Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Να διατηρήσουμε τα κεκτημένα

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗς ΡΟΔΟΥ
Για μια ακόμη φορά φοβάμαι ότι θέτουμε λάθος στόχους και κινδυνεύουμε να απολέσουμε κεκτημένα. Ο λόγος περί της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου στο νησί της Ρόδου, η διαχείριση της οποίας  περνά πλέον στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, γεγονός που επί της ουσίας ισοδυναμεί με την κατάργηση της ΚΕΔ.
Στη σύσκεψη που έγινε προ ολίγων ημερών με πρωτοβουλία του δημάρχου Ροδίων κ. Χατζή Χατζηευθυμίου  όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα του ενιαίου δήμου Ρόδου να διαχειρίζεται την περιουσία που ουσιαστικά του ανήκει. Παράλληλα αποφασίστηκε να συνταχθεί κείμενο με το οποίο η κυβέρνηση ότι θα πρέπει να δεσμευθεί θα πράξει αυτό που πρέπει.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν, στη δεδομένη συγκυρία, με την κυβέρνηση να έχει βάλει πλώρη για την αξιοποίηση (κατ΄ άλλους ξεπούλημα) της δημόσιας περιουσίας ανά τη χώρα, το να διεκδικούμε να περάσει στον καλλικρατικό δήμο της Ρόδου  διαχείριση της δημόσιας περιουσίας στο νησί, είναι ένα ρεαλιστικό αίτημα. Πολύ φοβάμαι πως δεν είναι. Ακριβώς λόγω του άγχους της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδά της . Ίσως, λοιπόν, σε αυτή τη συγκυρία , αυτό που προέχει είναι να διατηρήσουμε τα κεκτημένα που σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε, αν δεν έχουν χαθεί ήδη. Και εξηγώ.
Ήδη από τον ιδρυτικό νόμο της ΚΕΔ, περιγράφηκε με σαφήνεια η απόδοση στα Δωδεκάνησα των εσόδων του κράτους από τη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στο νομό. Το 1982, με υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Κουλουριάνου, καθορίστηκε το ποσοστό  75% επί των εσόδων της ΚΕΔ να διατίθεται στη Νομαρχία Δωδεκανήσου (μετέπειτα στην αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση). Σήμερα, με την επικείμενη κατάργηση  της ΚΕΔ τείνει  να καταργηθεί εν τοις πράγμασιν και το δικαίωμα αυτό της Δωδεκανήσου, εκτός κι αν προβλεφθεί ρητώς δια νόμου, τα έσοδα από τη αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου να περιέλθουν στον ενιαίο δήμο Ρόδου ή στην αιρετή Περιφέρεια. Ίσως από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσει η διεκδίκηση και δευτερευόντως να συζητήσουμε για τη διαχείριση αυτής καθαυτής της περιουσίας. Αυτό προέχει στη δεδομένη στιγμή και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν άμεσα,  χωρίς καθυστέρηση και χωρίς άλλες συσκέψεις οι βουλευτές του νομού, πριν είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου