ετοιμάζεται για τον γάμο της με Τον Γαμπρό, στη μέση της Λευκής Ερήμου, όπου ζει με τον πατέρα της. Την ημέρα πριν την τελετή, στην πόρτα της εμφανίζεται μια γριά Ζητιάνα, που της προσφέρει ένα δώρο και μια συμβουλή: «Μην τον παντρευτείς, αν δεν τον αγαπάς», ενώ παράλληλα της δίνει δυο γυάλινα στιλέτα. Ένα ρίγος διαπερνά την ψυχή και το σώμα της Νύφης.



Ο «Ματωμένος Γάμος» κέρδισε δύο Βραβεία Γκόγια (Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Λουίσα Γκαβάσα και Καλύτερης Φωτογραφίας), ενώ είχε συνολικά δώδεκα υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Α’ Ανδρικού και Α’ Γυναικείου Ρόλου. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ισπανικές ταινίες της φετινής κινηματογραφικής σεζόν.
Βασισμένη στον «Ματωμένο Γάμο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου ανάμεσα σε δύο άνδρες και μια γυναίκα. Δύο εραστές παρασύρονται από το πάθος τους αψηφώντας όλους τους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες, πηγαίνοντας κόντρα στη λογική. Τη μέρα του γάμου της, η Νύφη το σκάει με τον εραστή της, και η φυγή αυτή θα έχει καταστροφικές συνέπειες.



Η σκηνοθέτης Πάουλα Ορτίθ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όλοι μας έχουμε επιθυμήσει κάτι τόσο έντονα στη ζωή μας που μας κάνει να θέλουμε να ουρλιάξουμε.. Όμως, δεν φταίμε εμείς. Φταίει η Γη... Αυτή είναι μια αιώνια ιστορία αγάπης, θανάτου, ποταμιών, γης και αστεριών. Υπάρχει κάποιος που να μη θέλει να βουτήξει σε αυτόν τον κόσμο;».
Ο «Ματωμένος Γάμος» γράφτηκε το 1932 από τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (Federico Garcia Lorca) και ανέβηκε για πρώτη φορά στη Μαδρίτη τον Μάρτιο του 1933. Πλέον αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας και είναι ένα από τα πιο πολυμεταφρασμένα ισπανικά  έργα. Η ταινία είναι μια ελεύθερη διασκευή του «Ματωμένου Γάμου», ιδωμένη μέσα από το κινηματογραφικό βλέμμα της σκηνοθέτιδος Πάουλα Ορτίθ (Paula Ortiz).



Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, δεδομένης της διεθνούς απήχησης του πρωτότυπου έργου στο οποίο στηρίζεται. Η οπτική και αφηγηματική γλώσσα της σκηνοθέτιδας, όπως φάνηκε και στην πρώτη της ταινία «Chrysalis» (De Tu Ventana a La Mía), είναι ένας κώδικας που δεν γνωρίζει σύνορα, όπως και το πρωτότυπο έργο του Λόρκα.
Όλες οι εικόνες της ταινίας έχουν στόχο να φέρουν τον θεατή κοντά στο πολύ ιδιαίτερο σύμπαν του δημιουργού, μεταφέροντας την ιστορία σ' έναν μαγικό τόπο και χρόνο που είναι δύσκολο να διευκρινιστούν, αλλά που έχουν σαφώς μεσογειακό χαρακτήρα. Τα τοπία της Καππαδοκίας στην Τουρκία, όπου ολόκληρα σπίτια και πόλεις είναι λαξευμένα στους βράχους και τη Γη, αποτέλεσαν το φυσικό σκηνικό για την ταινία. Επίσης, στην Αραγόνα, οι άνυδρες εκτάσεις της περιοχής "Monegros", και στο "Cinco Villas", επέτρεψαν στην παραγωγή να δημιουργήσει αυτό το απομονωμένο σύμπαν στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία.



Τον ρόλο της Νύφης ερμηνεύει η Inma Cuesta, ενώ ο Alex Garcia παίζει τον Λεονάρντο, το αντικείμενο του πόθου της Νύφης. Ο Asier Etxeandía ενσαρκώνει τον Γαμπρό και ισορροπεί μεταξύ της ευγένειας και της δύναμης ενός ανθρώπου που είναι καταδικασμένος να ζήσει μία τραγωδία.



Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο μουσικό σκορ της ταινίας το οποίο υπογράφει ο Shigeru Umebayashi. Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες, ο οποίος έχει υπογράψει θρυλικά και αγαπημένα soundtracks, όπως: «Mood for Love», «2046» του Wong Kar Wai, «House of Flying Daggers» του Zhang Yimou κ.α. Μερικοί από τους ηθοποιούς τραγουδούν στην ταινία, όπως η Inma Cuesta που ερμηνεύει δημοφιλή παραδοσιακά ισπανικά τραγούδια όπως το "The Four mules" και το "La Tarara".



H Πάουλα Ορτιθ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Ματωμένος Γάμος». Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ίνμα Κουέστα, Άλεξ Γκαρθία, Ασιέρ Ετσεαντία, Λετίθια Ντολέρα, Λουίσα Γκαβάσα και Κάρλος Άλβαρεθ.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου