Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τα «συν» και τα «πλην» της υποψηφιότητας Κουσουρνά

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ - ΤΡΙΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Η επιλογή του Στάθη Κουσουρνά για το Δήμο έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Το θέμα είναι ποιά θα υπερισχύσουν καθ’ οδόν προς τις κάλπες του Νοεμβρίου.
Αναμφιβόλως στα θετικά είναι το «φωτοστέφανο» του επισήμου υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ κατ’ εντολή του ιδίου του πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει αυτομάτως συστράτευση όλου  - ή σχεδόν όλου -  του κομματικού μηχανισμού για την ενίσχυση της υποψηφιότητας του, διότι, κατά το κοινώς λεγόμενον, βασιλική η διαταγή και τα σκυλιά δεμένα.
Θετικό στοιχείο επίσης η παρουσία του για χρόνια στο β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, που κατά κάποιον τρόπο μετριάζει την εντύπωση της επιστράτευσης ενός βουλευτή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο κ. Κουσουρνάς έχει όμως να ξεπεράσει σημαντικούς σκοπέλους.
Το «φωτοστέφανο» της πρωθυπουργικής επιλογής  ξεθωριάζει  από τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας και κυρίως της βάσης του ΠΑΣΟΚ, που ήθελε η ίδια να επιλέξει τον υποψήφιό της και όχι να της επιβληθεί άνωθεν, έξω από κάθε διαδικασία.
Η αποδοχή της απόφασης Παπανδρέου από μέρους του, δεν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη με το επιχείρημα «δεν μπορείς να αρνηθείς στον πρωθυπουργό», όταν οι περισσότεροι από αυτούς που επιχείρησε να επιστρατεύσει ο πρωθυπουργός , αρνήθηκαν να υπακούσουν. Πολύ δε περισσότερο, όταν στην περίπτωση Κουσουρνά, η κοινή γνώμη αλλά και τα κομματικά στελέχη είδαν την ευκολία με την οποία και ο ίδιος απαξίωσε και αγνόησε τους συντρόφους του υποψηφίους που πήραν μέρος στην υποτιθέμενη διαδικασία, δεχόμενος με χαρακτηριστική ευκολία το ρόλο του «από μηχανής θεού».
Στα αρνητικά του κ. Κουσουρνά καταγράφεται και η δήλωση που έκανε αμέσως μετά την επιλογή του από την Ιπποκράτους, όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα για να είναι υποψήφιος στο Δήμο Ρόδου. Απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε ότι θα παραιτηθεί μόνο αν εκλεγεί δήμαρχος. Σε αντίθετη περίπτωση παραμένει στη Βουλή αφού δεν υφίσταται ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και δημοτικού συμβούλου. Ακόμη κι έτσι, τίθεται ζήτημα δεοντολογίας. Κι εδώ φάνηκε ότι πρόκειται για εκ του ασφαλούς αποδοχή της υποψηφιότητας για το Δήμο, αφού  ο κ. Κουσουρνάς δεν διακινδυνεύει απολύτως τίποτε. Η βουλευτική έδρα είναι εκεί και τον περιμένει.
Στα αρνητικά του κ. Κουσουρνά αυτή καθ΄ αυτή η βουλευτική του ιδιότητα. Όχι μόνο γιατί δίνει την αγώνα από θέση ισχύος έναντι των άλλων υποψηφίων, λόγω των πλεονεκτημάτων που αντικειμενικά συνεπάγεται η θέση του βουλευτή, αλλά κυρίως γιατί θα κληθεί από τους πολίτες να απολογηθεί για τα μέτρα που κι εκείνος ψήφισε στη Βουλή, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών. Οικονομικά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, εργασιακά. Από τη στιγμή δε που οι εκλογές του Νοεμβρίου έχουν ήδη μετατραπεί σε εκλογές για το μνημόνιο, η θέση του κ. Κουσουρνά καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερής, αφού πρώτος εκείνος θα πληρώσει το κόστος των κυβερνητικών και προσωπικών επιλογών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου